Στην Ουάσιγκτον η επιστολή αποδοχής των F-35 – Νέο κεφάλαιο για την Πολεμική Αεροπορία

Στην Ουάσιγκτον η επιστολή αποδοχής των F-35 – Νέο κεφάλαιο για την Πολεμική Αεροπορία

Η Ελλάδα θα αποκτήσει σε πρώτη φάση 20 F-35A Lightning II και διατηρεί το δικαίωμα παραγγελίας ακόμη 20 μαχητικών 5ης γενιάς. Τι περιλαμβάνει το πακέτο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Κλείνει σήμερα το κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης Αθήνας – Ουάσιγκτον για την προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα μεσάνυχτα η υπογεγραμμένη επιστολή αποδοχής (LOA) θα σταλεί από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων στην αμερικανική κυβέρνηση, σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος προμήθειας F-35 για την Πολεμική Αεροπορία.

Η Ελλάδα θα αποκτήσει σε πρώτη φάση 20 F-35A Lightning II. Πρόκειται για τη διαμόρφωση συμβατικής απo-προσγείωσης και τον εξοπλισμό υποστήριξης, συνολικού κόστους 3,47 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή των δόσεων θα είναι οπισθοβαρής και, εκτός από την προβλεπόμενη προκαταβολή, η αποπληρωμή θα ξεκινήσει από την ημέρα παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους.

Παράλληλα, η Αθήνα διατηρεί το δικαίωμα παραγγελίας ακόμη 20 μαχητικών 5ης γενιάς, ώστε να δημιουργήσει και δεύτερη Μοίρα F-35, προαίρεση την οποία η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται να ασκήσει μετά το 2030, δηλαδή μετά την ενεργοποίηση της πρώτης Μοίρας των «στελθ» αεροσκαφών.

Στην Ουάσιγκτον η επιστολή αποδοχής των F-35 – Νέο κεφάλαιο για την Πολεμική Αεροπορία-1

Τι αγοράζει η Ελλάδα

Το πακέτο, για το οποίο θα ενημερωθούν μέσα στις επόμενες ώρες οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές, εκτός από τα 20 αεροσκάφη περιλαμβάνει δύο εφεδρικούς κινητήρες, τέσσερις εξομοιωτές για την εκπαίδευση ιπταμένων και τεχνικών, υλικά, εξοπλισμό και υπηρεσίες εκπαίδευσης για τους χειριστές και τους τεχνικούς. Επίσης, στο πακέτο εμπεριέχεται και το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης (Follow On Support), η ισχύς του οποίου θα ξεκινήσει με την παραλαβή των πρώτων μαχητικών και θα ολοκληρωθεί το 2033, ενώ προβλέπεται η ανανέωση της σύμβασης σε βάθος χρόνου.

Στη συμφωνία, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται η κατασκευή των υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, η οποία θα αποτελεί τη βάση των ελληνικών F-35. Σύμφωνα με πληροφορίες, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η ελληνική πλευρά και πριν από την άφιξη των πρώτων αεροσκαφών θα πιστοποιηθούν από το αρμόδιο γραφείο ασφαλείας της αμερικανικής αεροπορίας.

Οι παραλαβές των αεροσκαφών θα ξεκινήσουν το 2028, με τα πρώτα τέσσερα να παραμένουν μέχρι το 2030 στις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαιδευτικούς σκοπούς και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν, σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, το 2033.

Χαρακτηριστικά και όπλα

Οπως έχει αναφέρει η «Κ», η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει το F-35 στη διαμόρφωση TR3 Block 4. Ηδη, τα πρώτα F-35 TR3 (Technology Refresh 3) εντάσσονται σε υπηρεσία με τα χρώματα της αμερικανικής αεροπορίας και σύντομα το λογισμικό Block 4 θα εγκατασταθεί σε όλη τη σειρά αεροσκαφών. Η συγκεκριμένη διαμόρφωση θα είναι πλέον σύγχρονη, μετατρέποντας το αεροσκάφος σε ένα ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα με προηγμένες δυνατότητες δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων, επικοινωνιών, αποκάλυψης και παρακολούθησης στόχων, σύζευξης και μεταφοράς δεδομένων στα στοιχεία της αεράμυνας. Η έκδοση περιλαμβάνει ακόμη, ισχυρότερο υπολογιστή μάχης και πιο εξελιγμένο ραντάρ και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.

Στην Ουάσιγκτον η επιστολή αποδοχής των F-35 – Νέο κεφάλαιο για την Πολεμική Αεροπορία-2

Τα F-35 είναι μαχητικά αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας, καθώς μεταφέρουν τα όπλα τους σε εσωτερικές αποθήκες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα πρώτα ελληνικά F-35 θα «μοιράζονται» το οπλοστάσιό τους με τα F-16, καθώς προς ώρας, δεν προβλέπεται η παραγγελία νέων όπλων αέρος – αέρος ή αέρος – εδάφους. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει καταρτίσει τη λίστα με τα εξελιγμένα όπλα που σχεδιάζει να προμηθευτεί, τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από το Ισραήλ, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει στείλει τις σχετικές επιστολές. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η παραγγελία των όπλων θα γίνει σε χρόνο που θα εξυπηρετεί τα δημοσιονομικά της χώρας αλλά και τις επιχειρησιακές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Το επιτελείο, πάντως, δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την πιστοποίηση του πυραύλου αέρος – αέρος μέσου βεληνεκούς Meteor που ήδη χρησιμοποιείται από τα ελληνικά Rafale. Η ενσωμάτωσή του στο οπλοστάσιο των F-35 θα μπορούσε να εκτινάξει τις δυνατότητες επιβολής άρνησης περιοχής της Πολεμικής Αεροπορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT