Σκρέκας: Στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα το προτεινόμενο πλαφόν – Θα λειτουργήσει θετικά

Σκρέκας: Στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα το προτεινόμενο πλαφόν – Θα λειτουργήσει θετικά

«Αγγίζουμε τη συμφωνία», λέει η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ Κάντρι Σίμσον

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προσχέδιο συμφωνίας για την επιβολή πλαφόν για το φυσικό αέριο, που θα εξετάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προβλέπει την ενεργοποίηση του πλαφόν όταν οι τιμές στα συμβόλαια μηνός στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου Title Transfer Facility (TTF) ξεπερνούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες, όπως ανέφερε στο Reuters ο Έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Η τιμή αυτή, την οποία έχει προτείνει η Τσεχία που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. είναι πολύ χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόταση για πλαφόν 275 ευρώ/MWh που είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.

Ο κ. Σκρέκας εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι το προτεινόμενο όριο θα λειτουργήσει ομαλά στην αγορά.

Οι ηγέτες των χωρών της Ένωσης κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τους υπουργούς τους να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να εγκρίνουν ένα ανώτατο όριο τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να οριστικοποιηθεί ένα μέτρο που οι χώρες συζητούν επί μήνες και έχουν πραγματοποιήσει δύο έκτακτες συνεδριάσεις για το θέμα.

«Αγγίζουμε πλέον τη συμφωνία», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον. «Φυσικά, απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού από όλους», πρόσθεσε προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Κλειστή σύσκεψη Ελλαδας, Βελγίου Ιταλίας και Πολωνίας

Κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ διοργανώθηκε χθες το βράδυ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού.

Έγινε ευρεία συζήτηση για τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του μηχανισμού και αποφασίστηκε στη σημερινή Σύνοδο αυτές να συζητηθούν και το αποτέλεσμα της συζήτησης να ενσωματωθεί στην τελική, συμβιβαστική απόφαση.

Οι υπουργοί Ενέργειας των 4 κρατών- μελών δεν δέχονται την λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών στο θέμα.

Τέλος, αν η εφαρμογή των όσων αποφασιστούν σήμερα αναδείξει προβλήματα, οι υπουργοί Ενέργειας μπορούν σε επόμενο στάδιο να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.

«Θρίλερ»

Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι μεταξύ εκείνων που φοβούνται ότι το πλαφόν θα μπορούσε να διαταράξει τις αγορές ενέργειας της Ευρώπης και να εκτρέψει τα τόσο αναγκαία φορτία αερίου εκτός Ε.Ε. Το μπλοκ αυτό ζητάει αυστηρότερους κανονισμούς, όπως αυτόματη αναστολή του πλαφόν σε περίπτωση που πυροδοτήσει αρνητικές συνέπειες.

Καθώς οι θέσεις ορισμένων χωρών είναι ακόμη ασαφείς, ορισμένοι διπλωμάτες της Ε.Ε. είπαν ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία με τις ψήφους τους.

Η έγκριση ή μη του πλαφόν θα καθορίσει την τύχη και άλλων ενεργειακών πολιτικών της Ε.Ε., όπως η ταχύτερη αδειοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κοινής αγοράς αερίου.

Οι υπουργοί Ενέργειας θα προσπαθήσουν επίσης να εγκρίνουν νέο νόμο της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη. Έγγραφα που είδε το Reuters δείχνουν ότι ορισμένες χώρες επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τους προτεινόμενους κανόνες για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT