#StaySafe Αρης Σκλαβενίτης: Eφέτος θα ανακαλύψουμε τα ελληνικά κρασιά

#StaySafe Αρης Σκλαβενίτης: Eφέτος θα ανακαλύψουμε τα ελληνικά κρασιά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αρης Σκλαβενίτης είναι δικαίως από τους πιο αγαπημένους μας συνεργάτες στον «Οινοχόο» και τον «Γαστρονόμο». Αναδείχθηκε κορυφαίος Ελληνας σομελιέ για τη χρονιά που πέρασε. Χάρη στο wine bar Oinoscent, έδωσε στους καλύτερους ελληνικούς και ξένους αμπελώνες ένα «προκεχωρημένο φυλάκιο» στην καρδιά της Αθήνας, ώστε να γευόμαστε ό,τι εκλεκτότερο υπάρχει στο κρασί. Και εκεί που το 2020 ξεκινούσε με τους καλύτερους οιωνούς, ήρθε η πανδημία να ανατρέψει τα πάντα. Με την καραντίνα, η εστίαση όχι μόνο δέχθηκε ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα, αλλά θα πρέπει να εκκινήσει με νέους, αυστηρούς κανόνες. Τι μας περιμένει από εδώ και πέρα;

«Μια άλλη πραγματικότητα, που δεν αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες ενός καταστήματος, αλλά κυρίως τους πελάτες», τονίζει. «Πολλοί στέκονται στις μάσκες και στα αντισηπτικά. Νομίζω πως με όλα αυτά έχουμε ήδη εξοικειωθεί. Ομως η αυστηρή υγιεινή δεν είναι το μόνο θέμα που ανακύπτει. Εξαιτίας της κατάστασης, θα πρέπει να λειτουργεί ένας χώρος με λιγότερα από τα μισά του τραπέζια και όλα αυτά να βρίσκονται έξω. Αναρωτιέμαι αν οι Ελληνες που δεν έχουν συνηθίσει να κάνουν κρατήσεις, θα μπουν στη λογική αυτή, ώστε να εξασφαλίσουν τη θέση τους. Ο προγραμματισμός είναι αντίθετος με το ταμπεραμέντο μας. Στο εξωτερικό, οι άνθρωποι έτσι είναι μαθημένοι, εδώ είμαστε πιο αυθόρμητοι όταν βγαίνουμε έξω», μου λέει.

#StaySafe Αρης Σκλαβενίτης: Eφέτος θα ανακαλύψουμε τα ελληνικά κρασιά-1

Η πανδημία έχει ανατρέψει τα πάντα στον κλάδο του κρασιού.

«Παράλληλα προκύπτουν και άλλα ζητήματα, που θα απαιτήσουν πολύ λεπτούς χειρισμούς. Λογικά, για να μπορέσω να βγω οικονομικά, θα πρέπει να επιδιώκω παρέες των τεσσάρων – έξι για κάθε τραπέζι, δηλαδή το μεγαλύτερο επιτρεπόμενο όριο καθημένων. Τι θα κάνω αν έρθει ένα ζευγάρι; Επίσης, θα δέχονταν οι πελάτες μου να κάτσουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, π.χ. μεταξύ 7 και 9 μ.μ., και μετά να φύγουν για να έρθουν οι επόμενοι; Φοβάμαι πως όλοι αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να στρέψουν τον κόσμο να μένει σπίτι του και να ανοίγει εκεί ένα μπουκάλι κρασί, από το να βγαίνει για να το χαρεί με παρέα». Ακούγεται προβληματισμένος από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής και θεωρεί ότι η πολιτεία θα πρέπει να βρει εκείνα τα μέτρα  –φοροαπαλλαγές, λ.χ.– που θα στηρίξουν τον τομέα, ο οποίος δοκιμάζεται και από την έλλειψη τουριστών. Ο νεαρός πολυβραβευμένος σομελιέ πιστεύει το επόμενο χρονικό διάστημα, οι Ελληνες θα στραφούν στα εγχώρια προϊόντα. Αυτή η τάση θα επηρεάσει και τον κλάδο της οινοπαραγωγής: «Πιστεύω ότι εφέτος θα ανακαλύψουμε περισσότερο από άλλες χρονιές το ελληνικό κρασί και τους καταπληκτικούς μας αμπελώνες, όπως της Σαντορίνης. Ας ευχηθούμε ότι του χρόνου θα είναι όλα καλύτερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT