Πού στοχεύουν οι διαρροές της Αγκυρας

Πού στοχεύουν οι διαρροές της Αγκυρας

Παρά τις συναντήσεις, τους διαύλους επικοινωνίας και τις προσπάθειες ελέγχου των εντάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, φαίνεται πως στην Αγκυρα επικρατεί εκνευρισμός και καχυποψία για κάποιες κινήσεις της Αθήνας, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων

3' 13" χρόνος ανάγνωσης

Παρά τις συναντήσεις, τους διαύλους επικοινωνίας και τις προσπάθειες ελέγχου των εντάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, φαίνεται πως στην Αγκυρα επικρατεί εκνευρισμός και καχυποψία για κάποιες κινήσεις της Αθήνας, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δηλώθηκε ότι δεν θα δοθεί ευκαιρία για εκμετάλλευση της εποικοδομητικής μας προσέγγισης, η οποία θέτει ως προτεραιότητα τον διάλογο στα ζητήματα του Αιγαίου και της Μεσογείου. Δηλώθηκε ότι θα συνεχιστούν οι ασυμβίβαστες πρακτικές για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Για 18 ολόκληρους μήνες το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας στις συνεδριάσεις του δεν έκανε καμία αναφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η τελευταία φορά ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2023, όπου η ανακοίνωση τότε ανέφερε ότι «οι συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις και οι προσπάθειες εξοπλισμού της Ελλάδας δεν θα προσφέρουν κανένα όφελος πέρα από την αύξηση της έντασης στην περιφέρειά μας. Τονίστηκε για άλλη μια φορά πως δεν θα επιτραπεί οποιοδήποτε τετελεσμένο που στοχεύει τα συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

Στη γειτονική χώρα θέλουν να διαμηνύσουν ότι η προσεκτική διατήρηση των ήρεμων νερών δεν συνεπάγεται αλλαγές στο σημερινό status quo υπέρ της μίας πλευράς. Η κρίση που εκτυλίχθηκε στις 22 και 23 Ιουλίου νοτίως της Κάσου και της Καρπάθου φαίνεται δεν ήταν μια τόσο απλή υπόθεση, καθώς στην τουρκική πρωτεύουσα ξύπνησαν παλαιά αντανακλαστικά. Μπορεί οι διπλωματικές ενέργειες και οι επικοινωνίες μεταξύ των αξιωματούχων να βοήθησαν στο να μην εκτροχιαστεί η κρίση, ωστόσο η αποστολή πέντε πολεμικών πλοίων του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή και οι πληροφορίες που δόθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση για την υπόθεση, είναι δείγματα του κλίματος που επικρατεί στην τουρκική πρωτεύουσα.

Κυβερνητικοί παράγοντες της Τουρκίας διαμηνύουν ότι η διατήρηση των ήρεμων νερών δεν συνεπάγεται αλλαγές στο σημερινό status quo υπέρ της μίας πλευράς. Η κρίση που εκτυλίχθηκε στις 22 και 23 Ιουλίου δεν ήταν απλή υπόθεση, καθώς στην τουρκική πρωτεύουσα ξύπνησαν παλαιά αντανακλαστικά.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας που μίλησαν στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας υποστήριξαν ότι στις 21 Ιουλίου η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX σχετικά με τις εργασίες που θα εκτελούσε το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume» για την πόντιση καλωδίων και τόνισαν ότι «ορισμένες από αυτές εισέρχονταν στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας… Το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη». Στην Αγκυρα υπήρξαν υποψίες πως η ελληνική πλευρά επιχείρησε να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, κάτι που οι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως απέτρεψαν.

Ομως, η συνέχεια της ανακοίνωσης και το ύφος της διαρροής θεωρείται και ως μια προσπάθεια να φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση, καθώς υποστηρίζει ότι «ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, επετράπη στο πλοίο να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις ναυτικές μας δυνάμεις. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους».

Tις ίδιες ημέρες σχεδόν με τις εξελίξεις στην Κάσο, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας με μήνυμά του στο X ανέβασε βίντεο όπου υποστήριζε πως σκάφος του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας έκανε «push-back» παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο.

Στο Κυπριακό, αν και η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο επανέναρξης προσπαθειών διαβουλεύσεων, με το ψήφισμα του τουρκικού κοινοβουλίου στις 21 Ιουλίου έβαλε «ταφόπλακα» στην ομοσπονδιακή λύση, και υποστήριξε πως η μόνη λύση είναι τα δύο κράτη στο νησί. O πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Hurriyet, Σεντάτ Εργκίν, αναφέρει: «Τόσο η απόφαση της μεγάλης εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας όσο και τα μηνύματα που δόθηκαν στις τελετές από τη Λευκωσία είναι η ισχυρότερη έκφραση ότι στην πεντηκοστή επέτειο της “ειρηνευτικής επιχείρησης”, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν αποκοπεί εντελώς ψυχικά από την ιδέα της “ομοσπονδίας”».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT