Επίσκεψη Μπλίνκεν: F-35 και Blackhawk στο τραπέζι των συζητήσεων

Επίσκεψη Μπλίνκεν: F-35 και Blackhawk στο τραπέζι των συζητήσεων

Η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης, καθώς και οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Τα εξοπλιστικά αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στα Χανιά, ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι δύο πλευρές δεν θα μπουν σε λεπτομέρειες που αφορούν στον τρόπο και τον χρόνο υλοποίησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει μια γενική επισκόπηση που θα αφορά στους εξοπλισμούς για τους οποίους η Ελλάδα έχει εκδηλώσει με επίσημο τρόπο το ενδιαφέρον της (LOR for LOA), ενώ εκτός συζήτησης θα μείνουν προγράμματα που αν και επανέρχονται συστηματικά στη δημόσια σφαίρα, δεν αποτελούν εκπεφρασμένη επιλογή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Με άλλα λόγια, οι όποιες συζητήσεις αναμένεται να στραφούν γύρω από τα F-35 και τα ελικόπτερα Blackhawk για τα οποία οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει αρκετά και κρίνεται ότι βρίσκονται σε ώριμο στάδιο. Αλλωστε, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο πλευρών βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία για τα θέματα που αφορούν την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Επιπλέον, η κατ’ ιδίαν συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά αναμένεται να εστιάσει στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης, στις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία.

Εν αναμονή της LOA

Δεκαοκτώ μήνες έχουν περάσει από την αποστολή του επίσημου αιτήματος για την προμήθεια 20+20 F-35 και η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν έχει φτάσει ακόμη στην Αθήνα. Στο διάστημα που μεσολάβησε, χώρες όπως η Κορέα και η Γερμανία έλαβαν την έγκριση του Κογκρέσου για την προμήθεια F-35, ωστόσο, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις πως η διαδικασία θα είναι σύντομη και θα ολοκληρωθεί εντός του 2023, η Αθήνα περιμένει ακόμη το πράσινο «φως».

Δεν αποκλείεται, πάντως, η επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία και το παζάρι ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την πώληση F-16 να δρομολογήσει εξελίξεις και στο ελληνικό αίτημα για F-35. Ομως, ακόμη και αν ανοίξει τυπικά ο δρόμος προμηνύεται να είναι αρκετά μακρύς μέχρι τη στιγμή που Αθήνα και Ουάσιγκτον υπογράψουν τη σχετική σύμβαση. Η άφιξη της LOA θα σημάνει την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων οι οποίες αναμένονται χρονοβόρες καθώς θα πρέπει να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος και να αποφασιστεί ο τελικός αριθμός αεροσκαφών που θα αποκτήσει η Ελλάδα. Στο αίτημα που εστάλη στις 28 Ιουνίου 2022 γίνεται λόγος για μία ή δύο μοίρες μαχητικών πέμπτης γενιάς ώστε να επιτευχθεί οικονομία κλίμακος.

Στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να κλείσει και ακόμη ένα σημαντικό κεφάλαιο που αφορά στη δημιουργία των υποδομών ασφάλειας και τη διαμόρφωση της 117 Πτέρυγας Μάχης της Ανδραβίδας ώστε στις αρχές του 2028 να υποδεχθεί τα πρώτα ελληνικά F-35. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει απορρίψει την πρόταση της κατασκευάστριας εταιρείας για την κατασκευή των υποδομών μέσω προγραμμάτων SSI (σ.σ. αντισταθμιστικά ωφελήματα) με κόστος άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ καθώς το συνολικό ύψος της προμήθειας μιας Μοίρας F-35 θα άγγιζε τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.  

Απάντηση για τα Blackhawk

Στην Αθήνα βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η επίσημη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στο ελληνικό αίτημα για ελικόπτερα UH-60M Blackhawk. Οπως είχε γράψει η «Κ» στις 16 Δεκεμβρίου, η LOA θα έφτανε τις πρώτες ημέρες του νέου έτους καθώς μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίνεται περιθώριο δύο εβδομάδων για το ενδεχόμενο προσφυγών και στη συνέχεια η επίσημη απάντηση αποστέλλεται στον αιτούντα.

Υπενθυμίζεται πως η LOA αφορά στην προμήθεια 35 ελικοπτέρων για την Αεροπορία Στρατού, προς αντικατάσταση των γερασμένων UH-1 Huey. Το ποσό που αναγράφεται στην αμερικανική απάντηση αγγίζει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο, το τελικό κόστος αναμένεται χαμηλότερο με την τιμή μονάδας να υπολογίζεται σε 24 εκατομμύρια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT