Επεισοδιακή εξέλιξη είχε η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ, στη Μόρια. Παρά τα μέτρα ασφαλείας και την αστυνομική προστασία, η κατάσταση ξαφνικά φάνηκε να βγαίνει εκτός ελέγχου. Εκατό άνθρωποι, κυρίως Αφγανοί και Αφρικανοί, μαζεύτηκαν στους φράχτες και άρχισαν να κουνούν τα σύρματα μόλις αντιλήφθηκαν τον Γερμανό πολιτικό, φωνάζοντας «Απελευθερώστε τη Μόρια».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λάσετ, ανάμεσά τους είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως πρόκειται για τον «Γερμανό πρωθυπουργό». Ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης θεώρησε σωστό να διακοπεί η επίσκεψη. Οι αστυνομικοί τον περικύκλωσαν με ασπίδες από πλέξιγκλας μέχρι να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του και να αναχωρήσει. «Ε, τι ακριβώς σημαίνει διακοπή; Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι είδαν πολιτικούς από την Ευρώπη και θέλουν να διατυπώσουν την έκκλησή τους. Και αυτό είναι για όλους μια άσχημη κατάσταση, καταθλιπτική. Πήραμε το μήνυμα, αλλά δεν θέλουμε να κλιμακώσουμε περαιτέρω την κατάσταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Εκτίμησε, μάλιστα ότι η ίδια αντίδραση θα υπήρχε και απέναντι σε μια σουηδική ή ολλανδική αποστολή. «Αυτή είναι μια έκκληση προς την Ευρώπη».
Αρχικά, ο Λάσετ ήθελε να επισκεφθεί την επονομαζόμενη «ζούγκλα», αλλά μετά τη διακοπή, η επίσκεψη ματαιώθηκε. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ήταν κακή ιδέα να εμφανισθεί με μεγάλη συνοδεία. Ετσι, επέμεινε και επέστρεψε χωρίς φωτογράφους και άλλα μέλη της γερμανικής αποστολής. Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, οι κ. Λάσετ, μαζί με τον κ. Γ. Κουμουτσάκο, περιηγήθηκαν στον χώρο και συζήτησαν με αιτούντες άσυλο και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.
«Βιώσαμε την κραυγή των απελπισμένων», δήλωσε στην εφημερίδα Bild, που κάλυπτε με απεσταλμένο την επίσκεψη του Λάσετ στη Μόρια. Σαράντα πέντε λεπτά διήρκεσε η περιοδεία του: επισκέφθηκε τον παιδικό σταθμό και ενημερώθηκε από τον διοικητή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), Νίκο Μπαμπάκο, για τις καταστροφικές συνθήκες και τα προβλήματα. Ηταν ο πρώτος κορυφαίος Γερμανός πολιτικός που επισκέφθηκε τον διαβόητο προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο.
Υπενθυμίζεται ότι ο νυν πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είναι υποψήφιος διάδοχος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών και μέχρι πρότινος θεωρείτο από τους επικρατέστερους. Ωστόσο, η κακή διαχείριση της πανδημίας στο μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας έπληξε τη δημοτικότητά του και μείωσε τις πιθανότητες εσωκομματικής του νίκης. «Περίμενα ότι σε αυτόν τον τόπο θα δω τη φρίκη» σχολίασε, εκτιμώντας ότι οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολιτικός έφθανε στο camp θα είχε την ίδια υποδοχή. «Η Ε.Ε. οφείλει να αφυπνιστεί», είπε και προσέθεσε ότι η γερμανική προεδρία προσφέρει την ευκαιρία για μια μόνιμη λύση στο προσφυγικό.
«Το μέγεθος της πρόκλησης, της ανθρωπιστικής από τη μια και της ασφάλειας από την άλλη, είναι τόσο μεγάλο που ξεπερνά την Ελλάδα. Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη από πλευράς Ευρώπης για να αντιμετωπιστεί. Με τον πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας συζητήσαμε εκτενώς τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, τους άξονες της ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας, καθώς και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και επηρεάζουν τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η ελληνογερμανική συνεργασία είναι συνεχής και αποδίδει καρπούς», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο αναπληρωτής υπουργός συνόδευσε στη Λέσβο τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου, ο οποίος, όπως είπε, επισκέπτεται το νησί προκειμένου «να σχηματίσει προσωπική άποψη για την κατάσταση στη Λέσβο». Μαζί του και ο ομόλογος του κ. Κουμουτσάκου, υπουργός του κρατιδίου, Γιοάχιμ Σταμπ.
Νωρίς χθες το πρωί πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις, εκτός από τον καταυλισμό του ΚΥΤ, και στον δημοτικό χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ. Επίσης, ο Γερμανός πολιτικός επισκέφθηκε το δημαρχείο Μυτιλήνης, όπου συνομίλησε με τον δήμαρχο της πόλης, Στρατή Κύτελη, ο οποίος επισήμανε στον κ. Λάσετ ότι «ο λαός της Μυτιλήνης έχει φθάσει στα όρια ανοχής του και ζητεί από την Ευρώπη και ειδικά από τη Γερμανία συγκεκριμένες πράξεις στήριξης και ανακούφισης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας». Το μεσημέρι, η αποστολή συναντήθηκε με Γερμανούς αστυνομικούς του Frontex που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη Λέσβο και κατάγονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πριν αναχωρήσουν για Αθήνα, η γερμανική αντιπροσωπεία επρόκειτο να πραγματοποιήσει με σκάφος του Λιμενικού Σώματος αυτοψία στην ελληνοτουρκική οριογραμμή.