υποτροπή-στη-γαλάζια-πατρίδα-563158801

Υποτροπή στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Η κυβέρνηση Ερντογάν ανασύρει τον χάρτη με τις τουρκικές διεκδικήσεις για να αμυνθεί στα πυρά της αντιπολίτευσης, που την κατηγορεί για υποχώρηση

Μανώλης Κωστίδης

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη. Η Κάσος δεν ήταν ένα τυχαίο επεισόδιο. Αυτό το μήνυμα φρόντισε να επαναλάβει σε όλους τους τόνους η τουρκική ηγεσία, κατά τις μέρες που ακολούθησαν τη ναυτική κινητοποίηση στο νότιο Αιγαίο. Στελέχη του καθεστώτος Ερντογάν επανέφεραν τη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας» και μάλιστα σε πολύ υψηλούς τόνους. Η αναζωπύρωση αυτής της ρητορικής φαίνεται πάντως να απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της γείτονος και να απαντά στις επικρίσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης για υποχώρηση στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Τουρκίας και νυν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, Xoυλουσί Ακάρ, την περασμένη Δευτέρα στην ομιλία του στη Βουλή δήλωσε ότι «η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, η ΑΟΖ, οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, είναι κάθε είδους δικαιώματα και συμφέροντα πάνω και κάτω από τις θάλασσές μας. Δηλαδή είναι ο “Εθνικός Oρκος” στις θάλασσες. Η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι το εθνικό μας θέμα. Με 12.000 χιλιόμετρα ακτές, με 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσια πεδία, η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι μια ξεκάθαρη αλήθεια, δεν είναι παραμύθι».

Ο κ. Ακάρ, ο οποίος εκτός από κυβερνητικός βουλευτής είναι και πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του τουρκικού κοινοβουλίου, για να υποστηρίξει τη θέση αυτή έδειξε δύο φορές τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», αναφέροντας πως δεν υπάρχει καμία υποχώρηση, αφού τόνισε, «υπάρχει ο χάρτης, δείτε, υπάρχει ο χάρτης».

Με έγκριση άνωθεν

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ακάρ δεν θα είχε προβεί σε αυτή την επίδειξη με τον χάρτη αν δεν είχε πάρει την έγκριση από την προεδρία ή το υπουργείο Εξωτερικών. Υπενθυμίζουν, επίσης, πως την περίοδο της αποκλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων Τούρκοι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να μην εμφανίζουν τον χάρτη.

Μια ημέρα μετά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω ως προς την υπεράσπιση της “Γαλάζιας Πατρίδας” μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μητέρας πατρίδας μας. Αυτό να το ξέρουν έτσι».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η θέση του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Τζεβνέτ Γιλμάζ, ο οποίος στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε ότι «η αποκλιμάκωση δεν σημαίνει πως δεν θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

Την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, Ζεκί Ακτουρκ, σε δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο ανέφερε ότι οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις «συνεχίζουν να προστατεύουν με επιμονή και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας με την εδραιωμένη ιστορία τους, το εξειδικευμένο προσωπικό και την ανώτερη τεχνολογία τους».

O Ναμίκ Ταν, πρώην πρέσβης και νυν βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αποκάλεσε στο κοινοβούλιο «παραμύθι» τη «Γαλάζια Πατρίδα», και μίλησε για υποχώρηση, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο και τώρα προσπαθεί να δείξει πως δεν έχει αλλάξει καμία από τις θέσεις του.

Τον περασμένο Ιούνιο, το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ολοκλήρωσε τη διαβούλευση και ενέκρινε τη νέα εκπαιδευτική ύλη για τα σχολεία της γειτονικής χώρας όπου θα διδάσκεται και η «Γαλάζια Πατρίδα» με τους σχετικούς χάρτες, όπως τουλάχιστον αναφέρει το εγκεκριμένο σχέδιο.

Το Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ερντογάν έδειξε πως η Τουρκία διατηρεί σκληρή στάση και σε ένα άλλο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του στη γενέτειρά του τη Ριζούντα, υποστήριξε ότι αν συνεχιστεί η στάση της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Γάζα, η Αγκυρα μπορεί να επέμβει στο Ισραήλ, όπως έχει κάνει στο παρελθόν στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ…

Η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ προκάλεσε πολλές συζητήσεις στη γειτονική χώρα. Ο δημοσιογράφος αναλυτής θεμάτων ασφάλειας του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk Τσετινέρ Τσετίν θεωρεί πως «αυτή η δήλωση του προέδρου Ερντογάν είναι μια απάντηση στη συζήτηση “Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ένα παραμύθι” που ξεκίνησε από τον βουλευτή του CHP. Είναι επίσης δυνατό να το ερμηνεύσουμε ως επίδειξη δύναμης απέναντι στην κριτική του Ταν».

O πολιτικός αναλυτής Ρουσέν Τσακίρ υποστήριξε ότι η τουρκική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις στο ζήτημα του Ισραήλ από το ισλαμικό κόμμα Νέας Ευημερίας που «κλέβει» ψηφοφόρους από την κυβερνητική παράταξη. Τέλος, άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως και οι κατηγορίες του CHP για υποχωρητικότητα σχετικά με το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο ίσως προκαλέσουν αντιδράσεις στους ψηφοφόρους.

Υποτροπή στη «Γαλάζια Πατρίδα»-1
«Υπάρχει ο χάρτης, δείτε, υπάρχει ο χάρτης», είπε ο Χουλουσί Ακάρ, θέλοντας να τονίσει την προσήλωση της τουρκικής κυβέρνησης στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Υποχωρεί στα γκάλοπ το κόμμα του Ερντογάν

Δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll αποκαλύπτει τη σημαντική πτώση της δημοτικότητας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για τον Ιούλιο, το CHP προηγείται για πρώτη φορά με διαφορά 7,7% από το AKP. Με την κατανομή των αναποφάσιστων, τα ποσοστά του CHP φτάνουν στο 33,8% και στο 26,1% για το AKP. 

Η έρευνα αυτή παρουσιάζει μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν το CHP ήταν μόλις 0,4 μονάδες μπροστά από το AKP. Αναλυτές τονίζουν πως η μεγάλη πτώση ίσως να οφείλεται στη δυσαρέσκεια των πολιτών για την οικονομία και για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, αλλά επισημαίνουν πως ίσως να αρχίζει και η επιρροή θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής. Γι’ αυτό και αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, καθώς αν η πτώση των ποσοστών συνεχιστεί, τότε ίσως αλλάξουν πολλά δεδομένα της σημερινής εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας που μέχρι και σήμερα έχει ως στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Κεντρική φωτό: Απογευματινή προσευχή υποστηρικτών της Παλαιστίνης στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τη δολοφονία Χανίγια. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλεί το Ισραήλ ακόμα και με επέμβαση, αν συνεχιστεί η πολιτική Νετανιάχου στη Γάζα. Φωτ. REUTERS/Dilara Senkaya

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT