Το θέμα της Κάσου στην ατζέντα Γεραπετρίτη – Φιντάν

Το θέμα της Κάσου στην ατζέντα Γεραπετρίτη – Φιντάν

Με την ελληνική πλευρά να θέτει, μεταξύ άλλων, το ζήτημα των αντιδράσεων της Αγκυρας στις έρευνες που πραγματοποιεί το ειδικό υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume» νοτίως της Κάσου για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, και την τουρκική να καθιστά σαφές ότι παραμένει αμετακίνητη στις πάγιες θέσεις της ειδικά όσον αφορά το Κυπριακό

2' 58" χρόνος ανάγνωσης

Με την ελληνική πλευρά να θέτει, μεταξύ άλλων, το ζήτημα των αντιδράσεων της Αγκυρας στις έρευνες που πραγματοποιεί το ειδικό υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume» νοτίως της Κάσου για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, και την τουρκική να καθιστά σαφές ότι παραμένει αμετακίνητη στις πάγιες θέσεις της ειδικά όσον αφορά το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες αφενός η διμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, αφετέρου το γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησής τους στη βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε κατά τη διμερή συνάντηση το θέμα της Κάσου, στο ευρύτερο πλαίσιο της ανάγκης να σέβεται η γείτονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ενώ και κατά το γεύμα εργασίας ανέφερε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Τουρκία θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο σε όλη την έκτασή του, καθώς και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ως προς το Κυπριακό, το οποίο συναρτάται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε την Τουρκία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στη δευτερολογία του ο κ. Φιντάν, όπως προαναφέρθηκε, εμφανίστηκε αμετακίνητος από τις πάγιες θέσεις της χώρας του όσον αφορά το Κυπριακό.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ζήτησε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας – Επιμένει στη σκληρή γραμμή στο Κυπριακό η Αγκυρα.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβασή του στο άτυπο γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές που υφίστανται μεταξύ τους, συνεργάζονται σε θέματα θετικής ατζέντας και είναι σημαντικό να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για να προλαμβάνονται κρίσεις. Νωρίς το απόγευμα χθες, πληροφορίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης περιορίζονταν σε αναφορές πως οι κ. Φιντάν και Γεραπετρίτης συζήτησαν και το θέμα του Κυπριακού.

«Θεωρώ κρίσιμη την παρουσία, έπειτα από πέντε χρόνια, στο άτυπο συμβούλιο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι επί της αρχής υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας», υπογράμμιζε σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην άτυπη συνάντηση ο κ. Γεραπετρίτης και συνέχιζε: «Βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι η πορεία αυτή περνάει μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών».

Οπως αναμενόταν, οι δύο άνδρες –σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση– συζήτησαν για τις λεπτομέρειες της επόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στo πλαίσιo της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στην ατζέντα των διμερών θεμάτων θεωρείται πως συμπεριλαμβάνονται και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η στάση της τουρκικής πλευράς σχετικά με τη σχεδιαζόμενη νέα προσπάθεια του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

«Την περίοδο αυτή, που με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για την επανεκκίνηση των συζητήσεων στο Κυπριακό, είναι σημαντικό να επιδειχθεί μια ωφέλιμη και δημιουργική στάση, έτσι ώστε το Κυπριακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο αγκάθι για την παγκόσμια ειρήνη, για την ασφάλεια, για το διεθνές δίκαιο, επιτέλους να λυθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε μεταξύ άλλων, πριν συναντηθεί με τον κ. Φιντάν, ο κ. Γεραπετρίτης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT