Σε ΗΠΑ και Ιταλία τα ελληνικά F-35 – Τι λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin

Σε ΗΠΑ και Ιταλία τα ελληνικά F-35 – Τι λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin

Λεπτομέρειες για την εξέλιξη του προγράμματος αποκαλύπτει ο αντιπρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας

3' 40" χρόνος ανάγνωσης

Λεπτομέρειες για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος F-35 αποκαλύπτει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin και επικεφαλής του προγράμματος εμπορικής ανάπτυξης του μαχητικού 5ης γενιάς, J.R. McDonald.

Στις 25 Ιουλίου, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων έστειλε την υπογεγραμμένη επιστολή αποδοχής (LOA) στην αμερικανική κυβέρνηση, σηματοδοτώντας την ένταξη της Ελλάδας στο «κλαμπ» των αεροπορικών δυνάμεων που χρησιμοποιούν το «στελθ» μαχητικό.

Η Ελλάδα θα είναι η 19η χώρα που θα προμηθευτεί F-35, και μαζί με τη Ρουμανία, το αίτημα της οποίας επίσης εγκρίθηκε προ ολίγων ημερών από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι χρήστες του μαχητικού 5ης γενιάς θα φτάσουν τους 20.

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 580 F-35 υπηρετούν ή πρόκειται να ενταχθούν στο άμεσο προσεχές διάστημα στις αεροπορικές δυνάμεις ευρωπαϊκών κρατών, χωρίς να υπολογίζονται τα ελληνικά και τα ρουμανικά αεροσκάφη, αλλά και η νέα παραγγελία της Ιταλίας.

Το 2028 τα πρώτα F-35

Μέσα στο επόμενο διάστημα, ακόμη και εντός Οκτωβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην ανάθεση της υλοποίησης του ελληνικού αιτήματος στις εταιρείες που συμμετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής του F-35.

Υπενθυμίζεται ότι, σε πρώτη φάση, η Ελλάδα στοχεύει στην απόκτηση μίας μοίρας 20 μαχητικών αεροσκαφών, ενώ μετά το 2030 αναμένεται να ενεργοποιήσει την option για ακόμη 20 F-35. «Με την υπογραφή της Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) από την ελληνική κυβέρνηση τον Ιούλιο, έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για τη διακρατική συμφωνία. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη σύναψη σύμβασης της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τη Lockheed Martin για την παραγωγή και την παράδοση των F-35 της Ελλάδας», αναφέρει στην «Κ» ο J.R. McDonald και αποκαλύπτει ότι τα πρώτα μαχητικά θα αποδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία σε τέσσερα χρόνια. «Βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος για την παράδοση της αρχικής παρτίδας των 20 F-35 το 2028».

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας διευκρινίζει ότι τα πρώτα ελληνικά μαχητικά θα κατασκευαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ είναι αρκετά πιθανό τα υπόλοιπα να συναρμολογηθούν στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στη γειτονική Ιταλία, που συγκαταλέγεται στα τρία εργοστάσια παγκοσμίως με δυνατότητα κατασκευής F-35. «Αν και δεν υπάρχει επίσημο σχέδιο σχετικά με το πού θα παραχθούν τα αεροσκάφη ή τα τελικά χρονοδιαγράμματα παραγωγής, αναμένουμε ότι τα πρώτα οκτώ F-35 της Ελλάδας θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη προβλέπεται να παραδοθούν στην Ελλάδα το 2030», τονίζει ο J.R. McDonald. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κατασκευή του πρώτου ελληνικού F-35 αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου δύο χρόνια.

Σύγχρονη έκδοση

Η Ελλάδα θα παραλάβει την πιο σύγχρονη έκδοση του αεροσκάφους, TR3 – Block 4, η οποία θα βρίσκεται σε παραγωγή στα τέλη της δεκαετίας, ενώ, αν απαιτηθεί περαιτέρω αναβάθμιση στο λογισμικό ή στα συστήματα του αεροσκάφους στο μέλλον, θα εφαρμοστεί οριζόντια σε ολόκληρο τον στόλο των μαχητικών, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.

Πηγές της εταιρείας αναφέρουν πως, αν η Ελλάδα προχωρήσει στην παραγγελία των επιπλέον 20 μαχητικών, θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια για να κατασκευαστούν. Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με τη βάση της Ανδραβίδας, η οποία επελέγη από την Πολεμική Αεροπορία για να «φιλοξενεί» τα ελληνικά F-35, στέλεχος της Lockheed Martin ανέφερε ότι απαιτούνται εκτεταμένες εργασίες για την πιστοποίησή της, διευκρινίζοντας, όμως, ότι το πράσινο φως θα το δώσουν οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης που θα επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις. Στην περίπτωση, μάλιστα, που η βάση δεν είναι έτοιμη όταν παραδοθούν τα μαχητικά, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, τα F-35 θα παραμείνουν επί αμερικανικού εδάφους για όσο καιρό απαιτηθεί.

Ακόμη, διευκρινίζεται πως τα ελληνικά μαχητικά θα φέρουν τη σκουρόχρωμη, σχεδόν μαύρη, παραλλαγή η οποία συμβάλλει στη μείωση της ηλεκτρομαγνητικής «υπογραφής» του αεροσκάφους, ενώ, όπως συμβαίνει με όλα τα F-35, τα εθνόσημα θα απεικονίζονται σε τόνους του γκρι (Low Visibility), με την εταιρεία να τονίζει πως μόνο στις επίσημες τελετές παράδοσης χρησιμοποιούνται έγχρωμα σήματα.

27 μήνες εκπαίδευση

Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας ότι τα πρώτα F-35 που θα παραλάβει θα παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για 27 μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση ιπταμένων και τεχνικών. Δέκα έως δώδεκα στελέχη της Π.Α. αναμένεται να ταξιδέψουν στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ προκειμένου να γίνουν εκπαιδευτές, οι οποίοι, στη συνέχεια θα αναλάβουν να μυήσουν τους συναδέλφους τους στο μαχητικό 5ης γενιάς.

Καθώς το F-35 είναι αποκλειστικά μονοθέσιο αεροσκάφος, η διαδικασία της εκπαίδευσης είναι μακρά και ξεκινά από θεωρητικά αντικείμενα και προσομοιωτές πτήσης στο έδαφος προτού ο ιπτάμενος καθίσει στο πιλοτήριο του αεροσκάφους. Μέχρι το καλοκαίρι του 2024, περισσότεροι από 1.000 πιλότοι πέρασαν τις «εξετάσεις» λαμβάνοντας την κάσκα ιπταμένου και τον εξοπλισμό επιβίωσης, ενώ 16.000 τεχνικοί πιστοποιήθηκαν στην υποστήριξη του μαχητικού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT