Τατάρ για Κυπριακό: «Η διαδικασία της ομοσπονδίας ανήκει στο παρελθόν»

Τατάρ για Κυπριακό: «Η διαδικασία της ομοσπονδίας ανήκει στο παρελθόν»

«Επιμένουμε σε μια λύση δύο κρατών», παρουσιάζεται να λέει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, έπειτα από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ είχαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, ενώπιον του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, μια πρώτη συνάντηση επανεκκίνησης των επαφών για το Κυπριακό.

Το μέλλον των εν λόγω επαφών ωστόσο διαγράφεται ακανθώδες, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά δείχνει να επιμένει, συνεπικουρούμενη από την Τουρκία, σε «μια λύση δύο κρατών» που κινούνται εκτός του πλαισίου της ΔΔΟ και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε, ενδεικτικά: «Απόψε έμαθα ότι ενδεχομένως να συμμετάσχουν οι Μητέρες Πατρίδες, τόσο η Τουρκική Δημοκρατία όσο και η Ελλάδα, στην επόμενη συνάντηση και ως εκ τούτου θα αξιολογήσουν τον τρόπο της επερχόμενης διαδικασίας. Ωστόσο, η διαδικασία της ομοσπονδίας ανήκει στο παρελθόν, η ομοσπονδία δεν θα συζητηθεί, και [έμαθα] ότι αυτό μπορεί να αξιολογηθεί σε μια ευρύτερη συνάντηση, ιδίως αναφορικά με το πώς μπορεί να διαμορφωθεί μελλοντικά μια λύση δύο κρατών στην οποία επιμένουμε, και [έμαθα] ότι ο κ. γενικός γραμματέας το έχει αξιολογήσει φυσικά και αυτό και ότι εργάζεται πάνω σε αυτό το θέμα. Και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δήλωσε επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό. Ως εκ τούτου, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, για άλλη μια φορά απόψε, αναπτύχθηκε μια κατανόηση ώστε η επόμενη συνάντηση να μπορέσει να πραγματοποιηθεί με τη μορφή ευρύτερης συνάντησης σε ένα περιβάλλον όπου θα είναι παρούσες και η Δημοκρατία της Τουρκίας και η Ελλάδα. Οι Τουρκοκύπριοι είναι βέβαια το κύριο στοιχείο στην Κύπρο αλλά η μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα των Τουρκοκυπρίων είναι η Δημοκρατία της Τουρκίας. Σήμερα, με βάση τη δεδομένη γεωπολιτική και γεωστρατηγική κατάσταση στη Μεσόγειο, η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι, φυσικά, η χώρα με το μεγαλύτερο παράκτιο μέτωπο στη Μεσόγειο από την Αλεξανδρέττα μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, όπως δήλωσε ο κ. πρόεδρος στην ομιλία του στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου, τόσο στη Δυτική Μεσόγειο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει δικαιώματα και δίκαιο. Ταυτόχρονα, ο τουρκοκυπριακός λαός στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει δικαιώματα και δίκαιο στον ενεργειακό πλούτο που υπάρχει γύρω από την Κύπρο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT