Κριτική στον Βρετανό πρωθυπουργό για την απόφασή του να ματαιώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, σημειώνοντας πως «αναζητούμε μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό του μουσείου».
Οπως δήλωσε στο βρετανικό podcast «Political Currency», στο οποίο είναι οικοδεσπότης, η διαμάχη που ξέσπασε, «ενθάρρυνε το Βρετανικό Μουσείο να προχωρήσει τις συνομιλίες για τον δανεισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα».
«Μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό είτε όχι. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα έχουν μάλλον ξεκαθαρίσει από αυτή την εβδομάδα. Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη συντηρητική κυβέρνηση», ανέφερε ο Τζορτζ Οσμπορν.
Σε μια προσπάθεια «να μάθει τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Σούνακ», ο Οσμπορν σημείωσε ότι επρόκειτο για μια στρατηγική αποπροσανατολισμού από τα προβλήματα της κυβέρνησης γύρω από τη μεταναστευτική πολιτική, καθώς και μια προσπάθεια «να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους του».
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι ψηφοφόροι στις περιοχές της κεντρικής και βόρειας Αγγλίας δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για τα γλυπτά, παρά για το αν θα βρουν διαθέσιμο ραντεβού στον γιατρό πριν από τα Χριστούγεννα.
«Είναι απλώς μικροψυχία; Είναι μια μικρή νευρική κρίση; Νομίζω ότι αν αυτός είναι ο λόγος, δεν είναι επειδή ο Μητσοτάκης επρόκειτο να “πάρει” τα Ελγίνεια μάρμαρα. Είναι επειδή είχε συναντηθεί με τον (ηγέτη των Εργατικών) Κιρ Στάρμερ την προηγούμενη ημέρα», σημείωσε.
«Θυμάμαι όταν ήμουν στη Ντάουνινγκ Στριτ το 1996 και το 1997, ότι μπορείς κατά κάποιο τρόπο να νιώσεις ότι η δύναμη αρχίζει να αποβάλλεται από το κτίριο όταν πλησιάζεις σε εκλογές τις οποίες ο κόσμος πιστεύει ότι δεν πρόκειται να κερδίσεις. Σκέφτηκα ότι αυτό που έκανε ο Ρίσι Σούνακ ήταν να ανοίξει την πόρτα –και σίγουρα δεν ήταν αυτό που έπρεπε να κάνει– σε μια “καταστροφική γραμμή επίθεσης” από τον Κίρ Στάρμερ, στις ερωτήσεις του πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα», ανέφερε.
«Ποιος ακούστηκε σαν πρωθυπουργός; Ηταν ο Κιρ Στάρμερ, μιλώντας για τις συζητήσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό, για σημαντικά διεθνή ζητήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν προσπαθεί να αλλάξει τον νόμο, ο οποίος απαγορεύει στο μουσείο να αφαιρεί μόνιμα αντικείμενα από τη συλλογή του, επιβεβαίωσε όμως ότι είχε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για μια πιθανή συμφωνία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιδρύματος, αυτή θα περιελάμβανε τα γλυπτά να βρίσκονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους στο Λονδίνο και στην Αθήνα και η Βρετανία να λάβει ως αντάλλαγμα «ελληνικούς θησαυρούς».
Από την πλευρά της, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριος των Τόρις «μπορεί ως “ιδιώτης” να συνεχίσει τις συνομιλίες που επιθυμεί», προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι οι κινήσεις για την απομάκρυνση των γλυπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν έναν «ολισθηρό δρόμο», που θα μπορούσε να οδηγήσει στη φυγή και άλλων αρχαιοτήτων από τη χώρα.
Πηγή: Guardian