Πολυπλόκαμη η παιδική πορνογραφια

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας δικηγόρος στη Λάρισα, ένας φοιτητής στην Κρήτη, ένας μπάρμαν στη Μύκονο, ένας πανεπιστημιακός στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο επιστάτης του Τμήματος στο οποίο εργαζόταν, ένας συνταξιούχος στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ένας επισμηνίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ένας καθηγητής ξένων γλωσσών στα Γιαννιτσά, ένας φωτογράφος στην Αθήνα, ένας ιδιωτικός υπάλληλος στη Ρόδο, ένας μαθητής και πάλι στην Αθήνα και άλλοι πολλοί. Κοινό χαρακτηριστικό όλων τους και άλλων πολλών που συνελήφθησαν τα τελευταία χρόνια, η διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, από τις αρχές του 2004 μέχρι τώρα έχουν εξιχνιασθεί 48 υποθέσεις διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, έχουν συλληφθεί 68 άτομα, ενώ έχουν κατηγορηθεί συνολικά 90. Και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διευθυντής του Τμήματος Μανώλης Σφακιανάκης, «η συγκεκριμένη μορφή εγκληματικότητας συνεχώς φουντώνει, παρουσιάζονται συνεχώς νέες υποθέσεις, ιστοσελίδες ξεφυτρώνουν από παντού. Πριν από δύο χρόνια θα θεωρούσαμε πολύ σημαντικό να βγάλουμε δύο – τρεις τέτοιες υποθέσεις μέσα σε μια χρονιά και τώρα απαριθμούμε δεκάδες». Επιχειρώντας μια προσέγγιση σε επίπεδο στατιστικής, ο κ. Σφακιανάκης αναφέρει ότι σύμφωνα με μια καταγραφή που έχει γίνει, οι ιστοσελίδες με ανάλογο περιεχόμενο αυξάνονται από το 2001 και έπειτα κατά 150% ετησίως.

Βεβαίως, το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. H διακίνηση παιδικής πορνογραφίας γίνεται μέσω εκατομμυρίων ιστοσελίδων διεθνώς. Το χρήμα που διακινείται μέσω αυτών των ιστοσελίδων ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ, σε έναν τζίρο που διεθνώς πλέον θεωρείται αντίστοιχος με τον τζίρο που γίνεται από τη διακίνηση ναρκωτικών. Μάλιστα, σε πολλές χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ, υπάρχουν οργανωμένα δίκτυα που προωθούν υλικό παιδικής πορνογραφίας, δίκτυα που δραστηριοποιούνται και στη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και βλέπουν στη συγκεκριμένη δραστηριότητα ένα ακόμη πεδίο «επαγγελματικής δράσης», με υψηλότατα κέρδη.

Μεμονωμένοι οι δράστες

Οπως εισημαίνει ο κ. Σφακιανάκης, στη χώρα μας η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας μέσω του Διαδικτύου δεν έχει λάβει ακόμη τα χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος, καθώς οι δράστες λειτουργούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία μεμονωμένα. Προσθέτει επιπλέον ότι σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις που έχουν μέχρι τώρα απασχολήσει την υπηρεσία, οι συλληφθέντες είναι οι ίδιοι παιδόφιλοι. «Πρόκειται για διεστραμμένους ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους μάς μιλάνε για το πάθος τους για γυμνή παιδική σάρκα. Βεβαίως, στην πορεία αποκομίζουν σημαντικά οικονομικά οφέλη από τη δραστηριότητά τους αυτή», τονίζει ο κ. Σφακιανάκης. Εξαιτίας του γεγονότος ότι οι δράστες έχουν ως πρωταρχικό κίνητρο τη διαστροφή τους, δεν καταγράφεται συγκεκριμένη κοινωνική διαστρωμάτωσή τους: «Προέρχονται από όλες τις κοινωνικές ομάδες και από όλα τα μορφωτικά επίπεδα. Είναι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το Διαδίκτυο μπορεί να τους εξασφαλίσει ανωνυμία», αναφέρει ο ίδιος.

Το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει οδηγηθεί στην εξιχνίαση ανάλογων υποθέσεων με διάφορες αφορμές. Είτε από καταγγελίες πολιτών, είτε από πληροφορίες που φθάνουν από διωκτικές αρχές άλλων χωρών είτε από ιστοσελίδες που εντοπίζουν οι αστυνομικοί με αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Συχνά χρειάζεται έρευνα αρκετών εβδομάδων μέχρι να φθάσουν στον δράστη. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση ενός ιδιωτικού υπαλλήλου στον Βόλο, ο οποίος φωτογράφιζε μικρά παιδιά γυμνά και καταχωρούσε τις φωτογραφίες σε ιστοσελίδα. Οι αστυνομικοί που είδαν τις φωτογραφίες κατάφεραν να απομονώσουν τους αριθμούς πάνω σε κολόνες της ΔΕΗ, που υπήρχαν στο φόντο. Στη συνέχεια εντόπισαν πού βρίσκονταν οι συγκεκριμένες κολόνες και έφθασαν στον δράστη.

Παρά τις επιτυχίες της υπηρεσίας, ο κ. Σφακιανάκης διατυπώνει την ανησυχία του. «Το ότι εξιχνιάζουμε περισσότερες υποθέσεις, σημαίνει ότι αυξάνεται συνεχώς και ο αριθμός των εμπλεκομένων», καταλήγει. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του, διότι μέσω το Διαδικτύου πολλοί παιδόφιλοι καταφέρνουν πλέον να προσεγγίζουν παιδιά, να συνομιλούν μαζί τους, ακόμη και να τα πείθουν να φωτογραφηθούν γυμνά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT