Ξεκινούν οι αιτήσεις για έκτακτο βοήθημα στην Εύβοια

Ξεκινούν οι αιτήσεις για έκτακτο βοήθημα στην Εύβοια

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 2.000 ξεπέρασαν τα κτίρια –κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, δημόσια κτίρια και βοηθητικοί χώροι– που έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου στην Εύβοια. Η πλατφόρμα για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης άνοιξε χθες και δέχεται αιτήσεις χωρίς άλλα δικαιολογητικά, με την προθεσμία να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Χθες, την περιοχή επισκέφθηκε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη. Ο υπουργός ενημερώθηκε για τις αυτοψίες που πραγματοποίησαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι μηχανικοί του υπουργείου και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

• Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες  σε 2.432 κτίρια.

• Από αυτά, ζημιές καταγράφηκαν σε 2.044. Εξ αυτών, τα 1.348 είναι κατοικίες, τα 139 επαγγελματικοί χώροι, τα 142 ναοί ή άλλα δημόσια κτίρια και τα 415 αποθήκες, στάβλοι ή άλλα κτίρια.

• Ειδικά για τις κατοικίες με ζημιές, οι 783 βρίσκονται στα όρια του Δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων και οι 565 στα όρια του Δήμου Χαλκιδέων.

Το υπουργείο χθες ανακοίνωσε και την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί για την καταβολή του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος (5.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις). Ως προς τη διαδικασία:

• Η αίτηση απευθύνεται στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (ΔΑΕΦΚ – Κ.Ε.) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

• Το βοήθημα αντιστοιχεί σε κατοικία ή/και επιχείρηση που έχει πληγεί.

• Η αίτηση υποβάλλεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr) ή αυτοπροσώπως σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.

• Ο ενδιαφερόμενος δεν χρειάζεται να υποβάλει κάποια δικαιολογητικά, εξουσιοδοτεί όμως το Δημόσιο να ελέγξει τα φορολογικά στοιχεία του αιτούντος και να πιστοποιήσει τη διεύθυνση μέσω λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ψευδής δήλωση, θα είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει το τετραπλάσιο.

• Δικαίωμα δεν έχει μόνο ο ιδιοκτήτης ενός πληγέντος κτιρίου, αλλά και ο επικαρπωτής ή ενοικιαστής του. Το βοήθημα όμως δίδεται μια φορά ανά κτίριο και όχι ανά αιτούντα.

• Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 30ή Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Υποδομών συμμετείχε σε σύσκεψη στη Χαλκίδα, στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, τοπικοί βουλευτές, καθώς και οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Εύβοιας και του ΤΕΕ Εύβοιας.

Οπως επανέλαβε ο κ. Καραμανλής, το υπουργείο θα υποστηρίξει τις τοπικές αρχές στην αποκατάσταση των υποδομών, ενώ θα επανεκκινήσει σχεδιαζόμενα μεγάλα έργα στην Εύβοια. «Ενα πρόγραμμα έργων ύψους περίπου 240 εκατ. ευρώ, το οποίο βγάζει την περιοχή από την ιδιότυπη απομόνωση στην οποία βρίσκεται σήμερα», ανέφερε. «Προχωράμε με απόλυτη συνέπεια και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT