Προφορική «αποστράγγιση» των Πρεσπών

Προφορική «αποστράγγιση» των Πρεσπών

Ο Μίτσκοσκι θέλει να περιορίσει τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας μόνο στα έγγραφα. Ορόσημο η σύνοδος του ΝΑΤΟ

4' 4" χρόνος ανάγνωσης

Η πρώτη έξοδος της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα από τη χώρα με την ιδιότητα της νέας προέδρου της Δημοκρατίας, μάλλον δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Σιλιάνοφσκα ταξίδεψε στη Ρώμη για το ετήσιο προσκύνημα στον τάφο του Κυρίλλου, που μαζί με τον Μεθόδιο έχουν αγιοποιηθεί για τον εκχριστιανισμό των Σλάβων, με υψωμένο από την ημέρα της ορκωμοσίας της το λάβαρο εναντίον της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία, αλλά εκεί αναγκάστηκε να το υποστείλει.

Ούτε ο Πάπας την έκανε δεκτή σε ακρόαση με το «όνομα της ψυχής» της, δηλαδή το σκέτο Μακεδονία, ούτε ο Ιταλός ομόλογός της Σέρτζιο Ματαρέλα ούτε όμως και… ο ίδιος ο Αγιος Κύριλλος, στον τάφο του οποίου έσκυψε να προσκυνήσει, της «το επέτρεψε». Τόσο η διπλωματία του Βατικανού όσο και η προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, της είχαν διαμηνύσει ότι η επίσημη παρουσία της είναι αποδεκτή μόνο με τη συνταγματική ονομασία του κράτους που εκπροσωπεί, δηλαδή της Βόρειας Μακεδονίας, και κάθε αναφορά ακόμη και στον προφορικό λόγο στις συναντήσεις, σε άλλο όνομα, συνιστά παραβίαση πρωτοκόλλου – όπερ και εγένετο.

Τόσο στο ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον Ποντίφικα, όπου προσήλθε φέρουσα στην κεφαλή μαύρη μαντίλα υποταγής, όσο και σε εκείνο με τον πρόεδρο Ματαρέλα, η Σιλιάνοφσκα πρόσεχε σε κάθε αναφορά να χρησιμοποιεί το αόριστο «my country». Ακόμη και όταν μετέβη στη Βασιλική του Αγίου Κλήμεντος στη Ρώμη, όπου και σήμερα φυλάσσονται τα λείψανα του Κυρίλλου, στο στεφάνι που κατέθεσε αναγραφόταν μόνο το δικό της όνομα. Επιστρέφοντας, δε, στα Σκόπια και ερωτηθείσα γιατί έκανε πίσω και δεν έγραψε τη συνταγματική ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» στο στεφάνι, η απάντηση ήταν ότι… δεν χωρούσε στην κορδέλα.

Πρώτη απόπειρα επίσημης εξαγωγής «εθνικής υπερηφάνειας» εκ μέρους της νέας ηγεσίας στα Σκόπια: ανεπιτυχής.

Σειρά έχει τώρα ο ηγέτης του VMRO DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Στις 9 Ιουλίου, ορκισμένος πρωθυπουργός έως τότε, θα κληθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Εκεί, στην πρώτη παρουσία του ως πρωθυπουργού, δεν θα έχει περιθώρια για λεονταρισμούς του τύπου «θα λέω όπως θέλω τη χώρα μου». Ούτε θα του είναι εύκολο να εξηγεί στους ηγέτες της Συμμαχίας γιατί επίσημα θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα και στον προφορικό λόγο θα αποκαλεί τη χώρα του «όπως γουστάρει».

Οι σύμμαχοι έκαναν δεκτή τη Βόρεια Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα στους κόλπους του ΝΑΤΟ και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Εξάλλου, όχι μόνο το ΝΑΤΟ επίσημα, αλλά και η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, κ.λπ., του έχουν διαμηνύσει ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει ούτε υπονομεύεται. Μάλιστα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δηλώσει ωμά ότι όποιος τολμήσει να την ακουμπήσει θα υποστεί συνέπειες.

Στις 9 Ιουλίου, ορκισμένος πρωθυπουργός έως τότε, ο Μίτσκοσκι θα κληθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες μεταβαίνει στα Σκόπια η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου για να εκπροσωπήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην (ξεχασμένη έως τώρα) διάσκεψη των ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η κ. Παπαδοπούλου υπηρέτησε ως επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια και γνωρίζει άριστα καταστάσεις και πρόσωπα.

Αν οι πληροφορίες για το ταξίδι επιβεβαιωθούν, μολονότι δεν θα έχει στο πρόγραμμα επίσημες συναντήσεις με τη νέα ηγεσία, εντούτοις θα της δοθεί ενδεχομένως η ευκαιρία στο περιθώριο να μεταφέρει και διά ζώσης το μήνυμα περί ανυποχώρητης θέσης της Αθήνας στην εφαρμογή της συμφωνίας. Ο Μίτσκοσκι, σε λίγες ημέρες που θα έχει σχηματίσει κυβέρνηση, θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τη σκληρή γι’ αυτόν και το κόμμα του πραγματικότητα και αναζητεί διέξοδο.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, με αφορμή τη λήψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τη Σιλιάνοφσκα, επιχείρησε να δώσει το στίγμα στρατηγικής του γύρω από την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία συνίσταται στη φόρμουλα της διπλής ονομασίας. Οπερ σημαίνει, όπως προκύπτει και από τα λεγόμενά του, ότι στα δημόσια έγγραφα θα εφαρμόζει τη συνταγματική ονομασία και στον προφορικό λόγο του το σκέτο Μακεδονία. Η Αθήνα, παρότι εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει στον Μίτσκοσκι ένα εύλογο χρονικό περιθώριο ώστε να λογικευτεί, δεν κάνει αποδεκτή μια de facto διπλή ονομασία, μεταδίδοντας σε όλους τους τόνους ότι θα εμποδίσει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς παραβιάζεται η συμφωνία. «Αν αποδεχόμασταν τη διπλή ονομασία θα τα είχαμε βρει και με τον Γκρούεφσκι και δεν θα χρειαζόταν να περάσουν τόσα χρόνια», έλεγε πηγή του ΥΠΕΞ στην «Κ».

Ο αλβανικός παράγων

Τα πράγματα όμως γίνονται επικίνδυνα, καθώς στην εξίσωση μπήκε και το ισχυρότερο κόμμα των Αλβανών, το DUI του Αλί Αχμέτι, που κατηγορεί την ηγεσία του VMRO ότι απειλεί να τορπιλίσει και τη συμφωνία της Αχρίδας (2001), η οποία ρυθμίζει το πλαίσιο της αρμονικής συμβίωσης του αλβανικού και του σλαβομακεδονικού στοιχείου.

Δεδομένου ότι τα θεμέλια του εθνοτικά εύθραυστου κράτους της Βόρειας Μακεδονίας στηρίζονται στις τρεις συμφωνίες (Πρεσπών, Αχρίδας και Βουλγαρίας), τις οποίες αμφισβητεί το VMRO, οι ανησυχίες ότι ενδεχόμενη κατάρρευσή τους μπορεί να συμπαρασύρει το κρατικό οικοδόμημα και να ανοίξουν και πάλι οι γεμάτοι ιστορικούς σκελετούς τάφοι των Βαλκανίων διατρέχουν τη διεθνή κοινότητα, που βέβαια δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στον Μίτσκοσκι να βάλει μπουρλότο στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT