Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα

Το σχέδιο του ψηφίσματος συγκέντρωσε 153 ψήφους υπέρ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ 23 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία και 10 καταψήφισαν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Ψήφισμα με το οποίο ζητάει άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενέκρινε την Τρίτη η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς την κίνηση υποστήριξαν πάνω από τα τρία τέταρτα των 193 κρατών μελών.  

Την περασμένη εβδομάδα, βέτο στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ζητούσε να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, είχαν ασκήσει οι ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον δεν είχε δικαίωμα να ασκήσει βέτο στη Γενική Συνέλευση και καταψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος, μαζί με το Ισραήλ και άλλες οκτώ χώρες. Το κείμενο συγκέντρωσε 153 ψήφους υπέρ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ 23 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη συμμόρφωση των αντιμαχόμενων μερών με το διεθνές δίκαιο, ιδίως όσον αφορά την προστασία των αμάχων.

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα-1
Πηγή: UN

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι υπάρχουν πτυχές του ψηφίσματος που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, όπως η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, να προστατευθούν οι άμαχοι και να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή θα ήταν προσωρινή στην καλύτερη περίπτωση και επικίνδυνη στη χειρότερη. Επικίνδυνη για τους Ισραηλινούς, οι οποίοι θα υποβάλλονταν σε ανελέητες επιθέσεις, αλλά και επικίνδυνη για τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι αξίζουν την ευκαιρία να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους εαυτούς τους, απαλλαγμένοι από τη Χαμάς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να τροποποιήσουν το κείμενο ώστε να συμπεριληφθεί η απόρριψη και καταδίκη «των αποτρόπαιων τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς … και της σύλληψης ομήρων» και μια προσπάθεια της Αυστρίας να προσθέσει ότι οι όμηροι κρατούνται από τη Χαμάς, απέτυχαν αμφότερες να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για να περάσει το ψήφισμα.

«Η κατάπαυση του πυρός σημαίνει ένα πράγμα, τη διασφάλιση επιβίωσης της Χαμάς, τη διασφάλιση επιβίωσης των τρομοκρατών που έχουν δεσμευτεί για την εξόντωση του Ισραήλ και των Εβραίων», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, πριν από την ψηφοφορία.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT