Οι ερωτήσεις της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών Μαρίας Λεπενιώτη σχετικά με τη ναζιστική ιδεολογία την οποία ασπάζεται η Χρυσή Αυγή, ήταν λεπτομερείς και επίμονες. Αναφέρθηκε σε άρθρο του 2011 το οποίο παρουσίαζε τον Χίτλερ ως «αναμορφωτή» και «στρατηγική ιδιοφυΐα», στα σύμβολα των SS, της Βέρμαχτ και στον αγκυλωτό σταυρό που υπήρχαν σε χώρο συναυλίας παρουσία χρυσαυγιτών. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, όμως, πρώην βουλευτής και κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εμφανίστηκε χθες στο δικαστήριο αποφασισμένος να μην απαντήσει επί της ουσίας.
«Δεν θα απολογηθώ για την ιδεολογία του κόμματος», είπε. «Δεν θα σχολιάσω άρθρα που έχουν γραφτεί ως ιστορική κριτική», ανέφερε σχετικά με την εξύμνηση του Χίτλερ. Μίλησε για δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και τόνισε ότι η ιδεολογία δεν διώκεται ποινικά. «Ο πολιτικός μας λόγος, ο δημόσιος λόγος, είναι προσαρμοσμένος στο πλαίσιο της νομιμότητας», πρόσθεσε. Οπως έχουν στο παρελθόν επισημάνει και παράγοντες της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στη χώρα μας η ναζιστική ιδεολογία δεν είναι ποινικά κολάσιμη. Ωστόσο, το δικαστήριο φαίνεται πως εξετάζει στη συγκεκριμένη υπόθεση την εθνικοσοσιαλιστική ρητορική και ιδεολογία ως κίνητρο τέλεσης εγκληματικών ενεργειών. Από την αρχή της απολογίας του, η οποία δεν ξεπέρασε τις 2,5 ώρες, ο Κασιδιάρης μίλησε για «κατασκευασμένη δίωξη από πολιτικούς κύκλους» και επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και άλλα στελέχη της τότε κυβέρνησης.
«Αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις ήρθαν στην Ελλάδα και πίεζαν γιατί το κόμμα ανέβαινε εκλογικά», είπε. Για πρώτη φορά έβαλε στο κάδρο της –κατά δήλωσή του– «σκευωρίας» και τη σύνθεση του δικαστηρίου αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα, λέγοντας ότι «δεν στοχεύει στην αποκάλυψη της αλήθειας». Χαρακτήρισε «αυθόρμητη» τη συμμετοχή του ιδίου και άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών της Χρυσής Αυγής στην πορεία για τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας το 2011, ενώ δήλωσε άγνοια για το πογκρόμ (τις ρατσιστικές επιθέσεις) που συνέβησαν εκείνη την ημέρα. Σε υπόμνημα 223 σελίδων που είχαν καταθέσει το 2014 στο Εφετείο οι δικηγόροι Αιγύπτιου αλιεργάτη, θύματος επίθεσης στο Πέραμα από χρυσαυγίτες, περιγράφονται το πογκρόμ και δεκάδες άλλες επιθέσεις που αποδίδονται σε χρυσαυγίτες.
Ο Κασιδιάρης είπε ότι παρακολουθούσε τη Χρυσή Αυγή από τα μαθητικά του χρόνια, εντάχθηκε σε αυτήν ως φοιτητής και ότι έπειτα από μία διετία- τριετία τακτικής παρουσίας εθεωρείτο μέλος της. Αρνήθηκε ότι είχε ρόλο εκπαιδευτή άλλων χρυσαυγιτών στη χρήση όπλων, ή σε πολεμικές τέχνες. Υποστήριξε ότι του είχε ανατεθεί η αρμοδιότητα της εκπαίδευσης άλλων στελεχών στον δημόσιο λόγο.
Παρά τις ερωτήσεις της έδρας για ομοιόμορφη παρουσία, το sms που έγραφε «ενδυμασία παραλλαγής με εντολή Λαγού», τη στρατιωτική παράταξη των χρυσαυγιτών και τα παραγγέλματα στο Μελιγαλά, ο Κασιδιάρης υποστήριξε ότι δεν υπήρχε εντολή πανομοιότυπης εμφάνισης και ότι ήταν θέμα μόδας και μιμητισμού.
Υποστήριξε ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής και ότι πρώτη φορά τον είδε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στα δελτία ειδήσεων. Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε, πάντως, ότι υπήρχαν βίντεο και φωτογραφίες με ομιλίες του Ρουπακιά σε εκδηλώσεις της οργάνωσης. «Δεν φαίνεται να ήταν περαστικός», επισήμανε στον κατηγορούμενο.