Κρας τεστ για την ομογένεια

Η σημερινή κάλπη στη Χειμάρρα δοκιμάζει τη συνοχή της μειονότητας

3' 38" χρόνος ανάγνωσης

Η πολιτική σύγκρουση για την κυριαρχία στον Δήμο Χειμάρρας κορυφώνεται σήμερα με την ψηφοφορία εκλογής δημάρχου, μετά τον περιπετειώδη αποκλεισμό από το αξίωμα του νικητή των πρώτων εκλογών Φρέντη Μπελέρη.

Το σχέδιο Ράμα για τον έλεγχο της δημαρχίας με πολιτικό εξοστρακισμό του Μπελέρη, ολοκληρώνεται απόψε με τις επαναληπτικές εκλογές που προκήρυξε μετά την έκπτωση του εκλεγμένου ομογενούς δημάρχου.

Η επικράτηση του υποψηφίου του κόμματός του, ομογενούς Βαγγέλη Τάβου, είναι πάνω απ’ όλα για τον Ράμα θέμα γοήτρου και για την επίτευξή της, όπως καταγγέλλουν οι αντίπαλοί του, έχει επιστρατεύσει τον κομματικό και κρατικό μηχανισμό.

Πιθανή ήττα με την εκλογή του υποστηριζόμενου από την Ομόνοια, το ΚΕΑΔ, αλλά και τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, επίσης ομογενούς Πέτρου Γκικουρία, θα εκληφθεί ως πολιτικό στραπάτσο του και ο Ράμα δεν είναι από τους ηγέτες ούτε από τους ανθρώπους που μπορούν να το αντέξουν – πολύ περισσότερο που η χώρα έχει εισέλθει σε οιονεί προεκλογική περίοδο για τις κάλπες της άνοιξης του 2025.

Οι δύο πλευρές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι απόψε τα μεσάνυχτα ο εκλεκτός τους θα στεφθεί στην κάλπη δήμαρχος. Και το στοίχημα με όσα προηγήθηκαν είναι πώς θα αντιδράσει ο ηττημένος, αν δηλαδή θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα ή θα το αμφισβητήσει ως προϊόν βίας και νοθείας, με κίνδυνο να υπάρξει νέος γύρος αντεγκλήσεων και εντάσεων που μπορεί να οδηγήσουν εκ νέου σε εκτροχιασμό.

Επ’ αυτού οι διεθνείς οργανισμοί δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της πλευράς του Γκικουρία για αποστολή παρατηρητών τους, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για επαναληπτικές εκλογές, πολύ περισσότερο όταν αυτές αφορούν έναν μόνο δήμο.

Οποιος πάντως και αν εκλεγεί, το σίγουρο είναι ο διχασμός στη μειονότητα αλλά και η διεύρυνση του ρήγματος στις σχέσεις της με την κεντρική εξουσία. Η σχετικά σύντομη προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε ατμόσφαιρα οξύτητας εν μέσω ανταλλαγής βαρύτατων κατηγοριών περί «προδοτών», «καιροσκόπων», «εμπόρων πατριωτισμού», απροκάλυπτης εμπλοκής του κρατικού μηχανισμού με εκβιασμούς και παροχολογία, αλλά και διάχυτη την ανησυχία ότι μια «σπίθα», ένα τυχαίο ή και «στημένο» επεισόδιο δηλαδή, μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Ο Γκικουρία περιόδευε στα χωριά εμφανιζόμενος ως ο δήμαρχος που αν εκλεγεί θα υλοποιήσει το πρόγραμμα του Φρέντη Μπελέρη και ως ο έχων την «ευλογία» της Αθήνας, λέγοντας στους ψηφοφόρους ότι ψηφίζοντας Τάβο ψηφίζουν Ράμα.

Ο τελευταίος ανταπαντούσε ότι είναι πέρα για πέρα Ελληνας και στην πολιτική του διαδρομή υπηρέτησε πιστά τα συμφέροντα της μειονότητας, ενώ δήλωνε πως από τη θέση του δημάρχου θα συνεργαστεί με τον, ευρωβουλευτή πλέον, Φρέντη Μπελέρη «για το καλό της Χειμάρρας». Αρμόδια κυβερνητική πηγή πάντως, που ρωτήθηκε σχετικά από την «Κ», ανέφερε πως η Αθήνα δεν εμπλέκεται στη διαδικασία.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «για εμάς Ελληνες είναι και οι δύο», ενώ υπενθύμισε ότι και τον Γκικουρία στηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης οι επαναληπτικές εκλογές προσεγγίστηκαν ως μια ακόμη αναμέτρηση του Ράμα με τον «ελληνικό εθνικισμό» των Χειμαρραίων (φιλοκυβερνητικά) και τα της αντιπολίτευσης ως μια σύγκρουση της τοπικής κοινωνίας με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία, όπως υποστήριζαν, εκπροσωπεί ο Εντι Ράμα.

Οκτώ χιλιάδες ψηφοφόροι από τα 21 χωριά της Χειμάρρας συν την ομώνυμη πόλη επρόκειτο από το πρωί σήμερα να προσέλθουν στην κάλπη σε έντονα φορτισμένο κλίμα και με τον Φρέντη Μπελέρη στη φυλακή απόντα από την προεκλογική διαδικασία, καθώς το δικαστήριο μετέθεσε το αίτημα διακοπής της ποινής του για μετά τις εκλογές, προφανώς για να μη συστρατευθεί στο πλευρό του Γκικουρία.

Κατά τις εκτιμήσεις των εκεί παρατηρητών, όπως και των υποψηφίων, εν πολλοίς το αποτέλεσμα θα κρίνουν οι απόδημοι. Και οι δύο πλευρές είχαν επιδοθεί σε εκστρατεία οργανωμένης μεταφοράς ψηφοφόρων, από την Ελλάδα (κυρίως), την Ιταλία αλλά και τις… ΗΠΑ όπου υπάρχει χειμαρριώτικη διασπορά και μάλιστα μετέδιδαν μηνύματα αισιοδοξίας περί αυξημένης προσέλευσης.

Ωστόσο δεν επρόκειτο για μια εύκολη διαδικασία, δεδομένου ότι οι πιο πολλοί εργάζονται στην εποχική συγκομιδή αγροτικών προϊόντων στον ελληνικό κάμπο και στον τουρισμό στα νησιά, γεγονός που καθιστά περίπου αδύνατο ένα τέτοιο ταξίδι, και μένει να φανεί σήμερα πόσοι εξ αυτών θα αφήσουν τις δουλειές τους και θα επιβαρυνθούν με ένα γερό έξοδο για να ταξιδέψουν στη Χειμάρρα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η παράταξη Τάβου διακινούσε εκτιμήσεις της, απορρέουσες από κάποιες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η διαφορά θα ξεπεράσει τις χίλιες ψήφους υπέρ αυτής. Στο στρατόπεδο της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, όπου, όπως μεταδιδόταν, «υπάρχει ηρεμία και σιγουριά» για το αποτέλεσμα, χαρακτήριζαν τις δημοσκοπήσεις «στημένες» και «προπαγανδιστικές».

Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT