Λονδίνο: Πρώτη διά ζώσης συνάντηση Μπλίνκεν – Χακάν Φιντάν

Λονδίνο: Πρώτη διά ζώσης συνάντηση Μπλίνκεν – Χακάν Φιντάν

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

«Πλούσια και σημαντική» χαρακτήρισε τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, λίγο πριν συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο Λονδίνο, στο περιθώριο του συνεδρίου για την ανάκαμψη της Ουκρανίας.

«Υπάρχουν τόσα πολλά που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία κάνουν μαζί, στα πιο ουσιαστικά και ζωτικά ζητήματα. Εχουμε λοιπόν πολλά να πούμε. Φυσικά θα μιλήσουμε για την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ενταξιακής διαδικασίας για τη Σουηδία, της δικής μας αμυντικής συνεργασίας, και θα προχωρήσουμε σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας. Η σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι βαθιά, πλούσια και -όπως είπα- είναι σημαντική», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο Χακάν Φιντάν είπε: «Σε αυτή τη συνάντηση θα συζητήσουμε επίσης τα διμερή μας ζητήματα και, όπως γνωρίζετε, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μη συμφωνούμε σε κάθε ζήτημα, αλλά η μακρόχρονη συμμαχία μας με το ΝΑΤΟ και αλλού μας αναγκάζει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί. Οπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχαν δημιουργήσει τον “Στρατηγικό Μηχανισμό Τουρκίας-ΗΠΑ”, πέρυσι, στη Μαδρίτη της Ισπανίας, και στόχος του μηχανισμού είναι να αντιμετωπίσει τα εκκρεμή ζητήματα και να διερευνήσει τις ευκαιρίες για εμβάθυνση της συνεργασίας μας».

Διπλωματικές πηγές είχαν αναφέρει στον ιστοχώρο Al-Monitor ότι το κορυφαίο θέμα στην ατζέντα θα είναι οι συνεχιζόμενες αντιρρήσεις της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν είναι η πρώτη που γίνεται διά ζώσης μεταξύ των δύο υπουργών μετά την τοποθέτηση Φιντάν στην κεφαλή της τουρκικής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται ότι Μπλίνκεν και Φιντάν είχαν μια πρώτη τηλεφωνική συνομιλία στις 8 Ιουνίου.

Οι ΗΠΑ θέλουν η Τουρκία να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους, τον Ιούλιο. Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει να εγείρει εμπόδια, διεκδικώντας ανταλλάγματα που έχουν, μεταξύ άλλων, να κάνουν και με την προμήθεια νέων μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT