«Εμείς τους θεσμούς χτυπάγαμε»

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

M. Δευτέρα μεγάλων εντάσεων αφού οξύτατοι διάλογοι μεταξύ του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κ. Μιχ. Μαργαρίτη, των συνηγόρων υπεράσπισης και του Δημήτρη Κουφοντίνα χαρακτήρισαν τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη της «17 Νοέμβρη». Αιτία η αναγνώριση από μάρτυρα τριών εκ των κατηγορουμένων ως δραστών στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Παπαδημητρίου, αλλά και η αναφορά του Δημ. Κουφοντίνα στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κων. Μητσοτάκη ως «πατριάρχη της φαυλότητας».

Οι τόνοι ανέβηκαν ιδιαίτερα όταν ο πρόεδρος ζήτησε από τον Κουφοντίνα να εξηγήσει τους λόγους που επελέγη ως στόχος της 17ο κ. Παπαδημητρίου. O «Λουκάς», επιχειρώντας να δώσει απάντηση στο «γιατί» του βουλευτή αλλά και της έδρας του δικαστηρίου, υποστήριξε ότι ο κ. Παπαδημητρίου επελέγη ως στόχος λόγω του ότι ήταν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που «αποφάσισε το ξεπούλημα της ΑΓΕΤ» και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής της Βουλής που χειριζόταν την υπόθεση. O Κουφοντίνας δεν αρκέστηκε σε αυτό, αφού επιτέθηκε και κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «H οργάνωση ήθελε να χτυπήσει τους θεσμούς. Το 1992 έχουμε μία πρωτοφανή έξαρση νεοφιλελευθερισμού, με πατριάρχη της φαυλότητας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη».

Οι θεσμοί

ΠΡ.: Θα πρέπει να δείχνουμε σεβασμό σε πρόσωπα που εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Είτε τα ψηφίζουμε είτε όχι. Εδώ είναι δικαστήριο και έχω υποχρέωση να υπερασπίζομαι τους θεσμούς…

ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εγώ το είπα; Ενάμισι εκατομμύριο λαός φώναζε «Μητσοτάκη κάθαρμα». Υπήρχε ξεπούλημα κοινωνικού πλούτου σε μια σειρά από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις της χώρας. Το τεράστιο σκάνδαλο ξεπουλήματος της ΑΓΕΤ.

ΠΡ.: Σας παρακαλώ πολύ καθήστε κάτω, δεν είναι συμπεριφορά αυτή, δεν αρμόζει και δεν θα σας το επιτρέψω…

Νωρίτερα, η αναγνώριση από τον μάρτυρα κ. Γιώργο Βουτζάλη των Βασίλη Τζωρτζάτου και Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς και η αναγνώριση μετ’ επιφυλάξεως του Σάββα Ξηρού ως δραστών στην επίθεση κατά του κ. Λευτέρη Παπαδημητρίου είχε προκαλέσει και πάλι αψιμαχίες. «Αναγνωρίζω κάποιους… Τον κ. Τζωρτζάτο, ήταν αυτός που πυροβολούσε από δεξιά, και τον κ. Κουφοντίνα, ο οποίος καθόταν στη θέση του οδηγού στο φορτηγάκι με το οποίο διέφυγαν. Είμαι σίγουρος 100%». Ως το τρίτο άτομο στην επίθεση ο μάρτυρας κατέδειξε τον Σάββα Ξηρό. «Με ένα ποσοστό 70-80% μπορώ να πω ότι ήταν αυτός, αλλά δεν είμαι σίγουρος». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατάθεση που είχε δώσει αμέσως μετά την επίθεση, ο μάρτυρας αναφερόταν σε δύο μόνον άτομα, ενώ δεν κατέθεσε και στον εφέτη ανακριτή. «Φοβήθηκα πάρα πολύ, οι αστυνομικοί με πίεζαν τότε να πάω να καταθέσω δύο ώρες… Αν βλέπατε και εσείς το βλέμμα που μου έριξε ο Τζωρτζάτος ούτε εσείς θα τα λέγατε», δικαιολογήθηκε ο μάρτυρας στον πρόεδρο κ. Μιχάλη Μαργαρίτη.

Η κατάθεση του μάρτυρα αμφισβητήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης αλλά και από τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος σχολίασε τη θητεία του κ. Βουτζάλη στην ΟΑΣ (Ομάδα Ασφαλείας Στρατού).

ΠΡ.: Τι λέτε; Οι ρουφιάνοι;

ΚΟΥΦ.: Δεν είπα αυτό, μην το βάζετε στο στόμα μου. Είπα ότι ο άνθρωπος έχει έρθει εδώ πέρα να παίξει ρόλο σε αυτή την κακοσκηνοθετημένη υπόθεση.

ΠΡ.: Λυπάμαι γι’ αυτό. Ολα συνεκτιμώνται βέβαια… Είχατε δείξει μέχρι τώρα μια διαφορετική συμπεριφορά… Λυπάμαι…

ΕΙΣ.: Δεν μπορεί να μιλάει έτσι ο κατηγορούμενος…

ΥΠ.: Ετσι τους έλεγαν, «οι ρουφιάνοι του στρατού».

Δικονομικά

Στη συνέχεια ο συνήγορος του Βασίλη Τζωρτζάτου, κ. Ιπποκράτης Μυλωνάς, ζήτησε να κρατηθεί ο μάρτυρας και να κατηγορηθεί για ψευδορκία. Το αίτημα αυτό απερρίφθη από τον πρόεδρο, ο οποίος είχε έντονο διάλογο με τον συνήγορο υπεράσπισης περί δικονομικών θεμάτων αλλά και περί ευπρέπειας… Της εγκυρότητας του μάρτυρα υπεραμύνθηκε και ο εισαγγελέας της έδρας κ. Λάμπρου. «Είναι κύριος με «K» κεφαλαίο. Λέει για τον Σάββα, τον Τζωρτζάτο και τον Κουφοντίνα. Τους είδε και ήταν εκεί. Σήμερα εξήγησε γιατί παρέλειψε να καταθέσει κάποια πράγματα. Από φόβο. Και ο φόβος είναι ανθρώπινος, δεδομένου ότι η 17υπήρξε οργάνωση δολοφονική, τρομοκρατική και αυτό το γνώριζε ο μάρτυρας. O μάρτυρας είναι και αληθής και αξιοπρεπής και αξιόπιστος πολίτης. Μπράβο…».

Χθες άρχισε η κατάθεση μαρτύρων για την έκρηξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ενώ το δικαστήριο διέταξε με απόφασή του έως αύριο, Τετάρτη, να έρθουν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας τα πειστήρια που σχετίζονται με την υπόθεση.

Σήμερα απολογείται η Αθανασάκη, τον Μάιο ο Κανάς

Ενώπιον του εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου αναμένεται να απολογηθεί σήμερα για τις συμπληρωματικές κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί η κατηγορούμενη ως μέλος του ΕΛΑ, καθώς και για ηθική αυτουργία σε δύο χτυπήματα της «1ης Μάη», Ειρήνη Αθανασάκη.

Τελικώς, στις 6 Μαΐου αναμένεται να απολογηθεί ο συγκατηγορούμενός της Αγγελέτος Κανάς, ο οποίος χθες ζήτησε και έλαβε προθεσμία από τον κ. Ζερβομπεάκο λόγω του ότι, όπως αναφέρει σε αίτησή του, δεν έχει λάβει γνώση των στοιχείων που οδήγησαν στην απαγγελία εις βάρος του συμπληρωματικών κατηγοριών, δεν έχει προλάβει να μελετήσει τη δικογραφία και παράλληλα ο συνήγορός του κ. Αλ. Κούγιας δεν μπορούσε να παρασταθεί λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Ο ίδιος σε γραπτή δήλωσή του προς τον εφέτη ανακριτή επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες και δήλωσε τη βεβαιότητά του ότι εντός της δικογραφίας δεν υπάρχει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο πέραν του μίσους της συζύγου του και του «ψευδομάρτυρα» Βεντούρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT