Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: «Οι επαφές μας με την Τουρκία αποκτούν πλέον μια κανονικότητα»

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: «Οι επαφές μας με την Τουρκία αποκτούν πλέον μια κανονικότητα»

«Συμφωνήσαμε ότι ο επόμενος κύκλος θα γίνει στην Αθήνα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης - «Να μετατρέψουμε την αιώνια γειτονία μας σε αιώνια φιλία», δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Φιντάν

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, και του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν, μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντησή τους ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 και διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.

«Το περασμένο έτος επισκέφτηκα την Αγκυρα κι αναφέρθηκα στις τρεις βασικές μας επιδιώξεις, να επιλύουμε θέματα αιχμής και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις, ώστε να προλαμβάνουμε επικίνδυνες κρίσεις. Να οργανώνουμε τη συζήτησή μας με βάση τρεις πυλώνες: τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. 

«Ακόμη και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις, συζητούμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας πως πρέπει να έχουμε «συνείδηση της ανάγκης σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και να συνεισφέρουμε στην ειρήνη».

Είχαμε μία «αρχική και ειλικρινή συζήτηση ενός κρίσιμου ζητήματος», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν με μαγικό τρόπο τα προβλήματα των δύο χωρών», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης και υπογράμμισε πως υπήρξαν και «δύσκολες στιγμές», όμως υπήρξε και «άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας».

«Στους 16 μήνες που μεσολάβησαν έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα. Ηγέτες των δύο χωρών μας έχουν ήδη συναντηθεί έξι φορές, έλαβε χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα, όπου και η Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας και τρεις κύκλοι για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» πρόσθεσε. 

Σημείωσε πως ο επόμενος γύρος συζητήσεων της λεγόμενης θετικής ατζέντας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, αναφέροντας πως οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών αποκτούν μία κανονικότητα, αυτήν που θα πρέπει να έχουν οι επαφές μεταξύ δύο γειτόνων.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι οι θέσεις της Ελλάδας «είναι γνωστές».

«Να μετατρέψουμε την αιώνια γειτονία μας σε αιώνια φιλία»

«Οι σχέσεις Τουρκίας Ελλάδας προχωράνε σε θετική κατεύθυνση. Ενισχύεται διαρκώς η πολυδιάστατη συνεργασία σε τομείς εμπορίου, τουρισμού, πολιτισμού. Καταβάλλουμε προσπάθειες να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον σε κρίσιμα θέματα και να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με την προσέγγιση win win όπως καθιερώθηκε με τις συναντήσεις Μητσοτάκη- Ερντογάν» ανέφερε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

Ο ίδιος αποκάλεσε «αξιότιμο φίλο» τον Γιώργο Γεραπετρίτη, απευθύνοντας κάλεσμα «να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας και να μετατρέψουμε την αιώνια γειτονία μας σε αιώνια φιλία».

Αναφερόμενος στα θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο ο κ. Φιντάν είπε ότι «πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά και να κάνουμε σωστή διάγνωση των προβλημάτων». Είπε ότι είναι αλληλένδετα τα προβλήματα και πρέπει να βρούμε λύσεις και «δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ολα τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν τριβές πρέπει να τα συζητήσουμε» σημείωσε. Εκανε λόγο για «δίκαιο διαμοιρασμό στην Ανατολική Μεσόγειο», κάτι που όπως είπε υποστηρίζει η χώρα του. Εκτίμησε πως «αν κινηθούμε με το πνεύμα της διακήρυξης των Αθηνών θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα» ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «με βάση τις πραγματικότητες στο νησί».

Υπογράμμισε ότι «το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πια στην Κύπρο». Τέλος αναφέρθηκε στα θέματα μειονοτήτων και είπε ότι εξέφρασε τις προσμονές «που έχουν οι ομογενείς μας στην Ελλάδα», ενώ είπε ότι η Τουρκία θεωρεί πολύ σημαντική την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και μπορεί η χώρα του να βοηθήσει σε αυτό. Είπε επίσης ότι προσμένει «πιο αποτελεσματική συνεργασία με Ελλάδα στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων με πρώτο το FETO το ΡΚΚ και DHKP-C» γιατί «είναι προς όφελος των δυο χωρών».

Ο κ. Φιντάν είπε επίσης ότι πρέπει να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ενώ τόνισε ότι «εμείς ως Τουρκία δεν θέλουμε πόλεμο στην περιοχή μας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT