Γεραπετρίτης: Ζήτημα πολιτικής βούλησης η ορκωμοσία Μπελέρη

Γεραπετρίτης: Ζήτημα πολιτικής βούλησης η ορκωμοσία Μπελέρη

«Η ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους του κ. Μπελέρη δεν άπτεται της δικαστικής λειτουργίας στην Αλβανία, αλλά είναι καθαρά ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης», κατήγγειλε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

3' 29" χρόνος ανάγνωσης

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προχώρησε σε δηλώσεις έπειτα από την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Τολέδο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συμμετοχής του στην εν λόγω συνάντηση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υπόθεση Μπελέρη. 

Κάνοντας λόγο για «άδικη προσωρινή κράτηση», υπογράμμισε πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί σε όλα τα δυνατά fora. «Εχουν ενημερωθεί προσωπικά όλοι οι υπουργοί των κρατών-μελών της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ. Εχει υπάρξει πλήρης ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.»

«Ειδικά για το θέμα του κ. Μπελέρη, θα ήθελα να επισημάνω ότι, ανεξάρτητα από το ζήτημα της δικαστικής κρίσης, της ανεξαρτησίας της αλβανικής δικαιοσύνης, εδώ τίθεται το ζήτημα κράτησης που τον εμποδίζει να αναλάβει τα καθήκοντά του. Πρόκειται για μια σαφέστατη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, του κράτους δικαίου, των πολιτικών δικαιωμάτων, και του ιδίου και των πολιτών της Χειμάρρας που τον εξέλεξαν. Και θέλω να επισημάνω ότι αυτό το ζήτημα, ειδικώς η ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους του κ. Μπελέρη, δεν άπτεται της δικαστικής λειτουργίας στην Αλβανία, αλλά είναι καθαρά ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης, εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ελληνοτουρκικά

Υπογράμμισε ότι ως Ελλάδα «επιχειρούμε μια νέα αρχή με τη γείτονα Τουρκία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε, ως οφείλουμε, τις διαφορές μας και να δούμε τη δυνατότητα η μόνη διαφορά που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας».

«Προσβλέπουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, στο ότι μπορούμε να έχουμε ένα βατό και θετικό κανάλι επικοινωνίας, μέσα από θετικές δράσεις, τις οποίες θα αναπτύξουμε […] Εμείς αυτό το οποίο επιδιώκουμε, και θα το επιδιώξουμε με συνέπεια, με σεβασμό προς του Έλληνες πολίτες, και πάνω απ’ όλα υποστηρίζοντας πάντοτε τα εθνικά μας συμφέροντα και την κυριαρχία μας, θα είναι να έχουμε μια ήρεμη, καλή σχέση με την Τουρκία, η οποία θα είναι σχέση αμοιβαίας κατανόησης των θέσεων της κάθε χώρας, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης ο οποίος πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να μεταβεί στην Τουρκία για να συναντήσει από κοντά τον ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη διαδικασία της ενίσχυσης της Ουκρανίας αλλά και ότι «θα είναι παρούσα την επόμενη μέρα της λήξης του πολέμου». «Θα προσφέρουμε την αναγκαία συνδρομή, έτσι ώστε να υπάρξει εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16, στα οποία η χώρα μας διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία», διευκρίνισε.  

«Έθεσα το ζήτημα της κρίσης που έχει προκύψει εξαιτίας  της αποχώρησης της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και αναφέρθηκα στη δυνατότητα της Ελλάδας να μπορέσει να παράσχει εναλλακτικό δρόμο για τη διακίνηση των σιτηρών, ιδίως μέσω των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί το Κίεβο και την Οδησσό «το αμέσως επόμενο διάστημα».

Όσο για «το ζήτημα του Φρέντη Μπελέρη» και «της άδικης προσωρινής κράτησής του», αυτό, όπως υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, έχει ήδη τεθεί σε όλα τα δυνατά fora. «Έχουν ενημερωθεί προσωπικά όλοι οι υπουργοί των κρατών-μελών της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ. Έχει υπάρξει πλήρης ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.»

«Ειδικά για το θέμα του κ. Μπελέρη, θα ήθελα να επισημάνω ότι, ανεξάρτητα από το ζήτημα της δικαστικής κρίσης, της ανεξαρτησίας της αλβανικής δικαιοσύνης, εδώ τίθεται το ζήτημα κράτησης που τον εμποδίζει να αναλάβει τα καθήκοντά του. Πρόκειται για μια σαφέστατη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, του κράτους δικαίου, των πολιτικών δικαιωμάτων, και του ιδίου και των πολιτών της Χειμάρρας που τον εξέλεξαν. Και θέλω να επισημάνω ότι αυτό το ζήτημα, ειδικώς η ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους του κ. Μπελέρη, δεν άπτεται της δικαστικής λειτουργίας στην Αλβανία, αλλά είναι καθαρά ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης, εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT