Η οδός Αθηνάς είναι πλέον καθαρή από γκράφιτι που έβαζαν ένα κακόγουστο στίγμα στον ιστορικό και πολυσύχναστο δρόμο της πρωτεύουσας. Με μία «αντιγκράφιτι παρέμβαση» σε όλο το μήκος της οδού από την Ομόνοια μέχρι την Ερμού, η οποία συνδυάζεται με άλλες σχετικές δράσεις, ο δήμος δίνει το μήνυμα για την αλλαγή σελίδας στην πόλη.
Ειδικότερα, η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να εξαφανισθούν τα γκράφιτι και όλα όσα ρύπαιναν αισθητικά, επιφάνειες εμβαδού περίπου 400 τετραγωνικών μέτρων.
Για να αφαιρεθεί η μπογιά από τις μαρμάρινες και τις πέτρινες επιφάνειες χρησιμοποιήθηκαν 145 λίτρα διαλυτικού υλικού και 4,5 τόνοι νερού. Για την κάλυψη των γκράφιτι σε τσιμεντένιες επιφάνειες χρησιμοποιήθηκαν περίπου 130 λίτρα πλαστικής μπογιάς σε διάφορα χρώματα (ανάλογα με το χρώμα της επιφάνειας). Ο διαφορετικός τρόπος αντιγκράφιτι οφείλεται στο ότι σε μαρμάρινες και πέτρινες επιφάνειες χρησιμοποιείται διαλυτικό υγρό και νερό με πίεση, ενώ σε τσιμεντένιες η κάλυψη με χρώμα.
H επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τη διεύθυνση καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να εξαφανιστούν τα γκράφιτι και όλα όσα ρύπαιναν αισθητικά επιφάνειες εμβαδού περίπου 400 τετραγωνικών μέτρων.
Τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων εργάστηκαν κυρίως νυχτερινές ώρες προκειμένου να μην προκαλέσουν προβλήματα στους επαγγελματίες, τους εργαζομένους και τους πελάτες των καταστημάτων, καθώς η Αθηνάς αποτελεί έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο με δεκάδες καταστήματα και κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Οι αντιγκράφιτι επιχειρήσεις του Δήμου Αθηναίων που έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες αποτελούν κεντρικό κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού για μια πιο όμορφη και πιο φιλική στους κατοίκους και τους επισκέπτες πόλη. Πολύ μεγάλες επιφάνειες έχουν ήδη καθαριστεί σε διάφορες περιοχές (Πεδίον του Αρεως, Πατησίων, Αναφιώτικα, Θησείο, Πάρκο Ευαγγελισμού κ.α.). «Οταν ξύνεις τη μιζέρια και τη ρύπανση, αναδεικνύεται μία Αθήνα διαφορετική. Καθαρή και λαμπερή. Αυτό κάνουμε με τις επιχειρήσεις του καθαρισμού μεγάλων επιφανειών σε όλη την πόλη. Αυτό κάναμε και στην Αθηνάς. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε όλες τις γειτονιές για να αντικαταστήσουμε τη μουτζούρα με χρώμα, ζωή» τόνισε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Η παραπάνω δράση αισθητικής αναβάθμισης αποτελεί συνέχεια προηγούμενης παρέμβασης του Δήμου Αθηναίων σε γειτονιές της Αθήνας που περιελάμβαναν κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτιρίων. Η πρώτη φάση αφορά συνολικά 13 ακίνητα, με την προοπτική ο κατάλογος των προς κατεδάφιση κτιρίων να συμπληρωθεί και με άλλα κατά την εξέλιξη της εργολαβίας. Τις προηγούμενες εβδομάδες κατεδαφίστηκε κτίριο επί της οδού Ηούς 36-38 και Δαιδαλιδών στην 3η Δημοτική Κοινότητα. Η παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει και την αποξήλωση αμιάντου από 5 κτίσματα που βρίσκονται στην οδό Επικλέους στην 5η Δημοτική Κοινότητα. Αμέσως μετά ακολουθεί η κατεδάφιση ενός κτιρίου επί της οδού Αλκμέονος 3, στην 4η Δημοτική Κοινότητα.
Με τις κατεδαφίσεις κτισμάτων για τα οποία υπάρχουν οριστικές αποφάσεις και με παρεμβάσεις σε άλλα κτίρια με προστατευτικά στις όψεις τους, ο Δήμος Αθηναίων ανταποκρίνεται στο αίτημα κατοίκων αλλά και επισκεπτών να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του έτσι ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον μεγάλο αριθμό εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην Αθήνα. Ολα αυτά με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τη διάσωση μιας μοναδικής αναξιοποίητης πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελούν πολλά από αυτά τα κτίρια-κοσμήματα σε γειτονιές της πρωτεύουσας. Η παραπάνω εργολαβία περιλαμβάνει:
• Την πλήρη κατεδάφιση στατικώς ανεξάρτητων ιδιόκτητων κτιρίων για τα οποία έχει συνταχθεί Πρωτόκολλο Επικινδύνως Ετοιμόρροπου.
• Την πλήρη κατεδάφιση ρυμοτομούμενων κτιρίων για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι νόμιμες διαδικασίες για τη ρυμοτόμησή τους.
• Την ασφάλεια των πολιτών μέσω της τοποθέτησης προστατευτικών σκαφών στις όψεις επικίνδυνων κτιρίων.