Η αναβάθμιση του πυραυλικού πυροβολικού – Τι εξετάζει το ΓΕΣ

Η αναβάθμιση του πυραυλικού πυροβολικού – Τι εξετάζει το ΓΕΣ

Στελέχη του ΓΕΣ πραγματοποιούν συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών προκείμενου να προετοιμάσουν την εισήγησή τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αναβάθμιση των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) M-270, ενόψει της κατάρτισης του Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) των ενόπλων δυνάμεων που πρόκειται να παρουσιαστεί στα τέλη Οκτωβρίου. 

Από τις αρχές της εβδομάδας, στελέχη του ΓΕΣ πραγματοποιούν συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών προκείμενου να προετοιμάσουν την εισήγησή τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Τη Δευτέρα, το κατώφλι του επιτελείου πέρασε κλιμάκιο της αμερικανικής Lockheed Martin, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», είχε συνάντηση με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Πυροβολικού, ενώ το πρωί της Τετάρτης ενημερώθηκε και η ηγεσία του ΓΕΣ. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σκοπός της δεύτερης μέσα σε λίγους μήνες επίσκεψης των Αμερικανών είναι η προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την αναβάθμιση των ελληνικών MLRS μέσω διακρατικής συμφωνίας

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκε και μία ακόμη ενημερωτική συνάντηση, αυτή τη φορά μεταξύ αντιπροσωπείας του ΓΕΣ και εκπροσώπων της κοινοπραξίας KNDS & Elbitσχετικά με την ευρωπαϊκή εκδοχή του συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών Puls.

Ενίσχυση του Πυροβολικού

Αν και το πρόγραμμα «σέρνεται» από το 2014, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 11 Ιουνίου 2024, το ενδιαφέρον του Γενικού Επιτελείου Στρατού για τον εκσυγχρονισμό του πυραυλικού πυροβολικού του Στρατού Ξηράς παραμένει ζωντανό. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης μελέτης αναγκαιότητας για την αναβάθμιση των MLRS, ενώ πρόσφατα αξιωματικοί του Πυροβολικού ταξίδεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρακολουθήσουν επίδειξη των αμερικανικών συστημάτων. 

Η αμερικανική πρόταση για διακρατική συμφωνία περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τον εκσυγχρονισμό αριθμού MLRS, πιθανότατα 24 σε σύνολο 36, στην έκδοση Α2. Η στρατιωτική ηγεσία φαίνεται να προκρίνει μικρότερο αριθμό εκτοξευτών αφενός για να συμπιεστεί το κόστος στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αφετέρου για να διατηρήσει την παλαιότερη έκδοση μέχρι να εξαντληθούν τα διαθέσιμα πυρομαχικά που υπάρχουν στις αποθήκες του Στρατού Ξηράς. Οι εργασίες αναβάθμισης θα πραγματοποιηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε το πρόγραμμα να κοστολογηθεί με τιμές αμερικανικού στρατού, όπως συμβαίνει και με την προμήθεια των ελικοπτέρων Blackhawk. Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου έντεκα χρόνια, περίοδος κατά την οποία οι εκτοξευτές θα αποστέλλονται τμηματικά στην Αμερική για να μην προκύψει πρόβλημα στις διαθεσιμότητες. 

Η Αθήνα δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την αμερικανική πρόταση, καθώς έχει στείλει δύο φορές έως σήμερα επίσημο αίτημα για τιμές και διαθεσιμότητα (LOR for P&A) ενώ τον Οκτώβριο του 2023 η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ενημέρωσαν εκτενώς την αρμόδια επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής για την αναβάθμιση των M270 αλλά και σχετικά με τη μελλοντική προμήθεια της νέας γενιάς πυρομαχικών ακριβείας PrSM, για τα οποία, όμως, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν υπάρχει δυνατότητα αποδέσμευσης από τις ΗΠΑ.  

Διδάγματα από την Ουκρανία

Είναι σαφές ότι το πυραυλικό πυροβολικό εξακολουθεί να διαδραματίζει καίριο ρόλο στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων, όπως δείχνουν τα διδάγματα από τις μάχες στα ουκρανικά εδάφη. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί κανένα πρόγραμμα, μικρό ή μεγάλο, που να αφορά στον εκσυγχρονισμό ή την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ελληνικού Πυροβολικού, συμβατικού ή πυραυλικού. 

Στη νέα ΕΜΠΑΕ, πάντως, φαίνεται πως θα υπάρχει πρόβλεψη για τη μελλοντική ενίσχυση των συστημάτων του Στρατού Ξηράς. Εκτός από τα MLRS, σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη για το μεσοπρόθεσμο θα περιέχει αναφορές για την αναβάθμιση ή απόκτηση νέων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης, την προμήθεια των ελικοπτέρων Blackhawk αλλά και τον εκσυγχρονισμό των Apache, ώστε να φέρουν τα νέα βλήματα Spike.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT