Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι»

Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι»

Για το ακόμη «προκριματικό» στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις με την Τουρκία και τα «όρια» της ελληνικής διαπραγμάτευσης, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ

5' 21" χρόνος ανάγνωσης

«Βρισκόμαστε πράγματι σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στα ελληνοτουρκικά και βεβαίως καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν ήταν πάντοτε οι περίοδοι ηρεμίας ένα κεκτημένο. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε μεγάλες εντάσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο, στο οποίο έχουμε λάβει την εντολή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα στάδιο, το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Είμαστε ακόμη στη συζήτηση, η οποία αφορά το ποιο θα είναι το εύρος της συζήτησης, με ποιες αρχές θα γίνει η συζήτηση αυτή. Αρα στην πραγματικότητα, σε ένα προκριματικό στάδιο», δήλωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «αυτήν την στιγμή εκείνο το οποίο απαιτείται είναι να υπάρξει μία ισχυρή πολιτική βούληση και στη συνέχεια, εφόσον υπάρχει αυτή η ισχυρή πολιτική βούληση η οποία θα αποτυπωθεί σε μία κοινή θέση για το πώς προχωράμε, τότε να δούμε τα τεχνικά και τα νομικά ζητήματα της οριοθέτησης».

«Αυτήν τη στιγμή έχει εδραιωθεί ένα καθεστώς το οποίο είναι σχετικώς καλής κατανόησης, έχει αναπτυχθεί μία σχετική αμοιβαία εμπιστοσύνη, έτσι ώστε να προλαμβάνουμε περαιτέρω εντάσεις και κρίσεις. Εχουμε την ευκαιρία, εάν υπάρξει σύμπτωση σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη, να προχωρήσουμε στο ζήτημα της οριοθέτησης. Εάν προκύψει τέτοια κοινή κατανόηση το οποίο δεν μπορώ να προδικάσω ακόμα πριν ξεκινήσει η συζήτηση, τότε η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών και το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου […] Είχαμε 64 κύκλους διερευνητικών επαφών, οι οποίες δυστυχώς, δεν απέφεραν τα αναμενόμενα. Μάλλον νομίζω ότι μας έθεσαν πιο πίσω από την αρχική μας θέση», προσέθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.  

Αναφερόμενος στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «το ζήτημα αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο ζήτημα της χώρας μας» και ότι «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα, το οποίο της αποδίδει απολύτως το διεθνές δίκαιο, να επεκτείνει όποτε το κρίνει η ίδια η χώρα, με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές δίκαιο και θα το πράξει».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει την κυριαρχία της, το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό είναι κάτι το οποίο το διατηρούμε ως δικαίωμα. Δεν έχει ασκηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια προφανώς της Μεταπολίτευσης, αλλά αυτό δεν απεμπολεί, ούτε κατά διάνοια, το δικαίωμα, το οποίο απορρέει αυτοτελώς από το διεθνές δίκαιο. Αρα, η συζήτηση ότι θα παραμείνουμε στα 6 ναυτικά μίλια είναι προφανώς αλυσιτελής», διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης και συνέχισε λέγοντας: «Ακόμη είμαστε στο στάδιο να δούμε τι πρόκειται να συζητήσουμε. Και το τι πρόκειται να συζητήσουμε είναι για την ελληνική πλευρά πάρα πολύ σαφές. Είναι η μία και μόνη διαφορά μας που μπορεί να αχθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοδοσίας, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αρα, εφόσον υπάρξει κατανόηση για το εύρος της συζήτησης και τις αρχές επί των οποίων θα γίνει η συζήτηση αυτή, τότε και μόνον τότε θα προχωρήσουμε στα τεχνικά θέματα […] Η παραπομπή στη Χάγη είναι το τελικό στάδιο, το οποίο θα μπορούσε δυνητικώς να υπάρξει, εφόσον υπάρξει ένα συνυποσχετικό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει οι δύο χώρες να καταλήξουν σε ό,τι αφορά το εύρος της διαφοράς, το οποίο άγεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Επαναλαμβάνω ότι για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άλλο παρά μόνον το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αυτό θα ήταν η κατάληξη μιας συζήτησης, αλλά αυτό είναι και το όριο της δικής μας διαπραγμάτευσης».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, «σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ διεθνώς. Είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επόμενη διετία, συγκαθορίζει τις παγκόσμιες πολιτικές σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και άρα αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο που θα μπορούσαμε να βρεθούμε. Δεν έχουμε κανένα απολύτως φοβικό σύνδρομο και επειδή ακριβώς έχουμε αυτήν την ισχυρή αυτοπεποίθηση, θεωρώ ότι είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να συζητήσουμε και για τα δύσκολα […] η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Και όταν είσαι ισχυρός, τότε συζητάς με όρους, οι οποίοι είναι πολύ πιο δυνατοί».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε «ικανοποίηση για το γεγονός ότι επανεκκίνησαν οι άμεσες συζητήσεις». «Πριν από ενάμιση χρόνο το Κυπριακό βρισκόταν σε πλήρη αδράνεια και κάναμε μία πάρα πολύ μεγάλη επένδυση σε ενέργεια, κατά τρόπο ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το ζήτημα αυτό […] Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο ίδιος ο γενικός γραμματέας (σ.σ. του ΟΗΕ) το έχει αναλάβει ως ένα προσωπικό έργο και έχουμε καταφέρει –και θα μου επιτρέψετε να πω ότι σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων– να μπορούμε και πάλι να φέρουμε στο προσκήνιο το Κυπριακό […] Από μακρού χρόνου, η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει θέσει το ζήτημα της κυριαρχικής ισότητας, πρακτικά δηλαδή της ύπαρξης δύο κρατών. Το ζήτημα αυτό είναι εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ σαφείς και ομιλούν για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Δεν θα μπορούσε ούτε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος είναι ακριβώς ο εκφραστής και ο αντιπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να αποστεί από αυτό. Η θέση μας είναι πάρα πολύ σαφής και διαυγής και πάντοτε σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία. Λύση θα πρέπει να υπάρξει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. Είναι χρήσιμο να συζητούν οι κοινότητες. Κανένα πρόβλημα δεν έχει βρει τη λύση του αν δεν έχει υπάρξει παραγωγική συζήτηση. Και ελπίζουμε ότι η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί, έτσι ώστε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για μία βιώσιμη λύση».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που πρόκειται να έχει στην Αθήνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε: «Εγώ είμαι οπαδός της διαβουλευτικής δημοκρατίας […] Πρέπει να συζητάμε και πρέπει να συζητάμε, διότι η αξία του δικού μας πολιτισμού είναι ακριβώς ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας μέσα από τη συζήτηση. Εάν υπάρχει και από την απέναντι πλευρά η διάθεση μέσω της διαβουλευτικότητας να βρούμε λύση στο μεγάλο μας πρόβλημα, νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο. Κι αυτό είναι ένα χρέος, το οποίο έχουμε. Και είναι ένα χρέος που έχουμε απέναντι στην κοινωνία σήμερα, αλλά και στην κοινωνία, αύριο, στις επόμενες γενιές, να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει, έτσι ώστε διασφαλίζοντας στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα, να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία επί μακρόν».

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT