Ν. Χριστοδουλίδης: Επιδιώκει άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό με ενισχυμένη εμπλοκή της Ε.Ε.

Ν. Χριστοδουλίδης: Επιδιώκει άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό με ενισχυμένη εμπλοκή της Ε.Ε.

Η Λευκωσία «ποντάρει» σε τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Την πρότασή του για ενισχυμένη «εμπλοκή» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό, αλλά και στο πλαίσιο επανέναρξης των συνομιλιών, επανέλαβε, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Οπως επισήμανε, αυτή αφορά τον διορισμό απεσταλμένου της Ε.Ε. για το Κυπριακό, ενώ δεσμεύτηκε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Τη σχετική πρόταση για περισσότερη εμπλοκή της Ε.Ε. την κατέθεσε αρχικώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Μαρτίου, μετά τις επαφές που είχε με την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, κατά την πρώτη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά, αφού ο Νίκος Χριστοδουλίδης ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο επισκέψεων σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο, και μετά τις χθεσινές επαφές με πολιτικές ευρωομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη Λευκωσία υπάρχει πλέον η πεποίθηση ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να παίξει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο σε ό,τι αφορά τόσο την επανεκκίνηση των συνομιλιών -ιδιαίτερα μετά τις εκλογές στην Τουρκία- όσο και τη συνέχειά τους.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διευκρίνισε, πάντως, ότι η πρότασή του δεν αφορά αλλαγή στο πλαίσιο της λύσης, ούτε υποκατάσταση του ΟΗΕ από την Ε.Ε., αλλά ένα «σταδιακό πακέτο λύσης στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Για τη Λευκωσία ο χρόνος ήδη πιέζει και θα επιθυμούσε η επανέναρξη των συνομιλιών να γίνει το συντομότερο δυνατό, με διπλωματικές πηγές να εκτιμούν πως η επικείμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία θα δώσει την ευκαιρία σε Ευρωπαίους ηγέτες να θέσουν -εκτός από το πρωτεύον ζήτημα της εισόδου της Σουηδίας στη Συμμαχία- και το Κυπριακό στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που θα έχουν με τον Τούρκο πρόεδρο.

Επί της ουσίας, η Λευκωσία «ποντάρει» σε τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη διαμόρφωση νέου πλαισίου των ευρωτουρκικών σχέσεων, που αναμένεται να αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τη μετεξέλιξη της Τελωνειακής Ενωσης, καθώς και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Δεν ήταν τυχαίος, άλλωστε, ο κύκλος των επαφών του Ν. Χριστοδουλίδη κατά τους πρώτους μήνες της προεδρίας του, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ολοκληρωθεί αύριο με την επίσκεψή του στην Αυστρία, η στάση της οποίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική σε ό,τι αφορά τα παραπάνω ζητήματα των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT