Γεραπετρίτης για ένταξη Αλβανίας στην Ε.Ε.: Η Ελλάδα θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται

Γεραπετρίτης για ένταξη Αλβανίας στην Ε.Ε.: Η Ελλάδα θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται

Ξεκίνησε η δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη της Ενωσης με τα Τίρανα – Η Ελλάδα τήρησε εποικοδομητική στάση, παρά την κρίση τους τελευταίους 18 μήνες, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών

3' 50" χρόνος ανάγνωσης

«Ορόσημο» για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τη σημερινή δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αλβανία και το άνοιγμα της πρώτης δέσμης των ενταξιακών της κεφαλαίων.

Προσερχόμενος στη διάσκεψη, που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι «ότι θα πρέπει η πρώτη δέσμη κεφαλαίων η οποία ανοίγει σήμερα και αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου να περιλάβει τόσο τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά της δικαιώματα», για να προσθέσει ότι το κυριότερο είναι πως «η θέση αυτή πλέον αποτελεί μια κοινή θέση καταγεγραμμένη των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.».

«Η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία αυτή και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται με την ευχή την πορεία αυτή να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη των Δυτικών Βαλκανίων, σε μια εποχή που είναι εξαιρετικά ρευστή και ασταθής στην ευρύτερη περιοχή μας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ επισήμανε ότι η χώρα μας «τήρησε στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας μια εποικοδομητική στάση παρά την κρίση που υπήρξε τους τελευταίους 18 μήνες στις ευρω-αλβανικές σχέσεις».

Υπογραμμίζοντας το διακύβευμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. υπογράμμισε παράλληλα ότι «είναι απολύτως κρίσιμο η Ε.Ε., η ευρωπαϊκή οικογένεια, να βαθύνει, να μεγαλώσει να γίνει πιο ισχυρή», ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που στήριξε ως επισπεύδουσα και ηγέτιδα δύναμη την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων πριν από 21 χρόνια, με τη λεγόμενη «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης».

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, για το άνοιγμα της πρώτης δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων. «Νιώθουμε πολύ ενθουσιασμένοι και ενθαρρυμένοι που επιτέλους ξεκινούμε το δυσκολότερο κομμάτι της δουλειάς, δηλαδή το άνοιγμα της πρώτης δέσμης θεμελιωδών πέντε κεφαλαίων και κριτηρίων», σημείωσε, για να προσθέσει ότι αυτό επί της ουσίας «μας κάνει να προχωρήσουμε, ενώ ολοκληρώνει εντός της πολύ φιλόδοξης προθεσμίας μας όλη τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, ώστε η Αλβανία να καθίσει ως ισότιμη στο τραπέζι των κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Ενταξη το 2030 «βλέπει» ο Εντι Ράμα

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν εμπιστεύεται τη διαδικασία ένταξης, καθώς αρκετά κράτη-μέλη περιμένουν χρόνια, ο Αλβανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είμαστε πάρα πολύ δεσμευμένοι από την πρώτη μέρα που γλιτώσαμε από την κόλαση της δικτατορίας της πιο απομονωμένης, κομμουνιστικής χώρας της Ευρώπης, της Βόρειας Κορέας στη μέση της Ευρώπης». «Παρά τα διαφορετικά επίπεδα σκεπτικισμού γύρω από τη διεύρυνση, ποτέ δεν αμφιταλαντευτήκαμε. Για εμάς, η Ε.Ε. είναι το μόνο μέρος να είμαστε και το μόνο μέρος να ζήσουν οι επόμενες γενιές», επισήμανε, για να προσθέσει ότι η Ε.Ε. είναι το μόνο μέρος το «οποίο μπορεί να εγγυηθεί το κράτος δικαίου και η δημοκρατία».

«Αυτή η στιγμή είναι ιδιαίτερη», υπογράμμισε ο Εντι Ράμα, που ευχαρίστησε ειρωνικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς «με τον επιθετικό του πόλεμο ξύπνησε ακόμα και εκείνους που ήταν οι πιο σκεπτικιστές και τους έκανε να δουν την πραγματικότητα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι απαραίτητα για μια πιο ισχυρή Ε.Ε.», όσο απαραίτητη είναι και η Ενωση για τα Δυτικά Βαλκάνια. «Τώρα είμαστε και οι δυο στην ίδια σελίδα και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα τρέξουμε ώστε το παράθυρο ευκαιρίας να μην κλείσει χωρίς εμείς να είμαστε μέσα στην Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, που υπογραμμίζουν αρκετά κράτη-μέλη ως «σημείο» προβληματισμού σε σχέση με την Αλβανία, ο Εντι Ράμα επισήμανε ότι «για να γίνει κάποιο κράτος μέλος (σ.σ. της Ε.Ε.) θα πρέπει να ανυψώσει όχι μόνο το πνεύμα, αλλά και τις δυνάμεις», ώστε να λειτουργεί σωστά και να υπηρετεί τους πολίτες και να κατοχυρώσει ό,τι περιλαμβάνει το Σύνταγμα της χώρας. «Επομένως είναι μια εργασία, ένα βουνό που πρέπει να ανέβουμε και το ανεβαίνουμε ήδη με ξεκάθαρες ιδέες, ισχυρή θέληση και χωρίς αμφιβολία θα πετύχουμε ό,τι πρέπει να επιτευχθεί έως ότου η Αλβανία μπει στην Ε.Ε. το 2030».

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πίτερ Σιγιάρτο, η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την επίτευξη μιας εκ των προτεραιοτήτων της, δηλαδή της επιτάχυνσης της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνική κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε, χωρίς την ευρωπαϊκή προοπτική και ένταξή τους στην Ε.Ε.

Πέντε κρίσιμα κεφάλαια

Στη σημερινή δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη της Ε.Ε. με την Αλβανία ανοίγει η πρώτη δέσμη των ενταξιακών κεφαλαίων και αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η Αλβανία ως υποψήφια χώρα. Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει πέντε κρίσιμα κεφάλαια:

  • Δικαστική εξουσία και θεμελιώδη δικαιώματα.
  • Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια.
  • Δημόσιες προμήθειες.
  • Στατιστικές.
  • Οικονομικός έλεγχος.

Με τη σημερινή δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη Ε.Ε. – Αλβανίας αποσυνδέεται πάντως επισήμως η Βόρεια Μακεδονία από το έως τώρα «ζεύγος» των δύο υποψήφιων για ένταξη χωρών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT