Εκλογές: Δύο «κουμπιά» επανεκκίνησης – Τα ορόσημα των πρώτων 100 ημερών της νέας κυβέρνησης

Εκλογές: Δύο «κουμπιά» επανεκκίνησης – Τα ορόσημα των πρώτων 100 ημερών της νέας κυβέρνησης

4' 28" χρόνος ανάγνωσης

Μετά τη νέα σαρωτική επικράτηση στις χθεσινές εκλογές, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οριστικοποιεί τον σχεδιασμό του για τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας του, που περιλαμβάνει «δύο συν δύο» ορόσημα:

Αμεσες προτεραιότητες και χρονικά, καθώς στις 11 και 12 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αποτελούν η προσπάθεια επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσω της διαφαινόμενης συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και η «επικαιροποίηση» του επιτελικού κράτους.

Ενώ σε, σχεδόν, παράλληλους χρόνους θα δρομολογηθεί η νομοθέτηση των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., με τον κ. Μητσοτάκη να αναμένει, εντός του φθινοπώρου, ως τέταρτο κρίσιμο βήμα την επίτευξη του κομβικού στόχου της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα.

Υπηρεσίες «μιας στάσης»

Πρώτο ορόσημο της νέας κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. σε νομοθετικό επίπεδο θα είναι, όπως έχει γνωστοποιήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, η ψήφιση, προτού η Βουλή τερματίσει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές ή αμέσως μετά, του νομοσχεδίου για την «επικαιροποίηση της λειτουργίας του κράτους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα αφορά αλλαγές σε υφιστάμενες δομές, αλλά παράλληλα θα «ακουμπάει» την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς θα περιλαμβάνει διατάξεις για τις σχέσεις πολίτη – κράτους, «κουμπώνοντας» με τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στο πεδίο της εξυπηρέτησης των πολιτών από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την προηγούμενη τετραετία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

– Ουσιαστική διεύρυνση των υπηρεσιών «μιας στάσης» για τους πολίτες που θα απευθύνονται σε μια υπηρεσία, η οποία θα αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει το αίτημα εντός της «περιμέτρου» του Δημοσίου, χωρίς ο ενδιαφερόμενος να υποχρεούται να πηγαίνει ο ίδιος από τον έναν φορέα στον άλλον.

– Προθεσμίες εντός των οποίων το Δημόσιο θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε υποχρεώσεις του ή σε αιτήματα των πολιτών. Μάλιστα στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται αποζημίωση των πολιτών, εάν οι προθεσμίες παραβιάζονται.

– Αξιολόγηση, αναδιάρθρωση και ψηφιοποίηση των υφιστάμενων δομών. Το συγκεκριμένο μέτρο εκ πρώτης όψεως δείχνει «ουδέτερο» για τον πολίτη, αλλά μπορεί να συμβάλει καθοριστικά –στο πλαίσιο του κανόνα μία πρόσληψη ανά μία αποχώρηση στο Δημόσιο– στην ενίσχυση του προσωπικού σε τομείς που συνιστούν προτεραιότητα, όπως η Υγεία.

– Αξιολόγηση των προϊσταμένων των δομών του Δημοσίου, με προσπάθεια για στροφή σε πρόσωπα με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

Στις 11-12 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, όπου αναμένεται να υπάρξει η πρώτη επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Νέο «μοντέλο»

Δεύτερο ορόσημο –παρότι θα προηγηθεί χρονικά– συνιστά η συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία πολύμηνης αποκλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τους δύο ηγέτες μάλιστα ενισχυμένους από την πρόσφατη αναβάπτιση στη λαϊκή εντολή. Καθώς το αποτέλεσμά της δεν μπορεί να προεξοφληθεί, το μόνο βέβαιο είναι πως θα καταβληθεί προσπάθεια να αξιοποιηθεί ως όχημα για αλλαγή του μοντέλου επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Aγκυρας. Τα τελευταία χρόνια για πολύ μεγάλα διαστήματα οι δίαυλοι μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ανύπαρκτοι ή είχαν περιοριστεί σε στρατιωτικό επίπεδο, με μια στοιχειώδη επαφή των κ. Παναγιωτόπουλου και Ακάρ.

Πλέον υπάρχει η δυνατότητα το μοντέλο να λειτουργήσει «από πάνω προς τα κάτω», δηλαδή τον τόνο να δίνουν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Τουρκίας και τα γραφεία τους, με στόχο μια νέα σελίδα ελάχιστης δυνατής έντασης στις διμερείς σχέσεις, ακόμη και εάν μια συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες αποτελεί απομακρυσμένο ζητούμενο. Τα ανωτέρω, βεβαίως, δεν αναιρούν το ότι στη συνάντηση στο Βίλνιους ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις πάγιες ελληνικές θέσεις για ζητήματα –εάν τεθούν– όπως η κυριαρχία των νησιών και θα αναφερθεί σε άλλα που ανέκυψαν πρόσφατα, όπως η εμπλοκή του τουρκικού προξενείου στην εκλογική διαδικασία.

Το βλέμμα στις αγορές

Τρίτος σταθμός στην πορεία των «100 ημερών» της νέας κυβέρνησης θα είναι η ψήφιση των οικονομικών δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. στο πεδίο της οικονομίας.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες που έχουν παιδιά –με το μέτρο να αφορά τα εισοδήματα του 2024 και με τους μισθωτούς να έχουν όφελος από τον πρώτο μήνα του νέου έτους–, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 και βαθμιαία μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης επίσης από το ίδιο διάστημα.

Αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι εάν στο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα περιλαμβάνεται το σύνολο των ανωτέρω μέτρων ή μόνο το αφορολόγητο, με τα υπόλοιπα να νομοθετούνται για συμβολικούς κατά βάση λόγους αργότερα, σε συνάρτηση και με τη βελτίωση στα μέτωπα της φορολογικής συμμόρφωσης και της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Η επενδυτική βαθμίδα

Τελευταίο, αλλά κρίσιμο ορόσημο για τη νέα κυβέρνηση και τη χώρα αποτελεί η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας που τοποθετείται το φθινόπωρο, με πιθανότερο μήνα τον Οκτώβριο.

Στην Πειραιώς η επενδυτική βαθμίδα προεξοφλείται για τρεις λόγους:

– Πρώτον, όλες οι εγχώριες και διεθνείς προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2023 αλλά και στη συνέχεια είναι θετικές.

– Δεύτερον, το στοίχημα της πολιτικής σταθερότητας για την επόμενη τετραετία, εάν επισφραγιστεί στις σημερινές κάλπες, φαίνεται να έχει κερδηθεί: Ο εκλογικός κύκλος μπορεί να περιλαμβάνει τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο και του χρόνου τον Ιούνιο τις ευρωεκλογές, αλλά οι πολιτικοί συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί δεν αφήνουν περιθώρια για ανατροπές.

– Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κινηθεί και τη νέα τετραετία με σύνεση και λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα που θα εκπέμπει η χώρα προς τις αγορές, παρότι υπάρχουν εκτιμήσεις πως στο τέλος του 2023 μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος ο οποίος δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT