Λαφαζάνης: Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη και ισοτιμία

Λαφαζάνης: Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη και ισοτιμία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ισοτιμία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναγκαία», τόνισε σε συνέντευξή του στο ρωσικό Sputnik/RIA ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας πως δεν χρειάζεται ούτε η κυριαρχία της Γερμανίας, αλλά και ούτε η ηγεμονία των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ο οποίος συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του στη Μόσχα, σημείωσε ακόμα πως αυτή την στιγμή η ισοτιμία δεν υφίσταται και πως η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν νέου τύπου αποικία.

Αναφερόμενος στις επαφές της ελληνικής αποστολής στην Ρωσία, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να ανοίξει μια νέα εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Ο ίδιος είπε ακόμη πως η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα η οποία χρειάζεται υποστήριξη και όχι περισσότερα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. 

«Σημαντικά τα ωφελήματα από τον αγωγό φυσικού αερίου»

Ο κ.Λαφαζάνης αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία που έχει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη των Ευρώπη ο ελληνικός αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος θα ξεκινήσει με ελληνική πρωτοβουλία και με ελληνική απόφαση και θα περάσει από το ελληνικό έδαφος. Ο αγωγός θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο στα σύνορα με τη FYROM με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Τα ωφελήματα για τη χώρα μας θα είναι πάρα πολύ σημαντικά, είπε ο κ. Λαφαζάνης υπογραμμίζοντας πως η χώρα θα μπορεί να προμηθεύεται με σημαντικά φτηνότερες τιμές φυσικό αέριο, θα έχει τη δυνατότητα εμπορίας του φυσικού αερίου, θα υπάρχουν τέλη διέλευσης και φυσικά οι αναλογούντες φόροι. «Ετησίως το όφελος για τη χώρα από τον αγωγό μπορεί να ανέλθει σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Υπογράμμισε επίσης πως είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα να καταλήξουμε το επόμενο διάστημα σε συμφωνία για άμεσες χρηματοδοτικές προκαταβολές, σημαντικού ύψους προς τη χώρα μας, οι οποίες θα αποπληρωθούν μετά το 2019, που είναι η ημερομηνία λειτουργίας του αγωγού, με τα οφέλη τα οποία θα έχει το ελληνικό δημόσιο από τη λειτουργία του αγωγού επισημαίνοντας πως εάν ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία για άμεσες προκαταβολές το επόμενο διάστημα θα είναι μια σημαντική δημοσιονομική ανάσα για τη χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT