Γ. Γεραπετρίτης: Ελλάδα και Αίγυπτος τάσσονται υπέρ της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας

Γ. Γεραπετρίτης: Ελλάδα και Αίγυπτος τάσσονται υπέρ της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας

Η πολιτική και οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μαζί με το κοινό όραμα για ειρήνη, ανάπτυξη και ευημερία, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, διαμήνυσε από το Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών

3' 20" χρόνος ανάγνωσης

Η πολιτική και οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μαζί με το κοινό όραμα για ειρήνη, ανάπτυξη και ευημερία, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, διαμήνυσε από το Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι είναι η τρίτη φορά που επισκέπτεται την Αίγυπτο με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι βαθιά ριζωμένη σε ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα των συνομιλιών, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εστίασαν στην κρίση στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την επέκταση στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αναφέρθηκαν και στους πιθανούς τρόπους συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ελλάδας για την κατάσταση στη Γάζα και την αυξανόμενη ένταση στη Δυτική Οχθη, την πιθανότητα επέκτασης της κρίσης στο Λίβανο και την αυξανόμενη ανασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα. Κατέστησε δε σαφές ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή και είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τις πολυδιάστατες προκλήσεις.

Οπως ανέφερε, η Ελλάδα ως κορυφαία πλοιοκτήτρια χώρα στον κόσμο και η Αίγυπτος που ελέγχει τον γεωστρατηγικό σύνδεσμο μεταξύ Μεσογείου και Ερυθράς Θάλασσας, τη διώρυγα του Σουέζ, είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν και να υπερασπιστούν την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει εκτοπισμός στη Γάζα

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για δράση λόγω της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και του μεγάλου αριθμού νεκρών, σημειώνοντας ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράδοση περισσότερων φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες του θύλακα είναι ένα πρώτο βήμα από τα πολλά που θα έπρεπε να γίνουν. Αυτά τα βήματα, πρόσθεσε, θα έπρεπε να περιλαμβάνουν την παροχή βασικών αγαθών για όσους έχουν ανάγκη, καθώς και βασικές εγκαταστάσεις για τον τοπικό πληθυσμό.

Γ. Γεραπετρίτης: Ελλάδα και Αίγυπτος τάσσονται υπέρ της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας-1
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει εκτοπισμός και ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους με ειρήνη και ευημερία, χωρίς τον φόβο επιθέσεων και τρομοκρατίας. Ως προς τούτο, προέταξε πως πρέπει να καταρτιστεί ένα συνολικό λεπτομερές σχέδιο με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της χώρας μας να κάνει ό,τι μπορεί για να παράσχει περισσότερα βασικά αγαθά, τρόφιμα και φάρμακα σε όσους έχουν ανάγκη.

Διμερής συνεργασία

Σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τους τρόπους ισχυροποίησής της, με τον κ. Γεραπετρίτη να επισημαίνει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σηματοδοτεί άλλη μια σημαντική γέφυρα μεταξύ των δύο κρατών και εθνών, παράλληλη με την περαιτέρω συνεργασία σε τομείς, όπως το εμπόριο και ο πολιτισμός.

Τέλος, ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα, σημείωσε ότι θα έχει την ευκαιρία να υποδεχθεί την προσεχή Δευτέρα τον Σάμεχ Σούκρι ως υπουργός Εξωτερικών ενός από τα παλαιότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε.-Αιγύπτου.

Συνάντηση με αλ Σίσι

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι. Κατά τη συνάντηση που διεξήχθη σε καλό κλίμα, υπήρξαν συνομιλίες και σύγκλιση απόψεων για διμερή και περιφερειακά θέματα με έμφαση στην κρίση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο ήταν επίσης παρών ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, και συζητήθηκε ο οδικός χάρτης για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Η συζήτηση διήρκεσε 45 λεπτά, πέραν του προβλεπόμενου χρόνου, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι με την άφιξή του στο Κάιρο ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο, στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT