Γ. Γεραπετρίτης: «Δεν έχει ασκηθεί επαρκής πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα»

Γ. Γεραπετρίτης: «Δεν έχει ασκηθεί επαρκής πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η κλιμάκωση στα σύνορα Ισράηλ-Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες δείχνει συλλογική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης

Το Ισραήλ δεν έχει δεχθεί επαρκή πίεση για να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και η κλιμάκωση στον Λίβανο είναι ένα ναρκοπέδιο που πιθανόν η διεθνής κοινότητα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πρακτορείο Reuters, σχολιάζοντας τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντηση μια συνάντησης της Ε.Ε. με υπουργούς Εξωτερικών Αραβικών κρατών δήλωσε ότι η Ελλάδα «είναι φίλη με το Ισραήλ, είμαστε στρατηγικοί εταίροι με το Ισραήλ, και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί τους». Και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια διαρκής, πολύ ισχυρή αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, είναι κρίσιμο οι Αραβες και οι Ευρωπαίοι να επιδιώξουν από κοινού, παρά ο καθένας χωριστά, πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ, αλλά η κλιμάκωση στα σύνορα Ισράηλ-Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες δείχνει συλλογική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας.

«Δεν προλάβαμε τη διάχυση [σ.σ. της σύγκρουσης] και όσο περισσότερο επεκτείνεται ο πόλεμος τόσο η κατάσταση θα γίνεται περισσότερο περίπλοκη για να αντιμετωπιστεί. Πρόκειται για ναρκοπέδιο».

Από τον Ιούνιο η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να συμμετάσχουν από κοινού σε ένα πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας παιδιών τραυματισμένων στον πόλεμο της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, οι συνομιλίες τόσο με τους Ισραηλινούς όσο και με τους Παλαιστίνιους είναι σε εξέλιξη και πως ελπίζει ότι θα καρποφορήσουν σύντομα. Η Ελλάδα μπορεί να φιλόξενήσει 500 παιδιά.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT