ΟΗΕ: Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26

ΟΗΕ: Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Η Ελλάδα εξελέγη σήμερα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκεντρώνοντας 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την εξέλιξη ως «υπερήφανη στιγμή για την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ωστόσο παράλληλα και τη «μεγάλη ευθύνη» που συνοδεύει αυτήν την εκλογή. «Θα εργαστούμε μαζί με τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για να ενισχύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια και να διασφαλίσουμε ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αναδυόμενες προκλήσεις», αναφέρει πιο συγκεκριμένα στην ανάρτησή του το ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρέθηκε αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υπήρξε στο παρελθόν δύο φορές μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, την περίοδο 1952-1953 και την περίοδο 2005-2006.

Σημειώνεται ότι από τα συνολικά 15 μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ, τα πέντε είναι μόνιμα (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία) και τα λοιπά δέκα μη-μόνιμα.

Πέρα από την Ελλάδα, εξελέγησαν επίσης σήμερα η Δανία, η Σομαλία, το Πακιστάν και ο Παναμάς.

Η δήλωση Γεραπετρίτη 

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της χώρας μας στον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε τη χώρα μας. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Αυτό δείχνει το σημαντικό κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

Κ. Σακελλαροπούλου: «Διεθνής αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας»

«Για διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατιας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την εκλογή της χώρας μας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα στη δήλωσή της η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει: «Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT