Γ. Γεραπετρίτης: «Κοινό συμφέρον να προωθήσουμε το Δίκαιο της Θάλασσας»

Γ. Γεραπετρίτης: «Κοινό συμφέρον να προωθήσουμε το Δίκαιο της Θάλασσας»

Στην ανάγκη αναβάθμισης των σχέσεων της Ε.Ε. με την Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών. «Στην προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα έχει ένα σημαντικό ρόλο», σημείωσε μεταξύ άλλων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Στην ανάγκη αναβάθμισης των σχέσεων της Ε.Ε. με την Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την παρέμβασή του στην 24η υπουργική Σύνοδο Ε.Ε.-ASEAN, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, τα πεδία της θαλάσσιας συνεργασίας, του εμπορίου και του πολιτισμού, είναι πρόσφορα για την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο διεθνών οργανισμών, η συνεργασία των οποίων μπορεί να επεκταθεί και στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διασφάλισης της διεθνούς τάξης, δηλώνοντας ότι «έχουμε κοινό συμφέρον να ενισχύσουμε τη βασισμένη σε κανόνες πολυμέρεια και να προωθήσουμε το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Γ. Γεραπετρίτης: «Κοινό συμφέρον να προωθήσουμε το Δίκαιο της Θάλασσας»-1
REUTERS/Johanna Geron

Οπως είπε, οι χώρες της Ε.Ε. και του ASEAN έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα σε σχέση με την αντιμετώπιση των απειλών για τη διεθνή ειρήνη, τη χρήση βίας και την προώθηση της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών. Μέσω της διεύρυνσης της συνεργασίας, είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο θεμελιώδης στόχος της ενίσχυσης της θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. «Στην προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα έχει ένα σημαντικό ρόλο», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στην επικείμενη διοργάνωση στην Αθήνα της 9ης Διάσκεψης «Our Ocean» (16-17 Απριλίου 2024), στην οποία είναι προσκεκλημένες και οι χώρες του ASEAN. «Στόχος της Διάσκεψης είναι να σφυρηλατήσει μία πιο εντατική συνεργασία για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η υπεραλίευση και η θαλάσσια ρύπανση», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Υπογραμμίζοντας τέλος τις οικονομικές πτυχές της συνεργασίας Ε.Ε.-ASEAN, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «αναξιοποίητο περιθώριο», δεδομένου και του διακηρυγμένου μακροπρόθεσμου στόχου της σύναψης Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ των δυο πλευρών. Σε κάθε περίπτωση, «η Ελλάδα θα εργαστεί εποικοδομητικά προς αυτήν την κατεύθυνση» διαβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη εξασφάλισης της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT