Ελλάδα – Αίγυπτος: Συνάντηση των ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη, επιβεβαίωση της στρατηγικής σχέσης

Ελλάδα – Αίγυπτος: Συνάντηση των ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη, επιβεβαίωση της στρατηγικής σχέσης

Αμέσως μετά από τη διμερή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη και τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, πραγματοποιήθηκε στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Εθνη, τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι, είχε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη, στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκειά της, επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε το ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας σε ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον το οποίο επιδεινώνεται από την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά το συντομότερο δυνατό και ο κ. Γεραπετρίτης απηύθυνε πρόσκληση στον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα το επόμενο διάστημα.

Συμφώνησαν, επίσης, να εντατικοποιήσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του πρώτου Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου. Εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, η πρόοδος των συμφωνιών σχετικά με τη μετάκληση εργατών γης από την Αίγυπτο και η συνεργασία στην καταπολέμηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Αμπντελάτι συζήτησαν, επίσης, για τη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας με έμφαση στην πρόοδο του έργου GREGY Interconnector: της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη περαιτέρω στρατηγικής προσέγγισης μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου, μια ανάγκη για την οποία εργάζεται εντατικά η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Τριμερής συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου

Ελλάδα – Αίγυπτος: Συνάντηση των ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη, επιβεβαίωση της στρατηγικής σχέσης-1
(φωτ. Greece MFA)

Αμέσως μετά από τη διμερή συνάντηση ανάμεσα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, πραγματοποιήθηκε στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Εθνη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς, τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των τριών χωρών με απώτερο στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η οικονομία, η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η συνεργασία μεταξύ αποδήμων και κοινοβουλευτικών. Συζητήθηκε, στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση της επόμενης τριμερούς Συνάντησης Κορυφής στην Αίγυπτο πριν από το τέλος του έτους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT