«Στην περιοχή του αναψυκτηρίου Πικιώνη, που είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο και βρίσκεται εντός της δασικής έκτασης και του αρχαιολογικού χώρου του Λόφου Φιλοπάππου, και ειδικότερα στο πίσω μέρος του Αναψυκτηρίου, έχει περιφραχθεί παράνομα ένα μεγάλο τμήμα της δασικής έκτασης, το οποίο έχει καλυφθεί με πλαστική μοκέτα. Επιπροσθέτως, στη νότια πλευρά της ως άνω περίφραξης, έχουν κατασκευασθεί ακαλαίσθητες παράγκες, οι οποίες χρησιμεύουν προφανώς ως αποθηκευτικοί χώροι της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται το αναψυκτήριο». Αυτά ανέφερε η καταγγελία που στις 22/03/2004 κατέθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής Φιλοπάππου στη Διεύθυνση Πολεοδομίας Αυθαιρέτων, την 1η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών.
Ενα χρόνο αργότερα, οι παράνομες αυτές παρεμβάσεις εξακολουθούν να αλλοιώνουν την εικόνα του Αναπαυτηρίου, έργο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, το οποίο μαζί με τα λιθόστρωτα που ενοποιούν τους Λόφους Φιλοπάππου και Ακροπόλεως και το παρακείμενο ναΐδριο του Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, έχει κηρυχθεί από το 1996 μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής (ΦΕΚ 696/Β/19-8-1996).
Αλλοιώθηκε το κτίριο Πικιώνη
Πρόκειται για το γνωστό και ως Τουριστικό Περίπτερο Λουμπαρδιάρη, Τουριστικό Περίπτερο Αγ. Δημητρίου Ακροπόλεως ή Αναψυκτήριο Λουμπαρδιάρη, το οποίο -όπως και το εστιατόριο/αναψυκτήριο «Διόνυσος»- είναι εκμισθωμένο σε ιδιώτη από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης AE (ETA AE). «Παρά το γεγονός ότι η 1η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, με έγγραφό της της 6ης Απριλίου 2004, επιβεβαιώνει την καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου από τον ενοικιαστή του Αναψυκτηρίου, επισημαίνοντας ότι θα απευθυνθεί για το θέμα στον EOT, στον οποίο ανήκει το κτίριο, η καταπάτηση βρίσκεται σε λειτουργία ακόμα», αναφέρει στην «K» ο κ. Γαβριήλ Παπασαράντης, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Φιλοπάππου. «Το κτίριο έχει αλλοιωθεί, υπάρχει παράνομη περίφραξη, έχει στρωθεί πλαστική μοκέτα, ενώ υπάρχουν πρόχειρες καλωδιώσεις για το φωτισμό του χώρου, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το δάσος. Πολύ συχνά μάλιστα φιλοξενούνται στο χώρο δεξιώσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις κι ο λόφος αντηχεί από τη δυνατή μουσική. Οι μέχρι στιγμής προσπάθειές μας να διαπιστώσουμε εάν τα έργα αυτά έχουν τύχει της έγκρισης των αρμοδίων αρχών δεν είχαν αποτέλεσμα. H Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων ακόμα δεν έχει εκδώσει πόρισμα για τις καταγγελίες, ενώ η σχετική αίτησή μας εκκρεμεί από τον προηγούμενο Μάρτιο. Στο ίδιο διάστημα, όμως, αδειοδοτήθηκαν κάποια έργα στο «Διόνυσο»…»
Εν τω μεταξύ, ήδη από το Δεκέμβριο 2000, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με γνωμοδότησή του αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη εκπόνησης μελέτης ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του ναϊδρίου του Αγίου Δημητρίου και αποκατάστασης του Αναψυκτηρίου σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας Πρώτης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στην εν λόγω μελέτη, θα πρέπει να «προβλεφθεί η κατάργηση των αυθαιρέτων περιφράξεων προς βορράν, οι οποίες εγκλωβίζουν το Διατείχισμα». Με άλλα λόγια, και το ΚΑΣ αναγνωρίζει τις αυθαίρετες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο Αναπαυτήριο και την καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου. Ακριβώς τα ίδια αναφέρονται και σε απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, που εκδόθηκε ένα χρόνο αργότερα. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν έχει ακόμα εκπονηθεί η μελέτη αποκατάστασης του Αναπαυτηρίου.
Ημερίδα
Το θέμα θα συζητηθεί σε ημερίδα με τίτλο «Τα έργα Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη στη σύγχρονη Αθήνα» που διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη 14 Απριλίου στις 6 μ.μ. η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στην ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στο Ιδρυμα Γουλανδρή-Χορν (Μάρκου Αυρηλίου 5, πλατεία Αέρηδων, Πλάκα), εισηγήτρια, μεταξύ άλλων, θα είναι και η κ. Αγνή Πικιώνη, κόρη του μεγάλου αρχιτέκτονα και αρχιτέκτονας και η ίδια, αλλά και ο κ. Παπασαράντης εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής. Με την αφορμή αυτή, μάλιστα, η Επιτροπή θα ζητήσει να συμπεριληφθούν στο νέο μισθωτήριο για το Αναψυκτήριο Λουμπαρδιάρη (το ισχύον λήγει τον Αύγουστο) όλοι οι όροι που θα πρέπει να διέπουν την εκμετάλλευση ενός μνημείου νεότερης ιστορίας.