Ήταν Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020, όταν ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης μπήκε αιφνιδιαστικά στο Συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής. Είχε πληροφορίες πως υπήρχε ένα δεύτερο καταγραφικό επικοινωνιών και το αναζητούσε. Οι αξιωματικοί όμως αρνήθηκαν αρχικά να τον βοηθήσουν. «Ποιος είσαι; Θέλουμε ένταλμα» του είχαν πει. «Μα εγώ είμαι το ένταλμα» τους είχε απαντήσει εκείνος. Ύστερα από τέσσερις ώρες αναμονής εντόπισε το μικρό δωμάτιο στο ισόγειο στο οποίο φυλασσόταν το μηχάνημα. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι μονίμως κλειδωμένος και ανοίγει μόνο με τη άδεια του Διοικητή του Συντονιστικού. Μπαίνοντας όμως στο δωμάτιο, ο Ανακριτής και η ομάδα της Δίωξης που τον συνόδευε, διαπίστωσαν πως το καταγραφικό έλειπε. Ο λόγος, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, ήταν μια βλάβη.
Το μικρό δωμάτιο όπου φυλασσόταν το δεύτερο καταγραφικό. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 19/07 στο ρεπορτάζ της «Κ»
Ο Μαρνέρης ζήτησε και παρέλαβε όλα τα έγγραφα και την ηλεκτρονική αλληλογραφία σχετικά με την απομάκρυνση του καταγραφικού. Έτσι ανακάλυψε το που βρισκόταν αλλά και το χρονικό της μετακίνησης.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρέλαβε, στις 27 Μαΐου είχε διαπιστωθεί, από ιδιώτη τεχνικό πως υπάρχει βλάβη στο συγκεκριμένο μηχάνημα. Την επομένη, δόθηκε εντολή να το παραλάβουν για «διερεύνηση και επίλυση του προβλήματος». Δυο ημέρες αργότερα το Συντονιστικό κέντρο ενημερώθηκε πως υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα αλλά πως οι δίσκοι και τα δεδομένα δεν έχουν πειραχθεί: «Με έλεγχο είδαμε ότι τελευταία καταγραφόμενη κλήση υπάρχει στις 24/04/2020 και ώρα 01:24 ΑΜ» σημειώνουν. Προειδοποιούσαν όμως πως το back up δεν λειτουργεί καθώς εκκρεμεί η αποδοχή κάποιας παραγγελίας.
Ο ανακριτής μετέβη στα γραφεία της ιδιωτικής εταιρίας στην Μεταμόρφωση και εκεί βρήκε και κατέσχεσε το καταγραφικό, το οποίο τώρα βρίσκεται στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για να αναλυθούν οι κλήσεις που είχαν γίνει την ημέρα της φωτιάς στο Μάτι.
Από την δικογραφία που έχει σχηματιστεί προκύπτει όμως ένα ακόμη εξίσου σοβαρό θέμα: Σε σύμβαση που υπεγράφη πρόσφατα (Μάϊο 2020) και αφορά στην ετήσια συντήρηση των ψηφιακών καταγραφικών, υπάρχουν δυο όροι που δημιουργούν ερωτήματα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται “αλλαγή, προσθαφαίρεση των καταγραφομένων τηλεφώνων» αλλά και η εγκατάσταση προγράμματος απόμακρου ελέγχου και ακρόασης. Δηλαδή με αυτό τον τρόπο οι αξιωματικοί του συντονιστικού μπορούν θεωρητικά να επέμβουν στο περιεχόμενο των συνομιλιών αλλά και να τις ακούσουν από απόσταση, κάτι που τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα απαγορευόταν ρητά.
Η ξενάγηση στα ελικόπτερα που δεν πέταξαν
Στην δικογραφία, υπάρχουν πλέον πολλά νέα στοιχεία αλλά και απαντήσεις για το τι πήγε τόσο λάθος την ημέρα της πυρκαγιάς. Ένα από αυτά έχουν να κάνουν με τα εναέρια που ποτέ δεν επιχείρησαν στο Μάτι. Από τις 17:04 μέχρι και τις 17:30, στην περιοχή του Νταού πέταξε μόνο ένα ελικόπτερο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που είχε κάνει από μία ρίψη, σε τρία διαφορετικά σημεία. Ο ανακριτής όμως έχει πλέον μια λίστα με 20 εναέρια μέσα που θα μπορούσαν να έχουν επιχειρήσει στο Μάτι την κρίσιμη ώρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια είχαν σταλεί χωρίς να υπάρχει τελικά ανάγκη στην Κόρινθο, κάποια είχαν καθηλωθεί με υπαιτιότητα της Πυροσβεστικής στην Ελευσίνα (είχε δοθεί εντολή να ανεφοδιαστούν εκεί παρότι ήταν ενήμεροι πως το συγκεκριμένο αεροδρόμιο ήταν κλειστό και έτσι δεν μπόρεσαν να απογειωθούν ξανά), κάποια άλλα όμως, δέκα στον αριθμό, απλά ουδέποτε έλαβαν εντολή.
Στο μικροσκόπιο των ερευνών μπήκαν οι κινήσεις των υπευθύνων. Ένας από αυτούς, ο Διοικητής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος οπού βρίσκονται δυο από τα ελικόπτερα που θα μπορούσαν να έχουν επιχειρήσει. Ο ανακριτής είχε διαπιστώσει πως τις κρίσιμες ώρες, ο εν λόγω διοικητής είχε ένα προγραμματισμένο ραντεβού το οποίο όμως δεν ανέβαλε παρά το γεγονός πως είχε ενημερωθεί για την φωτιά στο Μάτι.
Ο πυροσβέστης που ήταν εκείνη την ημέρα στην πύλη είχε καταθέσει πως είχε παραλάβει μια επισκέπτρια και τη συνόδευσε στο γραφείο του διοικητή. (Όπως είχαμε γράψει στις 26/07/2020 στη δικογραφία υπάρχει αντίγραφο από το ημερολόγιο εισόδου που το πιστοποιούσε. Υπάρχει επίσης καταγγελία του συγκεκριμένου υπαλλήλου που τη συνόδευσε πως στοχοποιήθηκε γιατί επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη πληροφορία με αποτέλεσμα να πάρει δυσμενή μετάθεση).
Στα πλαίσια της ανακριτικής διαδικασίας, κλήθηκε πρόσφατα ως μάρτυρας η γυναίκα που είχε επισκεφτεί τον διοικητή εκείνο το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ εκείνη επιβεβαίωσε την συνάντηση. Κατέθεσε πως ήταν εθελόντρια της πυροσβεστικής και πως στα πλαίσια αυτής της ενασχόλησης είχε κανονίσει να επισκεφτεί τον διοικητή για να προγραμματίσουν από κοινού μια εκδρομή για νέους στα ελικόπτερα του συγκεκριμένου σταθμού. Πράγματι, στις 23 Ιουλίου, στις 18:20 και ενώ η φωτιά είχε περάσει πλέον ανεξέλεγκτη στον Νέο Βουτζά, η γυναίκα έδωσε την ταυτότητα της στην πύλη και συνάντησε στο γραφείο του τον διοικητή. Ήπιαν έναν καφέ στο αεροδρόμιο και της έκανε ο ίδιος μια ξενάγηση στο χώρο. Της έδειξε ένα από τα ελικόπτερα και τον μεγάλο κάδο που βάζουν νερό και κάνουν ρίψεις νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με τον ανακριτή, Αυτά τα δυο ελικόπτερα, που ουδέποτε έλαβαν εντολή, θα μπορούσαν να είχαν κάνει από τουλάχιστον τέσσερις ρίψεις στο Μάτι, δηλαδή να ρίξουν νερό τεσσάρων συνολικά τόνων την κρίσιμη αρχική περίοδο πριν χαθεί ο έλεγχος. Θα μπορούσαν επίσης να επιχειρήσουν και σε δεύτερο χρόνο στη διάσωση των πολιτών.