Στην Αθήνα φώναξαν «παρών» οι ομότιμοι καθηγητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στην Αθήνα φώναξαν «παρών» οι ομότιμοι καθηγητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταία ημέρα του Μαΐου πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η επίσημη τελετή έναρξης του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ομότιμων Καθηγητών, φορέα που ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι σκοποί της ένωσης είναι πρωτίστως η δημιουργία και η διατήρηση δεσμών μεταξύ ομότιμων καθηγητών και ακαδημαϊκών διδασκάλων. Περιλαμβάνει προσωπικότητες από πολλές χώρες της Ευρώπης και αποσκοπεί στη μετάδοση της γνώσης στον γενικότερο πληθυσμό, υπό τη μορφή ενός Πανεπιστημίου Πολιτών. Το συνέδριο αυτό, όπως και το ιδρυτικό, βρισκόταν υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος τόνισε τον ρόλο των ομότιμων και αφυπηρετησάντων καθηγητών στην εκπαίδευση και στη μόρφωση του πληθυσμού. Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ένωσης, ομότιμος καθηγητής Διονύσιος Κόκκινος.

Στην Αθήνα φώναξαν «παρών» οι ομότιμοι καθηγητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης-1

Ν. Γκ. ντε Σάντο, Δ. Κόκκινος, Aννα Ψαρούδα – Μπενάκη.

Μιλώντας για τον τίτλο του συνεδρίου, «Το κεφάλαιο της γνώσης», υπογράμμισε ότι η γνώση δεν συνίσταται στην απλή απαρίθμηση γεγονότων και στοιχείων, αλλά περιλαμβάνει την αναζήτηση της αλήθειας και την εισαγωγή στη δημιουργική σκέψη και αναζήτηση, με στόχο επιτεύξεις που θα προάγουν την πρόοδο του κοινωνικού συνόλου. Ο κ. Κόκκινος ανέγνωσε ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της ένωσης, το οποίο ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επίτιμο πρόεδρο της ένωσης, καθώς ο πρώτος πολίτης της χώρας είναι διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής.

Ο κ. Παυλόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου και έβγαλε ομιλία με  θέμα «Στις ρίζες της μάθησης. Ο ρόλος του μέντορος». Στο βήμα ανέβηκε επίσης ο  επόμενος εκλεγμένος πρόεδρος της ένωσης, ο καθηγητής Νατάλε Γκασπαρε ντε Σάντο από τη Νάπολη της Ιταλίας. Αναφέρθηκε το «Κεφάλαιο της ηλικίας», τονίζοντας ότι η κοινωνική, επιστημονική και εκπαιδευτική προσφορά ενός πανεπιστημιακού διδασκάλου μπορεί να συνεχίζεται χωρίς χρονικά όρια.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος οαθηγητής Στέφανος Ημελλος, ο οποίος μίλησε για την επιστημονική σημασία του συνεδρίου και τον συνεχιζόμενο ρόλο των ομοτίμων καθηγητών. Την εκδήλωση έκλεισε η Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του καθηγητού Νικολάου Μαλιάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT