Συμφωνία Τουρκίας – Ιράκ για τη βίζα

Αρση της για τους Ιρακινούς πολίτες κάτω των 15 και άνω των 50 ετών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τον πιο επίσημο τρόπο η Αγκυρα ανακοίνωσε τη μερική άρση της βίζας προς τους Ιρακινούς πολίτες, με αποτέλεσμα πολιτικοί αναλυτές της γειτονικής χώρας να προειδοποιούν πως μπορεί να ξεσπάσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Τουρκία και πιθανότατα προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, δίχως να υπάρχει μάλιστα κανένα εμπόδιο!

Την απόφαση για την ελεύθερη μετάβαση των πολιτών του Ιράκ προς την Τουρκία ανακοίνωσε στις 15 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χακάν Φιντάν, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας – Ιράκ στην Αγκυρα. «Αποφασίσαμε σήμερα να ξεκινήσουμε την πρακτική απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους Ιρακινούς αδελφούς μας ηλικίας κάτω των 15 ετών και άνω των 50 ετών, από την 1η Σεπτεμβρίου, η οποία συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του προέδρου μας στη Βαγδάτη», δήλωσε ο κ. Φιντάν.

«Δηλαδή ένας 50χρονος Ιρακινός θα μπορεί να πάρει το παιδί του ή το εγγόνι του και να έρθει δίχως κανέναν περιορισμό στην Τουρκία», αναφέρει ο έμπειρος πολιτικός Μουράτ Γετκίν σε ιστοσελίδα και τονίζει ότι «αυτό είναι που προκαλεί και αυξάνει την καχυποψία των Ευρωπαίων και των Αμερικανών προς τη χώρα μας και προς τους πολίτες της και τη δικαιολογία τους για τη βίζα που επιβάλλουν στους Τούρκους πολίτες. Καθώς μας λένε “μα οι Σύροι, οι Ιρακινοί, οι Αφγανοί, οι Ουζμπέκοι ταξιδεύουν άνετα στην Τουρκία και αργότερα εμφανίζονται είτε ως Τούρκοι πολίτες είτε επιχειρούν να έρθουν μέσω της Τουρκίας”».

Ο δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί σε άρθρο του κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση πως με την απόφασή της θα έρθουν στην Τουρκία εκατομμύρια Ιρακινοί και πως αυτό δεν θα έχει κανένα όφελος. «Ξαφνικά, οι πόρτες της Τουρκίας ανοίγουν σε εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια, Ιρακινούς. Το όριο ηλικίας επίσης δεν σημαίνει τίποτα. Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει στον τουρκικό λαό τον λόγο αυτής της συμφωνίας, που θα προκαλέσει περαιτέρω κατοχή της Τουρκίας. Με βάση ποιες ανάγκες της χώρας έγινε μια τέτοια συμφωνία; Εάν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη, οι συνέπειες αυτής της συμφωνίας θα είναι μια πραγματική προδοσία».

Προβληματισμός για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς τη γειτονική χώρα και πιθανότατα προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα στην Τουρκία ζουν τουλάχιστον έξι εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. O υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε πως επίσημα στην Τουρκία ζουν 4,1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναφέρει πως 3,1 εκατ. Σύροι πρόσφυγες φιλοξενούνται στη χώρα, από τους οποίους οι 238.000 έχουν πάρει και την τουρκική υπηκοότητα. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έχει υποστηρίξει πως μόνο στην Πόλη ζουν 2,5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κ. Γερλίκαγια έχει αναφέρει ότι πολίτες από 95 χώρες μπορούν τα ταξιδέψουν στην Τουρκία χωρίς βίζα και αποκάλυψε πως εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έχουν καταφέρει να περάσουν στην Ευρώπη!

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σαμπάχ» ξεκαθάρισε ότι «κάποιος μπαίνει ως τουρίστας και ταξιδεύει για έξι μήνες. Μετά λέει “θέλω να πάρω άδεια παραμονής”. Η πολιτική μας είναι η εξής: φεύγεις με την ίδια πρόθεση που ήρθες! Αν ήρθες ως τουρίστας, δεν μπορείς να πεις “θέλω να δουλέψω ως βοσκός”. Πήγαινε στην πατρίδα σου. Κάνουμε επαλήθευση διεύθυνσης. Προσδιορίσαμε ότι 731.146 από 3.103.606 Σύρους δεν βρίσκονται στις διευθύνσεις τους. Πού πήγαν λοιπόν αυτοί; Η Frontex λέει ότι “996.000 Σύροι από την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια πέρασαν στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια”. Αυτοί είναι που τα ίχνη τους δεν μπορούν να βρεθούν στη χώρα μας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT