Οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση στη Θεσσαλία, με στοχευμένα μέτρα για τη δημόσια υγεία, με 26 δομές υγείας διαθέσιμες στους πολίτες της περιφέρειας, ενώ ξεκινούν προγραμματισμένες και συστηματικές επισκέψεις σε κάθε χωριό που έχει πληγεί, αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.
Η πρωτόγνωρη για την Ελλάδα θεομηνία δεν άφησε μόνο τεράστια προβλήματα στα σπίτια και τις υποδομές της Θεσσαλίας, αλλά συνθήκες που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των πολιτών στην περιοχή και απαιτείται άμεση αντιμετώπιση. Στα απόνερα της κατακλυσμιαίας βροχόπτωσης αποσυντίθενται χιλιάδες πνιγμένα ζώα, η λάσπη, τα λιμνάζοντα μολυσμένα νερά, αλλά και το ακατάλληλο για οικιακή χρήση νερό, αποτελούν μεγάλη απειλή για την υγεία των κατοίκων και μπορεί οι επιπτώσεις να είναι πολύ σοβαρές.
Το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων αντέδρασε άμεσα, αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Εφη Φουσέκη η κα Αγαπηδάκη. Η ίδια βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πληγείσες περιοχές και συντονίζει σειρά δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και την προστασία του πληθυσμού της Περιφέρειας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέλυσε τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας τονίζοντας: «Εχουμε αναπτύξει το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο περιφερειακό εργαστήριο του ΕΟΔΥ και συνεδριάζουμε σε καθημερινή βάση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να εκτιμούμε άμεσα την κατάσταση ανά περιοχή -κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά- και να λαμβάνουμε στοχευμένα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας βάσει των αναγκών που προκύπτουν».
Προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της υγείας των πολιτών και είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων και η τήρηση κανόνων ατομικής προστασίας. Μέχρι σήμερα τα κυριότερα προβλήματα υγείας είναι γαστρεντερικά και λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Οι πολίτες επισκέπτονται για θέματα υγείας τις 26 δομές της περιοχής και επιπλέον, ξεκινούν προγραμματισμένες και συστηματικές επισκέψεις σε κάθε χωριό που έχει πληγεί, με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και ομάδες γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 5ης ΥΠΕ, ώστε να παρέχεται υγειονομική φροντίδα σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη.
«Μέχρι τώρα, από τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε, δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Φυσικά δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση» σημειώνει η κυρία Αγαπηδάκη.
Υπογράμμισε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί και στην ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ