Τούρκος ΥΠΑΜ: «Ηρθε η ώρα για μια λύση δύο κρατών» στην Κύπρο

Τούρκος ΥΠΑΜ: «Ηρθε η ώρα για μια λύση δύο κρατών» στην Κύπρο

«Ηρθε η ώρα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια λύση δύο κρατών. Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από αυτήν και πλέον δεν υπάρχει κανένας δισταγμός στο θέμα αυτό», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, αναφερόμενος στο Κυπριακό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Τη σκληρή γραμμή που έχει ήδη υιοθετήσει στο θέμα του Κυπριακού παγιώνει πια και ενισχύει η τουρκική πλευρά, όπως προκύπτει μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις κορυφαίων Τούρκων υπουργών.  

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι «πλέον έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια λύση δύο κρατών», αφού προηγουμένως κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «αδιαλλαξία».

«Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη. Πάνω σε αυτήν την πραγματικότητα θα πρέπει να οικοδομηθούν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και να τεθούν οι στόχοι. Με βάση αυτήν την αντίληψη, η Τουρκία είναι της άποψης ότι έχει έρθει πλέον η ώρα: να γίνει διαπραγμάτευση για μια λύση δύο κρατών, να αναγνωριστούν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού και να αναγνωριστεί η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”», δήλωσε ο κ. Γκιουλέρ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, «η αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις» και «αυτοί που κάνουν όνειρα χρησιμοποιώντας αναφορές περί status quo είναι η μόνη πηγή μη λύσης».

«Εάν δεν αλλάξει νοοτροπία η ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία θεωρεί τον εαυτό της μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και τον τουρκοκυπριακό λαό μειονότητα, είναι αδύνατον να πετύχει μια νέα διαπραγμάτευση και να δημιουργηθεί μια εταιρική σχέση στο νησί», προσέθεσε ο Γκιουλέρ και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι μακροχρόνιες και απαρχαιωμένες συζητήσεις δεν συμβάλλουν και δεν θα συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης. Τα προκλητικά βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς και η στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει από τρίτες χώρες εξυπηρετούν μόνο τη μη λύση. Πρέπει πλέον να αναγνωριστεί ότι η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η επίσημη καταγραφή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού. Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τη λύση των δύο κρατών και δεν υπάρχει πλέον κανένας δισταγμός στο θέμα αυτό». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT