«Η χώρα μας έγινε καταφύγιο για πολλούς νέους μας που την είχαν εγκαταλείψει στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης. Πριν κλείσουν τα σύνορα λόγω της πανδημίας, πρόλαβαν και γύρισαν στην ασφαλή Ελλάδα καθώς φοβήθηκαν για την κατάσταση των ισχυρών χωρών στις οποίες βρίσκονταν. Μόλις σταδιακά ανοίξουν τα σύνορα, αλλά και με την ευκαιρία του καλοκαιριού, θα έρθουν ακόμα περισσότεροι, έστω και προσωρινά. Είναι τεράστια ευκαιρία να βρεθούν άμεσα τρόποι να τους κρατήσουμε στη χώρα μας, όσους μπορέσουμε. Τώρα που η Ελλάδα είναι στα διεθνή headlines με θετικό πρόσημο και εξαιρετικές κριτικές για τη διαχείριση της κρίσης. Μια μεγάλη πρόκληση για την πολιτεία», αναφέρει στην «Κ» ο Γιώργος Σκιαδόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Queen Mary University of London, μιλώντας για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία και για τα όσα οι πολίτες θέλουν να διατηρηθούν και μετά τη λήξη του συναγερμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκιαδόπουλος προσθέτει ότι είναι ευκαιρία η πολιτεία να επανεξετάσει εάν έχει εξαντλήσει τα μέτρα εκείνα που θα αντιστρέψουν το brain drain.
«Η πραγματικότητα αναδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορεί διεθνώς και να δημιουργήσει ένα εύρυθμο και ασφαλές περιβάλλον στο οποίο θα θέλαμε όλοι να βρισκόμαστε, με χάραξη πολιτικής με ορθολογικά κριτήρια και μέριμνα για τους πολίτες, ευρείες συνεργασίες, τήρηση των νόμων και δίνοντας προτεραιότητα στους άξιους και στις επιστήμες», αναφέρει.
Ποιες όμως από άλλες αλλαγές που έγιναν λόγω πανδημίας θα επιθυμούσαν πολίτες της χώρας μας να παραμείνουν με κάποια μορφή και την επόμενη μέρα;
«Η άυλη συνταγογράφηση είναι ένα σωτήριο μέτρο που ελπίζουμε ότι ήρθε για να μείνει. Καθώς η σύζυγός μου και εγώ έχουμε χρόνια προβλήματα που απαιτούν επαναληπτικές συνταγογραφήσεις, γλιτώνουμε ατελείωτες ώρες αναμονής με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για εμάς τους ηλικιωμένους», αναφέρει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Π., συνταξιούχος, που ζει με τη σύζυγό του στο κέντρο της Αθήνας.
Τήρηση ραντεβού
«Το ραντεβού μου στην παιδίατρο για να εμβολιαστούν τα παιδιά έγινε χωρίς καμία αναμονή. Οπως με ενημέρωσε η γιατρός, τα ραντεβού κανονίζονται πλέον αυστηρά ανά 30 λεπτά. Υπήρχαν φορές που είχε και ορθίους, με την αναμονή να φτάνει και τη μία ώρα. Ακόμη και η γιατρός μας, που είναι εξαιρετική υπό οποιεσδήποτε συνθήκες πίεσης, ήταν πολύ πιο ήρεμη και έδειχνε πιο ξεκούραστη. Γιατί να μην τηρούνται τα προγραμματισμένα αυτά ραντεβού με αυτόν τον τρόπο για όλες τις ειδικότητες και μετά τη λήξη του συναγερμού, όχι μόνο στα ιατρεία, αλλά και στα νοσοκομεία, προς όφελος και προστασία όλων;», μας αναφέρει η Βίκυ Τ., μητέρα τριών παιδιών.
«Βλέπετε τι γράφει το ταμπελάκι δίπλα στον οδηγό: θέσεις ορθίων 35. Ξέρετε πόσους έχει σε μια συνηθισμένη ημέρα; Τους διπλάσιους τουλάχιστον, καθώς στην κυριολεξία ο ένας επιβάτης είναι αγκαλιά με τον άλλον. Μπορεί να εφαρμοστεί ο κανονισμός έστω και με μια μικρή υπέρβαση όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα;», μας αναφέρει η 20χρονη φοιτήτρια Ειρήνη Σ., που χρησιμοποιεί πολλές συγκοινωνίες για να φτάσει στη σχολή της.
«Για ένα γνήσιο υπογραφής, δαπανούσαμε ώρες. Τώρα θέλει δύο λεπτά από τον υπολογιστή μας. Γλιτώνουμε ουρές, μετακινήσεις και πολλές ώρες απουσίας από την εργασία. Είναι κάτι σαν όνειρο», επισημαίνει ο Κώστας Μ., ιδιωτικός υπάλληλος.
«Το σημαντικότερο είναι, μετά την εξ ανάγκης “εκπαίδευση” των πολιτών στις online συναλλαγές και επαφές, να γενικευθεί και να επεκταθεί σε νέους τομείς η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δηλαδή η πραγματοποίηση σχεδόν όλων των συναλλαγών του πολίτη με το Δημόσιο, τους δήμους κ.λπ., ώστε να χτυπηθεί επιτέλους η γραφειοκρατία. Επίσης, είναι κρίσιμο να εφαρμοστούν ευρέως οι online εκλογές –όταν διασφαλιστεί απόλυτα η διαδικασία– σε συνδικάτα, συλλόγους επαγγελματιών και φοιτητών, ώστε να διευρυνθεί η μαζική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων και να πάψει η κυριαρχία των επιθετικών μειοψηφιών», αναφέρει ο Παύλος Δ., οικονομικός αναλυτής.
Επάρκεια αγαθών
«Θα ήθελα κάποια στιγμή να δίνεται, για όσους το επιθυμούν, η δυνατότητα επιλογής εργασίας από το σπίτι σε όσα επαγγέλματα είναι αυτό εφικτό, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες του μήνα ή του έτους. Ετσι θα αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις και θα μειωθούν οι ρύποι που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα. Το κυριότερο όμως είναι η ανάγκη για αποκέντρωση. Τα μεγάλα αστικά κέντρα πρέπει να αποσυμφορηθούν και να δοθούν κίνητρα ώστε να επιστρέψουν στην περιφέρεια όσοι το επιθυμούν. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας γεωργίας και κτηνοτροφίας ώστε να εξασφαλιστεί παράλληλα και η όσο το δυνατόν εσωτερική επάρκεια αγαθών για τη χώρα μας, διότι, όπως φάνηκε, τίποτα δεν είναι δεδομένο, και αν συνεχίσουμε να έχουμε μια οικονομία που βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες και στον τουρισμό, πολύ φοβάμαι ότι θα μας υπερκεράσουν οι μελλοντικές εξελίξεις», αναφέρει η Κατερίνα Λ., η οποία εργάζεται σε πολυεθνικό οργανισμό στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Στερεά Ελλάδα.
Πιο υπεύθυνοι πολίτες
«Το κράτος έδειξε ότι είναι πανίσχυρο. Πέτυχε μια σπουδαία νίκη και η χώρα μας είναι στις κορυφαίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας διεθνώς. Συγχαρητήρια σε όλους. Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι όλες οι Αρχές να μη μας “ξεχνούν” σε μια περίοδο κανονικότητας. Εδειξαν ότι μπορούν στα δύσκολα, στα εξαιρετικά δύσκολα. Ας συνεχίσουν όμως και όταν έρθει η συνηθισμένη καθημερινότητα. Από την πλευρά μας, εμείς οι πολίτες να γίνουμε πιο υπεύθυνοι. Ηρθε η ώρα οι πόλεις να αποκτήσουν μια πιο ανθρώπινη όψη, όπου να τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες της καθημερινότητας», αναφέρει ο Δημήτρης Β., που ζει και εργάζεται στην καρδιά της πόλης.
Συμπερασματικά: η συνέχιση και η εντατικοποίηση της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης με όλους τους φορείς του Δημοσίου, η τήρηση των νόμων και κανόνων της καθημερινότητας που υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται σε αρκετές περιπτώσεις υπό κανονικές συνθήκες, η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι για κάποια επαγγέλματα ορισμένες φορές, καθώς και πολλές μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που ήρθαν στη ζωή μας, βρίσκονται στο επίκεντρο συζήτησης και διαλόγου που ανοίγει πλέον η ίδια η κοινωνία, για τη νέα εποχή που θα ξεκινήσει μετά τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.