Τούρκος υπουργός Ενέργειας: «Ενδιαφερόμαστε για έργα σε υπεράκτιες περιοχές της Λιβύης»

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: «Ενδιαφερόμαστε για έργα σε υπεράκτιες περιοχές της Λιβύης»

«Η Λιβύη είναι μια από τις πιο σημαντικές χώρες», δήλωσε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Χαμηλά στις τουρκικές ενεργειακές προτεραιότητες το Αιγαίο. Η σειρά είναι: επαρχία Σαγγάριου, Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος και μετά Αιγαίο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Sabah:

Για τη Λιβύη

«Η Λιβύη είναι μια από τις (σ.σ. ενεργειακά) πιο σημαντικές χώρες […] Ενδιαφερόμαστε για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου τόσο σε υπεράκτιες όσο και σε χερσαίες περιοχές της Λιβύης. Υπάρχουν πεδία για τα οποία είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο πεδίο για το οποίο να έχουμε υπογράψει συμφωνία όμως θα μπορούσαν να υπάρξουν εξελίξεις σε αυτούς τους τομείς».

Για τις προτεραιότητες των τουρκικών ερευνών

«Η προοπτική της Μεσογείου φαίνεται να είναι υψηλότερη από εκείνη του Αιγαίου […] Η προοπτική της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται να είναι υψηλότερη. Ως εκ τούτου, εδώ κάνουμε μια προτεραιοποίηση και αυτήν τη στιγμή αυτή η προτεραιοποίηση γίνεται με τη σειρά: επαρχία Σαγγάριου, Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος».

Για την πυρηνική ενέργεια

«Η Σινώπη είναι μια από τις τοποθεσίες που έχουμε προσδιορίσει (σ.σ. ως μέρος που μπορεί να φιλοξενήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις) και στην οποία εργαζόμαστε επί του παρόντος, πέρα από το Ακούγιου στη Μερσίνα. Επεξεργαζόμαστε σχέδια και για ένα άλλο εργοστάσιο στη Θράκη. Ως εκ τούτου, σχετικά με αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μας με διάφορες χώρες και με τις εταιρείες διαφόρων χωρών. Φυσικά, μια από αυτές είναι η Rosatom και η Ρωσική Ομοσπονδία που ενδιαφέρεται πολύ λόγω της εμπειρίας και των εργασιών στο Ακούγιου […] Αλλά και η Νότια Κορέα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τον πυρηνικό τομέα της Τουρκίας. Στη Σύνοδο Κορυφής της Αστάνα, ο πρόεδρός μας συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ως εκ τούτου και αυτοί ενδιαφέρονται για αυτό το θέμα. Οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται. Εντός του τρέχοντος ή του επόμενου έτους πρέπει να οριστικοποιήσουμε αυτές τις συμφωνίες και να προχωρήσουμε στις επόμενες φάσεις παραγωγής και κατασκευής. Πρόκειται ούτως ή άλλως για έργα που λόγω της φύσης τους απαιτούν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι χρονοβόρες. Ωστόσο, εμείς θέλουμε να ολοκληρώσουμε τις νομικές διαδικασίες και τις συμφωνίες και στη συνέχεια να προχωρήσουμε με τα έργα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT