Νέα πρόκληση της Τουρκίας με τη νησίδα Ζουράφα

Νέα πρόκληση της Τουρκίας με τη νησίδα Ζουράφα

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την «παρενόχληση τουρκικού αλιευτικού από σκάφος του Λιμενικού» που έλαβε χώρα σήμερα στα ανοιχτά της νησίδας Ζουράφα, η τουρκική ακτοφυλακή ισχυρίζεται πως σημειώθηκε στις «θάλασσες της Τουρκίας». Η απάντηση της ελληνικής ακτοφυλακής

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Η τουρκική ακτοφυλακή εξέδωσε ανακοίνωση «σχετικά με την παρενόχληση τουρκικού αλιευτικού σκάφους από σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής» που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί βορείως της Ιμβρου, όπως καταγγέλλει η τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η τουρκική ακτοφυλακή: «Στις 11 Ιουλίου και ώρα 11.25 π.μ., ένα υπό τουρκική σημαία αλιευτικό σκάφος με το όνομα Kızılelma-1 που ασχολούνταν με αλιευτικές δραστηριότητες στα ανοιχτά της Ζουράφας, παρενοχλήθηκε από σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής που ήρθε στην περιοχή, πέρασε κοντά από το αλιευτικό και προκάλεσε υλικές ζημιές σε αυτό χτυπώντας την μπροστινή αριστερή πλευρά του» με αποτέλεσμα «να τραυματιστούν ελαφρώς οι επιβαίνοντες από σπασμένα γυαλιά».

Νέα πρόκληση της Τουρκίας με τη νησίδα Ζουράφα-1

«Στο σημείο έσπευσαν άμεσα τέσσερα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής», όπως αναφέρεται στη σχετική τουρκική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής είχαν εν τω μεταξύ αποχωρήσει από το σημείο.

«Η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής συνεχίζει να εκπληρώνει το καθήκον της, προστατεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες της Τουρκίας εντός των περιοχών τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα», καταλήγει η ανακοίνωσή.

Νωρίτερα σήμερα, στα τουρκικά ΜΜΕ είχε κυκλοφορήσει μια είδηση σύμφωνα με την οποία «ελληνικό σκάφος εμβόλισε τουρκικό αλιευτικό στη Ζουράφα».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε συγκεκριμένα σε άρθρο της η τουρκική Yeni Şafak, «Ελληνες εμβόλισαν και προκάλεσαν ζημιές στο σκάφος ενός Τούρκου ψαρά που ψάρευε στα ανοικτά των ακτών της Ιμβρου στην περιοχή της νησίδας Ζουράφα».

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ο εν λόγω ψαράς ονόματι Ιλκέρ Εζντεμίρ δήλωσε: «Είμαστε στη Γαλάζια Πατρίδα, είμαστε σε διεθνή ύδατα. Ηρθαν, δεν μπόρεσαν να το χωνέψουν, μας χτύπησαν. Είμαστε σε αυτήν την κατάσταση που μας ρυμουλκούν και αυτοί διέφυγαν. Δυστυχώς, το σκάφος μας χτυπήθηκε, δεν μπορούμε να κινηθούμε».

Η Yeni Şafak ανάφερε ότι ο Εζντεμίρ πήγε μαζί με τον γιο του στη Ζουράφα για να ψαρέψει με το 12μετρο σκάφος του και ότι ενώ βρισκόταν εκεί «Ελληνες χτύπησαν το σκάφος του με τις δικές τους βάρκες και το κατέστρεψαν».

Εν συνεχεία, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ο Εζντεμίρ και ο γιος του κάλεσαν τη γραμμή έκτακτης ανάγκης και ανέφεραν την κατάσταση με αποτέλεσμα να σπεύσουν στο σημείο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που ρυμούλκησαν το τουρκικό αλιευτικό στην Ιμβρο. 

Η ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού Σώματος 

Ανακοίνωση σχετικά με το εν λόγω περιστατικό έδωσε στη δημοσιότητα και η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με την ελληνική ανακοίνωση:

«Τις πρωινές ώρες σήμερα, ένα πλωτό περιπολικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα τουρκικό αλιευτικό (Α/Κ) σκάφος να αλιεύει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά βραχονησίδας Ζουράφα. Κατά την προσπάθεια ελέγχου του αλιευτικού ο κυβερνήτης του τουρκικού σκάφους πραγματοποίησε απότομη αλλαγή πορείας με αποτέλεσμα την επακούμβηση των δύο σκαφών. Στη συνέχεια το αλιευτικό αποχώρησε αυτοδύναμα με κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το πλωτό του Λιμενικού παρέμεινε στην περιοχή για την εκτίμηση των ζημιών και την παροχή ενδεχόμενης βοήθειας στο αλιευτικό. Μετά την απομάκρυνση του τούρκικου αλιευτικού, το σκάφος του Λιμενικού επέστρεψε στο λιμάνι της Σαμοθράκης, όπου διαπιστώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο πρωραίο τμήμα του. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Σαμοθράκης, ενώ από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT