Ο Μενέντεζ, τα τουρκικά F-16 και τα ελληνικά F-35

Ο Μενέντεζ, τα τουρκικά F-16 και τα ελληνικά F-35

Χθες η στήλη ασχολήθηκε με την –σχεδόν δεδομένη– απόφαση για λίστα στις ευρωεκλογές, προκειμένου να αποφευχθούν τα γνωστά παρατράγουδα, τα οποία τα τελευταία χρόνια δεν άφησαν κανένα κόμμα ανέγγιχτο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης

Το Θέμα

Χθες η στήλη ασχολήθηκε με την –σχεδόν δεδομένη– απόφαση για λίστα στις ευρωεκλογές, προκειμένου να αποφευχθούν τα γνωστά παρατράγουδα, τα οποία τα τελευταία χρόνια δεν άφησαν κανένα κόμμα ανέγγιχτο. Αν η υπόθεση των ευρωεκλογών είναι –εξ ορισμού– καλύτερα ελεγχόμενη από την κυβέρνηση, αντιθέτως οι υποψηφιότητες για τις δημοτικές εκλογές είναι πολύ λιγότερο ελεγχόμενες. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να βάλουν ήδη κάποιες γενικές αρχές (γι’ αυτό και αποφασίστηκε να συγκροτηθούν εν μέσω θέρους οι αρμόδιες επιτροπές), αλλά η παρέμβαση είναι δύσκολη. Οι δήμοι είναι πάρα πολλοί και οι τοπικές ισορροπίες αδύνατον να γίνουν αντιληπτές από τα κεντρικά, οπότε η προσπάθεια εντοπίζεται τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους, ώστε να μη μοιάζουν οι συνδυασμοί με θίασο.

Το Δίλημμα 

Τι είναι η Κεντροαριστερά; Υπάρχει Κεντροαριστερά; Κατά τον βετεράνο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα, δεν υπάρχει. Τουλάχιστον όχι με βάση όσα είπε (τηλεοπτικός σταθμός Kontra). Υπάρχει Αριστερά, Δεξιά και Κέντρο. Απόδειξη; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι δεξιός (κατά τον κ. Βίτσα), έπεισε το Κέντρο ότι είναι πιο κατάλληλος, άρα η Ν.Δ. κυριαρχεί σε αυτόν τον χώρο. Αρα, όπως πρόσθεσε, πρέπει τώρα η Αριστερά (δηλαδή ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ») να πείσει τους ψηφοφόρους του Κέντρου ότι οι πολιτικές που προτείνει είναι πιο κατάλληλες. Είναι προφανές ότι οι απόψεις του κ. Βίτσα αντανακλούν μέρος της πολύ εντατικής συζήτησης που διεξάγεται αυτές τις ημέρες εντός του ΣΥΡΙΖΑ και θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες και τους προσεχείς μήνες, όταν έλθει η ώρα να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος. Η δημιουργία σχημάτων και η προσπάθεια ερμηνείας με βάση θεωρητικές (πολλές φορές παρωχημένες) αναλύσεις για την κατάσταση στην κοινωνία είναι διαχρονικό σπορ της εν Ελλάδι Αριστεράς. Και όπως φαίνεται, τα χούγια δεν αλλάζουν.

Το Πρόσωπο 

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ (φωτογραφία), ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί το πρόσωπο-κλειδί στην προσπάθεια της Τουρκίας να εξασφαλίσει την άδεια για το πακέτο που θα επιτρέψει την αγορά νέων F-16 και των όπλων τους, καθώς και την αναβάθμιση παλαιότερων. Χθες, πάντως, η Washington Post σε ρεπορτάζ της σημείωνε ότι αρκετά σημαντικά μέλη του Κογκρέσου έχουν συνδέσει τη συμφωνία πώλησης F-16 στην Τουρκία με το αίτημα της Ελλάδας να αγοράσει τα F-35. Πρόκειται για πληροφορίες τις οποίες διαβάσατε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και στην «Κ». Η Washington Post μεταφέρει δηλώσεις του κ. Μενέντεζ στην εφημερίδα, σχετικά με τις επιφυλάξεις του για την προώθηση του θέματος των F-16. «Εχω πει στην κυβέρνηση. Αν μπορούν να μου δείξουν ότι υπήρξε μια ανάπαυλα στην πολεμοχαρή ρητορική (της Τουρκίας) εναντίον (της Ελλάδας), εάν μπορούν να μου δείξουν τον δρόμο όπου η Ελλάδα διατηρεί ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα, τότε μπορεί να υπάρξει μια πορεία προς τα εμπρός», λέει στην εφημερίδα ο κ. Μενέντεζ. Οι δηλώσεις Μπάιντεν και Μενέντεζ, τα δημοσιεύματα και η γενική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ουάσιγκτον υποδηλώνουν ότι τους επόμενους μήνες οι εξελίξεις γύρω από τα F-16 της Τουρκίας θα είναι –αν μη τι άλλο– ενδιαφέρουσες.

Ο Τόπος 

Το Μέτσοβο το καλοκαίρι είναι το πιο ωραίο μέρος του κόσμου. Ειδικά όταν είσαι ο πρόεδρος της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Τασούλας και ανυπομονείς να βρεθείς λίγο στη δροσιά, διότι η κοινοβουλευτική καλογερική είναι κάτι παραπάνω από βαριά. Ελαβε, λοιπόν, ο κ. Τασούλας ένα «αίτημα» από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, το οποίο μάλλον μετατράπηκε σε διάβημα. Με αυτό ζητείται από τον κ. Τασούλα «η αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, η οποία διεξήχθη με άδεια κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά έδρανα στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης». Η κίνηση αυτή, ίσως και να έχει «άρωμα προειδοποίησης» ότι προσεχώς μπορεί να εγερθούν από τη μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα της τρέχουσας περιόδου, ενστάσεις αντικανονικότητας («έλλειψης απαρτίας») για ψηφοφορίες που διεξάγονται μέσω μόνο των εισηγητών ή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των οκτώ κομμάτων.

Η Ατάκα

Με καθυστέρηση, που οφείλεται μάλλον στην ανάγκη να γίνει το απαιτούμενο γκουγκλάρισμα και μετά να αποσταλεί το κείμενο σε κάποιον, κάποια ή κάποιο (για τους Σπαρτιάτες μιλάμε, όλα είναι πιθανά) εγγράμματο να περάσει τις απαραίτητες διορθώσεις, εκδόθηκε χθες η εθνεγερτική ανακοίνωση του κόμματος-βιτρίνα του Ηλία Κασιδιάρη για τα αποτελέσματα της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ανακοίνωση η ίδια είναι σαν να έχει γραφεί από πρόσωπα που κατοικούν σε άλλη χώρα και μπορείτε να τη βρείτε εύκολα στο Διαδίκτυο. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Στίγκας τα πάει πολύ καλύτερα στον φυσικό χώρο του, δηλαδή τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες που έρχονται από τον Σεπτέμβριο. Και φυσικά θα… μας υποδουλώσουν όλους στη νέα τάξη πραγμάτων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT