Ζ. Μπορέλ: Η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Kύπρο

Ζ. Μπορέλ: Η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Kύπρο

Η Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει όλες τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών

1' 6" χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών, ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Κύπρου, Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος ζήτησε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τις προκλητικές ενέργειες στη λεγόμενη «νεκρή ζώνη», ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού.

«Η Ε.Ε. παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βάσει των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ε.Ε. και του κεκτημένου της Ε.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τον Ιούνιο του 2023 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του προς αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαγάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT