Βουλή: Εγκρίθηκαν οι διορισμοί των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Βουλή: Εγκρίθηκαν οι διορισμοί των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Ο Παρασκευάς Νομικός, πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Mέλη οι Στυλιανός Γαλούκας, Νικόλαος Δουλαδίρης και Ζωή Καραμήτρου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

Kατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για τον διορισμό των Παρασκευά Νομικού, Στυλιανού Γαλούκα, Νικόλαου Δουλαδίρη και Ζωής Καραμήτρου, στις θέσεις του προέδρου και των τριών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αντίστοιχα. 

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. «Κατά» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της Νίκης και των «Σπαρτιατών».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, το Συμβούλιο Διοίκησης της ΕΑΔ σχεδιάζει και καταρτίζει τον ετήσιο προγραμματισμό της ΕΑΔ και το πολυετές πλάνο της ελεγκτικής της δράσης, έχει πολύ σημαντικό ρόλο σε μια διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, που είναι η επιλογή του νέου διοικητή της ΕΑΔ, κατά την οποία προτείνει στον πρωθυπουργό τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους, προκειμένου να αναλάβουν τη θέση του διοικητή της ΕΑΔ. Ελέγχει, επιλέγει και διορίζει τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της ΕΑΔ και έχει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. 

Επίσης, παρακολουθεί την ποιοτική και ποσοτική αξιολόγηση του προσωπικού της Αρχής, καθορίζει τα προσόντα των υποψηφίων και έχει πολύ σημαντικό ρόλο στους προϊσταμένους των Μονάδων της ΕΑΔ και σημαντικό ρόλο και στην κατάρτιση του Οργανισμού της ΕΑΔ, ιδίως όταν χρειάζεται να γίνουν μεταβολές ή αλλαγές του οργανογράμματος. 

Ο πρόεδρος και τα μέλη, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, απολαμβάνουν διοικητικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, δεν υπάγονται σε πολιτικό έλεγχο από κανέναν κρατικό φορέα, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπουργείων, και φυσικά υπάρχει και διαδικασία που αφορά την παρουσία της ΕΑΔ ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν το Κοινοβούλιο. 

Η διαδικασία που προηγήθηκε προτού προταθούν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες για την ανεξάρτητη αρχή είχε διάρκεια επτά μήνες και έγινε αξιολόγηση των τυπικών προσόντων και της γενικότερης παρουσίας των υποψηφίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT