Αϋπνία λόγω στρες βασανίζει έναν στους τέσσερις ενήλικες

Αϋπνία λόγω στρες βασανίζει έναν στους τέσσερις ενήλικες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόβλημα αϋπνίας, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό προκαλεί, αντιμετωπίζει ένας στους τέσσερις ενήλικες, ενώ ο αριθμός των «ασθενών» αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής. Είναι ενδεικτικό, ότι το 20-30% των ενηλίκων κρίνουν μη ικανοποιητική την «ποσότητα» και τη ποιότητα του ύπνου τους. Ωστόσο, μόνο το 10% καταφεύγει σε ιατρική λύση, παρά το γεγονός ότι η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από τους ειδικούς γιατρούς.

Οπως τόνισε χθες ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ερευνας του Υπνου κ. Κωνσταντίνος Σολδάτος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υπνου, η αϋπνία αποτελεί και «σύμπτωμα της εποχής» εξαιτίας κυρίως του στρες που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις. H αϋπνία εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες, στους ηλικιωμένους και σε άτομα που κάνουν χρήση φαρμάκων ή άλλων ουσιών. Προδιαθεσικοί παράγοντες για την αϋπνία είναι και οι σωματικές και ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη και άγχος αποτελούν αιτίες της χρόνιας αϋπνίας σε ποσοστό 25%), ενώ ιδιαίτερα επιρρεπείς είναι όσοι δεν εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους. Επίσης, ένα αρνητικό συμβάν στη ζωή του ατόμου μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για την εμφάνισή της.

Η αϋπνία δεν είναι μία ακίνδυνη πάθηση αφού, οι «ασθενείς» έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή ισχαιμική νόσο, στα επόμενα έξι χρόνια από την πρώτη εκδήλωση της αϋπνίας. Επίσης, ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος, ενώ τα άτομα με πρόβλημα αϋπνίας καταφεύγουν συχνά στην κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

Σοβαρές είναι οι συνέπειες της αϋπνίας και για το κοινωνικό σύνολο, καθώς η υπνηλία -βασικό σύμπτωμα της αϋπνίας κατά τη διάρκεια της ημέρας- εμπλέκεται σε ποσοστό άνω του 50% όλων των ατυχημάτων εργασίας, των τροχαίων και των ατυχημάτων στις θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές. Σύμφωνα με τον κ. Σολδάτο, η έκρηξη του διαστημόπλοιου Τσάλεντζερ, καθώς και το ατύχημα του Τσέρνομπιλ, αποτελούν τραγικά παραδείγματα αυτών των συνεπειών, αφού για την εκδήλωσή τους προηγήθηκε «συμμετοχή» ανθρώπων με συμπτώματα υπερκόπωσης λόγω αϋπνίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT