Kυρ. Μητσοτάκης: Στήριξη στην Ουκρανία, ενίσχυση της ευρωπαϊκής Αμυνας

Kυρ. Μητσοτάκης: Στήριξη στην Ουκρανία, ενίσχυση της ευρωπαϊκής Αμυνας

«Συναντιόμαστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός. «Είναι μία εποχή που η νατοϊκή συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά πολύπλοκων προκλήσεων και είναι επίσης μία εποχή όπου πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τη δική μας δέσμευση ως προς τη δαπάνη»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

«Συναντιόμαστε εδώ στην Ουάσιγκτον για να γιορτάσουμε την 75η επέτειο από την ίδρυση της πιο επιτυχημένης και πιο ανθεκτικής αμυντικής Συμμαχίας στον κόσμο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Συναντιόμαστε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, σε μια εποχή που μαίνεται ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Συναντιόμαστε σε μια εποχή που θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο απρόκλητης επιθετικότητας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και τόνισε: «Είναι η στιγμή που η Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά περίπλοκων παγκόσμιων προκλήσεων. Είναι, επίσης, η στιγμή που πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να διαθέτουμε τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο όσον αφορά στην επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά και για τον εξορθολογισμό των αμυντικών μας δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η Συμμαχία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θέση του για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την ενδυνάμωσή της συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ.

«Εχω υπάρξει σταθερός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ενοποίησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Δεν χρειάζεται απλώς να ξοδεύουμε περισσότερα, πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τους πόρους προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη συλλογική μας άμυνα. Και η ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων είναι συμπληρωματική στις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, ενισχύει το ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό και πρέπει να αξιοποιήσουμε τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο για να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα. Είναι προς το συμφέρον μας να το πράξουμε», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές: «Δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο γι’ αυτό το θέμα. Θα γίνουν εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα σεβαστούμε, φυσικά, την απόφαση του αμερικανικού λαού. Προσωπικά έχω συνεργαστεί τόσο με τον πρόεδρο Τραμπ όσο και με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτόν τον πολύ ισχυρό διατλαντικό δεσμό, ο οποίος ήταν πάντα στον πυρήνα της Συμμαχίας».

Συμφωνία των κρατών-μελών 

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής που περιλαμβάνει τη δέσμευση της Συμμαχίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «στη μη αναστρέψιμη πορεία της χώρας προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», δήλωσε μια πηγή στο Reuters.

Το κοινό ανακοινωθέν διαβεβαιώνει ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία, όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», σύμφωνα με την πηγή.

Α. Μπλίνκεν: Το καλοκαίρι τα F-16 στην Ουκρανία

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν γνωστοποιούσε ότι μαχητικά αεροσκάφη F-16 βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία, σχολιάζοντας ότι «θα πετάξουν στον ουρανό της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι».

Μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί ένα «εκπληκτικά ισχυρό πακέτο» για την Ουκρανία, το οποίο θα αποτελέσει μια στέρεη «γέφυρα» για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Β. Ζελένσκι: Περισσότερα μαχητικά για την Ουκρανία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον, είπε ότι αναμένει σήμερα να ληφθούν αποφάσεις για νέες παραδόσεις αεροσκαφών F-16 στη χώρα του.

«Σήμερα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην Ουάσιγκτον. Θα υπάρξει, πρωτίστως, μια απόφαση για τα F-16 πολύ σύντομα. Αυξάνουμε τον αριθμό των αεροσκαφών που είναι διαθέσιμα για την Ουκρανία», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT