Γ. Γεραπετρίτης: «Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων περνάει μέσα από τον δρόμο της τήρησης των συμφωνηθέντων»

Γ. Γεραπετρίτης: «Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων περνάει μέσα από τον δρόμο της τήρησης των συμφωνηθέντων»

«Ενέργειες που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και που υπονομεύουν, αντί να ενισχύουν, τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν συμβάλλουν στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, έπειτα από τη συνάντηση με τον Αυστριακό ομόλογό του

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

«Ενέργειες που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και που υπονομεύουν, αντί να ενισχύουν, τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν συμβάλλουν στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης, έπειτα από τη συνάντηση που είχε σήμερα στην Αθήνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

«Η ευρωπαϊκή προοπτική περνάει μέσα από τον δρόμο του δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και βεβαίως, της τήρησης των συμφωνηθέντων, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών συμφωνιών και του Διεθνούς Δικαίου συνολικά. Δεν μπορεί η συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο να είναι επιλεκτική», προσέθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, υπενθυμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 2003.

«Μολονότι έχουν περάσει 21 χρόνια ήδη από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, που έθεσε ακριβώς αυτή την αναγκαία προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων προς την ευρωπαϊκή οικογένεια, η ομολογούμενη αλήθεια είναι ότι δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι «η πορεία αυτή θα πρέπει να συνδέεται με την εκπλήρωση των σαφών υποχρεώσεων που τίθενται για τα κράτη-μέλη».

«Αναφέρθηκα σε τρία ζητούμενα, τα οποία είναι η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η τήρηση των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και η πιστή και χωρίς όρους εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών και γενικότερα του Διεθνούς Δικαίου», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ωστόσο σήμερα ο Ελληνας ΥΠΕΞ: «Δυστυχώς βιώσαμε το τελευταίο διάστημα εκ μέρους της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας σαφείς παραβιάσεις σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ιδίως δε σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ονομασίας της χώρας που προβλέπεται χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση και χωρίς καμία δυνατότητα τροποποίησης, να είναι η Βόρεια Μακεδονία έναντι πάντων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Και δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφισημία σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό. Ενα πρόσωπο το οποίο κατέχει θεσμικό ρόλο δεν νοείται σε δημόσια παρουσία του να αναφέρεται σε ονομασία άλλη από εκείνην που προβλέπεται στα συμφωνηθέντα».

«Για δε την Αλβανία γνωρίζουμε όλοι πώς έχει η κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και συνέχισε: «Η Ελλάδα είχε τοποθετηθεί εγκαίρως στο ζήτημα της κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντη Μπελέρη. Αναμένουμε από την Αλβανία να κάνει το αυτονόητο. Να σεβαστεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το οποίο επιβάλλει τη δυνατότητα του πλέον εκλεγμένου αιρετού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει τα καθήκοντά του και να συμμετέχει πλήρως. Βεβαίως, στο πλαίσιο αυτό να εκφράσω και τις επιφυλάξεις του υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με την ακεραιότητα της απογραφής, η οποία έχει γίνει στην Αλβανία. Τα πρώτα αποτελέσματα αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της απογραφής, που θέτουν εν αμφιβόλω και τα ίδια τα αποτελέσματα. Τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας έχουν ήδη καταθέσει και αναφερθεί σε αυτά. Υπάρχουν θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η απογραφή αυτή. Πρόκειται σαφέστατα για ένα προαπαιτούμενο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία κάθε χώρας το να σέβεται την ακρίβεια των δεδομένων. Και απαιτούμε από όλες τις χώρες να υπάρχει απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων αυτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT