Η Πάρνηθα δεν φοβίζει πια τους σεισμολόγους

Η Πάρνηθα δεν φοβίζει πια τους σεισμολόγους

Το ρήγμα της Πάρνηθας που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1999 δεν είναι πλέον σε θέση να προκαλέσει νέα ισχυρή δόνηση αντίστοιχη εκείνης της 7ης Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να καταγράφεται σεισμική δραστηριότητα.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρήγμα της Πάρνηθας που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1999 δεν είναι πλέον σε θέση να προκαλέσει νέα ισχυρή δόνηση αντίστοιχη εκείνης της 7ης Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να καταγράφεται σεισμική δραστηριότητα. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) κ. Κώστας Μακρόπουλος στο περιθώριο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα τα διδάγματα και τις εμπειρίες από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό της Αθήνας.

«Το ρήγμα της Πάρνηθας δεν έχει πλέον τη δύναμη να δώσει έναν νέο μεγάλο σεισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι αντί της Πάρνηθας, το ενδιαφέρον και η προσοχή των επιστημόνων επικεντρώνεται κυρίως στα ρήγματα της Θήβας και του Ωρωπού που κατά το παρελθόν έχουν προκαλέσει ισχυρούς σεισμούς και σήμερα παρουσιάζουν σεισμική δραστηριότητα.

«Ο σεισμός του 1999 μας αιφνιδίασε» δήλωσε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Είχαμε καταγράψει πρόδρομες σεισμικές δονήσεις στο ρήγμα της Πάρνηθας τον Νοέμβριο του 1997, οι οποίες μας προετοίμαζαν για τον μεγάλο σεισμό του 1999. Περιμέναμε ωστόσο να εκδηλωθεί αργότερα. Οπως διαπιστώσαμε στη συνέχεια, το φαινόμενο επηρεάστηκε και επιταχύνθηκε από την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Τουρκία τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, στο προσκήνιο φαίνεται να επιστρέφει πρόταση που είχαν διατυπώσει μετά τον σεισμό του 1999 μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και αφορούσε τη δημιουργία ενός είδους ταυτότητας των κτιρίων με την εγκατάσταση σε καθένα από αυτά ενός «πράσινου κουτιού» αντίστοιχου με το μαύρο κουτί των αεροσκαφών.

Η λύση της δημιουργίας ενός «ιστορικού» για τα κτίρια φαίνεται να υιοθετείται σήμερα και από τους επιστήμονες του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας. Οπως εξηγούν, στο «πράσινο κουτί» θα αποθηκεύονται δεδομένα που αφορούν τη μελέτη και τη διαδικασία κατασκευής, τη συντήρηση καθώς και τις μεταγενέστερες επεμβάσεις στον σκελετό των κτιρίων, ώστε να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα για την πιθανή συμπεριφορά του σε περίπτωση σεισμού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει τέλος η μικροσεισμική μελέτη του Σαρωνικού κόλπου, έρευνα που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας. Από αυτή προέκυψε μεταξύ άλλων ότι η περιοχή του Σαρωνικού εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα, ενώ επισημάνθηκε ότι ο δυτικός Σαρωνικός παρουσιάζει μεγαλύτερη σεισμικότητα απ’ ό,τι ο ανατολικός, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα ρήγματα του Κορινθιακού κόλπου επεκτείνονται στη δυτική πλευρά του Σαρωνικού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT