ΟΗΕ: Συνάντηση Γεραπετρίτη με Γκουτέρες για την ελληνική υποψηφιότητα

ΟΗΕ: Συνάντηση Γεραπετρίτη με Γκουτέρες για την ελληνική υποψηφιότητα

Η Ολγκίν αναμένεται να συνεχίσει την προσπάθειά της στην Κύπρο για τρεις μήνες ακόμη

3' 18" χρόνος ανάγνωσης

Το απόγευμα χθες Τετάρτη (ώρα Νέας Υόρκης), ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών και ο γενικός γραμματέας συζήτησαν εκτενώς και σε βάθος μείζονα θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το τρέχον διάστημα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η εκλογή της Ελλάδας ως κράτους-μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθήκον που, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα φιλοδοξεί να εκπληρώσει με σθένος «για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να ακουστεί συνάμα η φωνή της Ελλάδας και όλων των κρατών που έχουν την ίδια κατανόηση».

Συζητήθηκαν οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ιδίως η πρόταση που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πρόταση «πρέπει να γίνει δεκτή. Θα δουλέψουμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή. Την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο, στο Αμάν της Ιορδανίας, παρουσία του γενικού γραμματέα. Η Ελλάδα πάντοτε προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς, στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Κάθε μορφής επιθετικότητα θα πρέπει να σταματήσει. Η ανθρωπιστική καταστροφή είναι πέρα από κάθε φαντασία. Δεν μπορούμε άλλο να καθυστερούμε την ειρήνη και την ευημερία στον κόσμο», είπε ο κ. Γεραπετρίτης μετά το πέρας της συνάντησης.

Κυπριακό

Στο σκέλος της συζήτησης για το Κυπριακό, πλάι στον Αντόνιο Γκουτέρες πήρε θέση η ειδική απεσταλμένη του για το Κυπριακό, η Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Η συζήτηση με τη συμμετοχή της κ. Ολγκίν διήρκεσε 45 λεπτά. Συζητήθηκε η πορεία των συνομιλιών το τρέχον διάστημα για το Κυπριακό.

Νωρίτερα, η ειδική απεσταλμένη είχε ενημερώσει διεξοδικά τον γ.γ. για την πρόοδο των επαφών της στη Μεγαλόνησο, ώστε να καθίσουν στη συνέχεια στο τραπέζι με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών.

Κατά πληροφορίες, η κυρία Ολγκίν θα συνεχίσει την αποστολή της στην Κύπρο για ακόμη τρεις μήνες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να υπάρξει πεδίο συνεννόησης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν γνωστοποιήσει στον ΟΗΕ ότι δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η αποστολή της κ. Ολγκίν.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο γενικός γραμματέας περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη του την κ. Ολγκίν, τη θεωρεί έμπειρη διπλωμάτη που θα καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει πρόοδος.

«Ο γενικός γραμματέας είναι πρόθυμος να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και να σηκώσει το βάρος της ευθύνης για να μη χαθεί η ευκαιρία για το Κυπριακό. Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε διαρκή επαφή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα η ελληνική πλευρά οικοδομεί σχέση εμπιστοσύνης με την κ. Ολγκίν και υποστηρίζει τις προσπάθειές της στην Κύπρο», κατά τις ίδιες πηγές.

Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε στον γενικό γραμματέα τη βασική θέση της Ελλάδας, ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουν με ειλικρίνεια, ώστε να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη, στο πλαίσιο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Για να μπορέσει να επέλθει στην Κύπρο η κατάσταση την οποία όλοι επιθυμούμε και η οποία είναι και διαχρονική απαίτηση του διεθνούς δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Προσδοκούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα, θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για να μπορέσουμε να εκκινήσουμε τον διάλογο. Με τον γενικό γραμματέα συμφωνήσαμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε χαμένη και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Κυπριακού», σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Τα επόμενα βήματα

Η κ. Ολγκίν θα υποβάλει την έκθεσή της στον γενικό γραμματέα έως τα τέλη Ιουνίου.

Το Κυπριακό αναμένεται να τεθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Ιούλιο. Σημειώνεται πως την προεδρία του Σ.Α. τον Ιούλιο θα ασκήσει η Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT